Žatec zopakoval vítězství v krajské soutěži o titul Historické město roku 2019

Hedvika Mašková 2020-05-03 16:00:00

Naše město bylo opět úspěšné v krajském kole soutěže historických měst.  V péči o kulturní památky a objekty, celkový přístup města k veřejnému prostoru a koncepci regenerace městského památkově chráněného území přeskočilo Kadaň. K vítězství v krajském kole blahopřál městu ministr kultury Lubomír Zaorálek, který zároveň navýšil odměnu o 100 tisíc korun.

,,Stejně jako loni byla soutěž velice vyrovnaná díky účasti dvou silných kandidátů - Žatce a Kadaně.  Tato dvě města jsou již tradičně vnímána jako vzorová v péči o svůj památkový fond a každoročně to stvrzují řadou aktivit při obnově nejen kulturních památek, ale i při obnově infrastruktury města, pořádáním společenských akcí s regionálními tradicemi či podporou turistiky. Nicméně, byť s minimálním rozdílem v součtu bodů, nakonec obhájil loňské vítězství opět Žatec,“ komentoval vítězství Žatce v krajském kole soutěže Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem.

V hodnocení odborné komise svou roli hraje nejen samotná péče o památky a objekty v jednotlivých městských památkových zónách a rezervacích, ale i celkový přístup města k veřejnému prostoru. Vliv na celkové hodnocení má i stav životního prostředí ve městě a celková péče o obyvatele a návštěvníky města, zpřístupňování památek a jejich prezentace. Svou roli hraje také finanční podíl města na obnově památkových objektů a celková koncepce regenerace a péče o celkový vzhled městských památkově chráněných území. 

,,Mezi nejzásadnější obnovy nemovitých kulturních památek Žatce patřily v roce 2019 ty, jejichž obnova byla či je financována z programu IROP, ze kterého bylo jen v tomto roce čerpáno více než 108 miliónů korun. Patří mezi ně pokračující obnova radnice na náměstí Svobody, obnova domu čp. 85 na Žižkově náměstí, který bude využíván jako Muzeum pivovarnictví Žatecka, obnova unikátního Mederova domu a rekonstrukce synagogy a rabínského domu. Stavební obnova a péče se však nesoustředila pouze na kulturní památky, ale obnovovány jsou také za podpory města (prostřednictvím Fondu regenerace města) běžné stavby na území MPR a MPZ,“ vysvětlil dále ústecký památkový ústav a doplnil: ,,Péče je také věnována revitalizaci a oživení veřejných ploch. V roce 2019 byla dokončena rekonstrukce Nerudova náměstí. K oživení centra města přispělo otevření terapeutické kavárny a nového informačního centra v přízemí domu čp. 149.  Významným prvkem technické infrastruktury je umístění podzemních kontejnerů v ulicích Poděbradova a Dlouhá.“

K vítězství v krajském kole soutěže Historické město roku 2019 je také fakt, že město dlouhodobě usiluje o zápis na seznam UNESCO. V roce 2007 byla Zóna technických památek chmelařství zařazena na jeho Indikativní seznam.

Vítěz krajského kola získává 100 tisíc korun, které Žatec pravidelně využívá jako další příspěvek na regeneraci památek ve městě. Rozhodnutím ministra kultury by tak město na průběžné zvelebování památek mělo mít letos dalších dvě stě tisíc korun. Zároveň Žatec jako vítěz krajského kola postupuje do kola celostátního. Národní vítěz získá odměnu 1 milion korun. 

Titul Historické město roku se uděluje celostátnímu vítězi soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Soutěž každoročně vypisuje Ministerstvo kultury, které je spolu se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Ministerstvem pro místní rozvoj zřizovatelem této Ceny.

Foto: Mederův dům

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video