Historie fotbalového klubu Louny: Činnost klubu pod jménem TJ Lokomotiva Louny.

Redakce 2020-05-09 14:06:00

Počátek druhého půlstoletí působení klubu s sebou přinesl i sestup z krajského přeboru. Sezonu v letech 1956 až 1957 Lokomotiva odehrála v I. A třídě, se kterou měla už dlouholeté zkušenosti. Sestupovou situaci celý klub velmi podcenil. Vedení se nečinilo tak, jako v předcházejících letech a hráči ve svých výkonech výrazně polevili. Fotbalisté Lokomotivy Louny zhodnotili svoji poměrně bohatou, avšak již méně úspěšnou činnost v uplynulé sezóně. Mistrovské mužstvo, účastník I. A třídy, v závěru mistrovství polevilo, skončilo na devátém místě a stalo se čtvrtým sestupujícím. Pro rok 1957 byla Lokomotiva zařazena do I. B třídy, kde se setkala s tehdejším městským rivalem Spartakem Louny.

Současně se sestupem přišlo rozhodnutí UV ČSTV o novém systému soutěží, rozděleném na tři odvetná kola v obdobích jaro, podzim, jaro. Lokomotiva rázem neměla kam spěchat s dalšími úspěchy a právě pro-to přišel výbor s novým ideálem. Poprvé se začalo s jednáním o výchově vlastních hráčů. To vedlo k zaměřené a plánované práci s mládeží a klub to velice rozvinulo a posunulo po profesionální stránce. Tato práce měla přinést nejen možnost používání svých vlastních vychovaných hráčů, ale i možnost jejich prodeje a získávání financí ku prospěchu klubu. Hlavním angažovaným členem, který se nejvíce podílel na nové myšlence klubu, byl samotný trenér tehdejšího A mužstva. Ten položil základ práce s mládeží, který známe doposud. Svou tvrdou práci a trpělivost stvrzoval následně i výsledky. V roce 1960 přivedl trenér Lojín žáky jako přeborníky okresu do vysněného žákovského ráje, kterým byl celostátní turnaj v Přelouči.

S úspěchem mládeže přichází i úspěch A-týmu, který dokázal postoupit zpět do I. A třídy. Když už se klub vzpamatoval ze spoje-ní, sporů a sestupových období, uskutečnila se navíc roku 1960 nová reorganizace a rozšíření území lounského okresu. Tím se uskutečnila i změna soutěží a některé kluby z žateckého a podbořanského okresu, ať už v té době hrály krajskou nebo okresní sou-těž, spadaly nově do fotbalového okresu Louny. Narostl počet klubů v I. A třídě, a byly utvořeny tři skupiny označeny písmeny A, B, C. Klub Lokomotiva Louny patřil do skupiny B. Zbytek klubů byl organizován v okresních soutěžích a to v okresním přeboru, III. třídách, IV. třídách, včetně do-rostu a žáků. V dalších letech se Lokomotivě dařilo, každým rokem se svými výkony posouvala výš. Důkazem byl i postup do lepší soutěže.

Pravidelné dobré výkony byly následně oceněny postupem do krajského přeboru roku 1969. Ani B tým nebyl pozadu a jako vítěz okresní soutěže postoupil do I. A třídy. v Krajském přeboru se Lokomotiva držela, jak to jen šlo. Jeden rok se prezentovala dobrými výkony a druhý už sestupovala zpět do nižší soutěže. Těžce vybojovaná krajská soutěž byla tímto lounskému klubu opět vzdálená. Dalších pár let na to se o postup vůbec nehrálo. Jen týmy mládeže měly úspěšné období a bojovaly o vrchol krajské soutěže. Od roku 1973 se A tým účastnil prvního ročníku zimního turnaje „O putovní pohár Únorového vítězství“, který se hraje každoročně. Zkušenosti nasbírané z lepších zápasů, a to nejenom v turnajích ale i domluvených zápasech, jako například s ligovým klubem Košice, pomohly Lokomotivně k druhému postupu do krajského přeboru v roce 1974. Po postupu A týmu se daří i všem ostatním týmům klubu. Od B-týmu v I. A třídě až po přípravku v krajském přeboru. V těchto letech už měla Lokomotiva Louny sedm vlastních týmů a díky dobré práci s mládeží z toho bylo pět mládežnických. Rok 1975 byl rokem obnovy areálu. Bylo provedeno zatravnění poškozených míst hrací plochy i hrubá stavba nové vstupní brány do areálu. Tato brána zde stojí do dnes a je nejen chloubou, ale i motivací pro hráče i fanoušky klubu. Každý člověk, který její konstrukcí projde, pozná, že přišel na lounský stadion. Pro soupeře naopak působí jako pomyslný strach z domácího prostředí což je sice nepatrný, ale důležitý vliv na hráče.

Krajský přebor vydržel v lounské Lokomotivě celkem devět let. Desátý rok, rok 1983, byl sestupový. Na mládežnické týmy to ne-mělo ale žádný vliv. Ty se s občasnými sestupy pohybovaly téměř stále v krajském pře-boru. Práce s mládeží byla stále dokonalejší a soustředilo se na ni stále větší a větší množství lidí. Počínaje trenéry přes fanoušky a rodinné příslušníky. Zájem okolí už tedy nepadal pouze na mužský A tým. Pořádalo se mnoho turnajů a zápasů pro dorost, žáky i přípravky. Zúčastnit se mohly i děti, které fotbal vůbec nehrály, protože byly městem Louny pořádány akce a turnaje, kde se mezi sebou utkala družstva složená z výběrů žáků každé školy. Příkladem takového turnaje byl květnový „Turnaj osvobození“ pro lounské školy, jako podíl sportovnímu využití neregistrované mládeže. Tato spolupráce s městem završila v těchto letech osmdesátý rok činnosti klubu Lokomotiva Louny. Konec devadesátých let přečkával klub mezi průměrnými týmy I. A třídy, ale hned počátkem dalšího desetiletí se hráči v Lokomotivě probudili a dotáhli sezonu 1991 k postupovému konci.

Pohled do fotbalové historie bude pokračovat znovuzrozením názvu Čechie Louny. Dočtete se také o vzniku a historii fotbalového klubu Meteor Louny.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video