Přestali se vyplácet, teď škodí přírodě

Veronika Salášková 2011-05-30 00:04:00

Žatec – Povolení k lovu některých druhů živočichů, kteří nejsou v naší přírodě doma, snad v brzké době získají myslivci na Žatecku. Tyto druhy zde nemají přirozené nepřátele, množí se bez kontroly a svým působením narušují přírodní rovnováhu a rozvracejí populace původních druhů zvířat. Připravované povolení k jejich odlovu by mělo jejich počty přinejmenším snížit a pomoci nastolit opět rovnováhu.

Jedná se o mývala severního, psíka mývalovitého, norka amerického a nutrii říční, kteří k nám byli dovezeni za účelem chovu. Do volné přírody zvířata často vypustili jejich majitelé poté, co se jejich chov na kožešinu či maso přestal vyplácet. Protože u nás nemají přirozeného nepřítele, začala se nekontrolovatelně množit a narušovat rovnováhu v přírodě. „Tyto druhy zvířat do volné přírody u nás nepatří, nemají zde přirozené nepřátele a vytlačují druhy, které jsou zde původní.  Způsobují nejen myslivcům škody na zvěři, ale i rybářům či jiným chovatelům. Důvodem k nutnosti snížení jejich počtu je snaha o omezení jejich negativní činnosti, likvidace původních druhů živočichů, narušování přírodní rovnováhy ekosystémů a snižování rozmanitosti druhů. Tyto negativní vlivy jsou natolik významné, že je v zájmu ochrany přírody eliminovat jejich početní stavy a zpomalit tak jejich šíření,“ sdělila Kateřina Podaná z odboru životního prostředí žateckého Městského úřadu.
Zatím je směli lovit pouze myslivecké stráže, jejichž počet je však nízký. Po ukončení správního řízení bude vydáno rozhodnutí, které by mělo umožnit lov i ostatním členům mysliveckých sdružení s platným loveckým lístkem.  Povolení se bude vztahovat na celé území pro správní obvod města Žatec, obce s rozšířenou působností.
„Podnětem k  zahájení  správního řízení  byla žádost  jednoho mysliveckého sdružení z Lipna avšak z moci úřední byla  zahrnuta do správního řízení všechna myslivecká sdružení na celém správním území  úřadu obce s rozšířenou působností,  protože  problém  s  výskytem nepůvodních druhů  živočichů  je na celém  tomto území,“ vysvětlila Kateřina Podaná.
Z uvedených druhů je nutné snižovat stavy zejména norka amerického, který se rychle šíří a prakticky již vytlačil původního norka evropského. Jde o agresivní šelmu, která decimuje mláďata místních druhů zvířat. Snížení jeho stavů je přitom velmi obtížné.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video