Chmelaři si mohou odškrtnout - drátkování hotovo!

Hedvika Mašková 2020-05-08 15:00:00

Chmelaři rozběhli na přelomu března a dubna takzvané drátkování, při němž se ve chmelnicích přichycuje drátek na vodicí drát, dole se zapíchne do země a slouží jako opora pro růst chmelové révy. Minulý týden již bylo na Žatecku hotovo! Brigádníci jsou a zatím nejsou hlášené žádné škody. Chmelaři však marně očekávají tolik potřebnou vláhu pro loňskou výsadbu.

,,Déšť potřebujeme, a to hlavně v květnu a červenci. Vláha je důležitá proto, aby nyní na jaře vyrostla loňská podzimní výsadba. Škody zatím žádné nevznikly,” vysvětlil předseda Svazu pěstitelů chmele České republiky Luboš Hejda.

V počátku sezóny se pěstitelé chmele potýkali z důvodu uzavření hranic s nedostatkem zahraničních brigádníků. Vhod přišlo omezení a zavření místních fabrik. Do práce se dali také živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné, kteří ze dne na den ztratili uzavřením svých provozoven veškeré příjmy.

,,Brigádníky zatím máme. Doufáme, že nám je nevezmou fabriky, které opět rozjíždějí provoz. Možná ale dorazí lidé z Ukrajiny. Nejvíce brigádníků bude zapotřebí nyní v květnu, kdy se chmel zavádí, ale vše bude záležet na průběhu vegetace,“ doplnil na závěr Luboš Hejda. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video