Jan Hlinovský: Finanční plán pomůže současné období překonat snáz

Redakce 2020-04-20 10:03:00

REGION - (PR) Současná nelehká situace má dopady na každého z nás. Mnozí momentálně řeší situace, na které před pár měsíci ani nepomysleli. Ze dne na den se ocitli v karanténě, pracovní neschopnosti zapříčiněné nařízením vlády, nebo doma na „ošetřovačce“ s nezletilými dětmi, které mají uzavřené školy. V tom nejhorším případě byli někteří dokonce pozitivně testováni na koronavirus. Všechny tyto situace mají jedno společně: nejistotou budoucnost způsobenou snížením či výpadkem příjmů. S Janem Hlinovským, ředitelem OK POINTu v Chomutově, jsme si povídali o tom, co lidí nejčastěji řeší z hlediska svých osobních a rodinných financí.

V době výpadku příjmu lidé často využívají finanční rezervy, co když ji ale nemají?

Obecně se doporučuje mít stranou zhruba šestiměsíční provozní rezervu, kterou člověk může za nepředvídatelné situace čerpat na pokrytí základních výdajů. Ale co tedy dělat, když ji člověk nemá? Nebo co když potřebuje další peníze pro udržení svého podnikání? V takovém případě je hlavně důležité začít řešit situaci co nejdříve, aby se případný schodek rodinného rozpočtu, nebo závazek z podnikání nezvětšoval. Základem zdravých financí je finanční plán, který právě takováto období pomáhá překlenout snáze. Z reakcí klientů v posledních týdnech vím, že právě to, že mají finanční plán, nyní velmi oceňují.

Právě v souvislosti s výpadkem příjmů se hodně diskutuje možnost odkladu splátek, jaké jsou možnosti v této oblasti?

Pokud patříte mezi zaměstnance či podnikatele, kteří nemohou vykonávat svou činnost, tak je jednou z možností snížení pravidelných výdajů v podobě odložením splátek úvěrů a hypoték, které poměrně významně zatěžují váš rozpočet. Banky a i vláda již avizovaly možnost odkladu splátek. Nejlepší je se v této situaci obrátit na finančního konzultanta, který situaci na bankovním i nebankovním trhu monitoruje a společně s ním najít vhodné řešení na míru.

Řada lidí má také uzavřené pojištění neschopnosti splácet. Mohou ho využít v této situaci?

Jednotlivé pojišťovny k současné situaci přistupují individuálně dle svých vlastních podmínek. Je tedy třeba se podívat na konkrétní pojistnou smlouvu a nemusí se nutně jednat jen o pojištění neschopnosti splácet, ale i další oblasti spadající do životného pojištění. Mimochodem snížit rodinné výdaje se dá i aktualizací a přenastavením pojistných smluv na majetek – domu, bytu, aut – či na pojištění odpovědnosti.

Co když ale nechci odklad, ale třeba jen snížení splátek u spotřebitelských úvěrů?

Pokud člověk splácí více úvěrů, navíc s vyšší úrokovou sazbou, řešením může být právě konsolidace, která umožňuje snížení splátky a tím daleko nižší finanční zatížení rodinného rozpočtu.

A pak jsou tu lidé, kteří sice nemají úvěry, ale investice. I jich se současná situace týká, trhy v posledních týdnech zaznamenaly poklesy, poradíte i jim?

V současné době pozorujeme zejména na akciových trzích výkyvy. Aby se investoři dokázali zorientovat v aktuálním dění a naplánovat další postup, musí uvažovat nejenom o makroekonomických datech, ale zvážit i svou konkrétní situaci. U investic neexistuje paušální rada, tady je třeba postupovat individuálně a volit postup v souladu s cíli a rizikovým profilem investora. Týká se to samozřejmě jak pravidelných, tak i jednorázových investic. Možná jen zopakuji jednu věc, kterou klientům často vysvětluji: V případě, že na trzích dochází k propadům cen a portfoliu klesá výkonnost nebo jeho hodnota, mluvíme o poklesu. Ztráta vzniká pouze v případě, kdy investor prodá investici pod cenou. To je dobré mít na paměti.

Poslední dotaz se týká realitního trhu, jak je to nyní s prodejem či pronájem nemovitosti?

Oblast realit byla současnými nařízeními poměrně hodně zpomalena, ale ne zastavena. Mnoho lidí přemýšlí o tom, jak se bude vyvíjet cena nemovitostí a jak v současné době bezpečně zvládnout realitní transakci. Opět, jak už jsem zmínil výše, je třeba postupovat individuálně na základě jednotlivých požadavků zájemců.

V případě dotazů a konzultací k vašim osobním a rodinným financím kontaktujte Jana Hlinovského, ředitele OK POINTu Chomutov na tel.: 725 256 665.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video