Vrátí se Radmila Holodňáková na post ředitelky muzea? Radní ji chtějí přednostně oslovit

Veronika Salášková 2012-04-05 00:40:00

Žatec – S koncem měsíce odešel ze žateckého muzea dosavadní ředitel Jiří Kopica. Uvolněné ředitelské křeslo nyní chtějí radní nabídnout bývalé ředitelce Radmile Holodňákové, kterou minulé vedení z funkce odvolalo po 27 letech, co muzeum vedla. Rada pověřila starostku Zdeňku Hamousovou, aby s Holodňákovou jednala o tom, zda má zájem se vrátit a o jejím jmenování do funkce.

,,Chtěli jsme před případným vypsáním výběrového řízení dát možnost doktorce Holodňákové vrátit se na místo, ze kterého byla odvolána na základě smyšlených a vykonstruovaných důvodů, a tím alespoň částečně napravit křivdu, která se tehdy stala,“ uvedl pro náš list radní Jaroslav Hladký.
„Mám zájem se vrátit,“ odpověděla našim novinám Radmila Holodňáková. „Já to rozhodnutí chápu jako satisfakci a vítanou možnost vrátit se k práci, kterou jsem měla a mám ráda,“ dodala. Jednat se starostkou Zdeňkou Hamousovou měla v pondělí 2. dubna, již po uzávěrce tohoto čísla Žateckých novin.
Radmila Holodňáková se během doby působení ve funkci ředitelky zasloužila o vybudování pracoviště, uspořádání muzejní sbírky, za jejího vedení také mimo jiné proběhla rekonstrukce Křížovy vily, která byla zpřístupněna návštěvníkům. Založila celou řadu expozic – po roce 2000 například Kabinet chmelových známek a Opevnění města Žatce, zajistila instalaci restaurovaného hodinového stroje z radniční věže v hlavní budově muzea.
Důvod k nespokojenosti se svou osobou minulému vedení města zřejmě Radmila Holodňáková zadala svým protestem proti zbourání budovy papíren a snahou o jejich zapsání mezi technické památky, což bylo v rozporu se záměrem vedení města vybudovat supermarket Lidl v jejich areálu v roce 2007.
Oficiálně udaný důvod pro její odvolání ale zněl, že expozice muzea je zastaralá a do muzea chodí málo návštěvníků. Ředitelka podle slov tehdejšího místostarosty Aleše Kassala nepředložila koncepci modernizace expozice a plán, jak zvednout návštěvnost. Ředitelka Holodňáková se tehdy hájila, že spolu se svými kolegy radním předložila střednědobou koncepci rozvoje muzea. Rada ji ale i přesto čtyřmi hlasy ze sedmi odvolala po 27 letech z funkce na konci září 2007.
Její sesazení rozhořčilo řadu občanů i zastupitelů, kteří se jí veřejně zastali a požadovali, aby rada přehodnotila svoje rozhodnutí a funkci jí vrátila. Ta tak neučinila. Na místo ředitele muzea nastoupil Jiří Kopica, který Radmilu Holodňákovou pár měsíců na to – v polovině ledna 2008 propustil. Zajímavou souhrou náhod určitě je, že jí tehdy dal výpověď k 31. březnu, k na den stejnému datu, ke kterému nyní po čtyřech letech sám ze žateckého muzea odchází.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video