Jarní sbírka se nekoná, pomoci můžete jinak. Potravinová banka nabízí pomoc prostřednictvím měst a obcí

Alla Želinská 2020-04-23 14:49:00

Jarní kolo národní potravinové sbírky se letos kvůli karanténním opatřením neuskuteční. Přesto potřební o pomoc nepřijdou. Potravinová banka Džbánsko má dostatek zejména čerstvých potravin a pomáhá tak mnoha seniorům, rodičům samoživitelům, dalším lidem v nouzi. Mezi její členy a odběratele patří mj. žatecký Klokánek, Vavřinec, Handicap Žatec, Most k naději v Mostě a Žatci, Oblastní spolek ČČK Louny a Žatec, Římskokatolické farnosti Liběšice u Žatce, Podbořany, Postoloprty, Centrum pro rozvoj menšin Dobroměřice, Dětská psychiatrická nemocnice v Lounech, Koňský dvorec Chmelištná nebo Výchovný ústav a středisko výchovné péče ve Pšově.

„Nabídli jsme prostřednictvím pověřených měst všem obcím odběr potravin pro potřebné v této mimořádné době, aby tak bylo možné pomoci tam, kde potřeba vznikne a kde obce teď lidem pomáhají. Některých potravin je trvalý nedostatek, ale v poslední době jsme měli velké množství čerstvých potravin, které určitě mohou pomoci mnoha lidem, pokud kromě našich odběratelských organizací projeví zájem i některé obce. V mnoha případech už tato spolupráce skutečně funguje,“ říká předseda Potravinové banky Džbánsko Marek Štěpán.  

Města a obce jako prostřednici

V minulých dnech manažer potravinové banky rozeslal tajemníkům všech pověřených měst v naší oblasti dopis s nabídkou potravin. „Nabízíme obcím a městům, které zajišťují seniorům dovážky nákupů, možnost odběru čerstvých potravin ze skladu Potravinové banky Džbánsko (sklad je umístěn v Dobříčanech, čp. 92),“ uvedl v dopise manažer potravinové banky Džbánsko Václav Sojka, který zároveň požádal zástupce obcí s rozšířenou působností okresů, případně pověřených obcí, aby dopis rozeslali do dalších obcí, které pod jejich „rozšířenou” správu spadají.

Základní školy

Kdo daroval potravinové bance, to jsou mimo jiné základní školy. Předzásobené školní jídelny se musely zbavit spousty potravin, kterým končila doba upotřebitelnosti v dubnu. Proto je některé školy rozhodly darovat potravinové bance. Putovala tam například i školní „mlíčka“. „Nabízíme jogurty, sýry a další čerstvé mléčné a rostlinné produkty (rostlinné tuky), podle našich aktuálních dodávek. Většina potravin pochází ze zdrojů programu „Mléko do škol“. Odběr je nenárokový, stejně jako skladba potravin. Podmínkou je distribuce občanům ZDARMA a uchovávání v chladu. Doporučujeme přidávat tyto potraviny zdarma k distribuovaným nákupům. Pokud si nemůžete zajistit vyzvednutí, lze se dohodnout i na distribuci, ale pouze dle našich kapacit. Pokud máte zájem, prosím kontaktujte Potravinovou banku Džbánsko na telefonu 602 163 336,“ uvádí v dopise V. Sojka. 

Jak upozorňuje předseda Marek Štěpán, pracovníci potravinové banky nejsou schopni pomáhat v této vypjaté době jednotlivcům, ale mohou předávat to, co mají, těm, kteří to mohou dále rozdistribuovat: „Jednotlivci se na nás pochopitelně obracejí a my je nasměrováváme na městské úřady, případně na naše odběratelské organizace.“

Místo sbírky Darujme.cz

Potravinová banka pomáhá potřebným. Dodává do azylových domů, ústavů, nízkoprahových zařízení pro děti a mládež atd.

Každé jaro probíhala sbírka pro potravinové banky. Lidé v supermarketech nakoupili a zboží podle vlastního uvážení odložili do speciálních košíků. Letošní jarní sbírka se zatím neuskuteční. Bude pravděpodobně na podzim. „Vznikla ale iniciativa, která by mohla pomoci situaci částečně nahradit: celorepublikový projekt Darujme.cz, zaštítěný Českou federací potravinových bank. Kdo by si přál pomoci přímo naší potravinové bance, může tak učinit ZDE ,“ dodal Marek Štěpán.

Jarní sbírka potravin 2020 se mela uskutečnit 18. dubna. O náhradním datu nebo alternativní formě sbírky se stále jedná. Pomoci můžete finančním darem přes Darujme.cz nebo přes transparentní účet 2301557135/2010. Za všechny finanční prostředky budou nakoupeny potraviny pro lidi v nouzi.

JÍDELNÁM A RESTAURACÍM :

Máte u sebe nerozbalené potraviny, které již nevyužijete a vyhodili byste je? Obraťte se na potravinovou banku! Zařídíme předání těm, kteří z mnoha důvodů na nákup nemůžou.  V okresech Chomutov, Most, Louny, Rakovník a Kladno můžete kontaktovat manažera Václava Sojku, 602163336, pbdz@pbdz.cz.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video