Rekonstrukce navrací muzeu podobu z konce 19. století

Lucie Steklá 2020-05-07 10:22:00

Novinkou interiéru bude výtah pro handicapované návštěvníky.

Louny (lus) Historický dům Sokolů z Mor v Pivovarské ulici v Lounech, kde je část expozicí lounského oblastního muzea, prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

Prostory jsou návštěvníkům od října loňského roku zcela uzavřeny, zpřístupní se opět v druhé polovině letošního roku. S rekonstrukcí domu po dlouhých šestadvaceti letech skončila v muzeu stálá historická expozice, chystá se zcela nová. Památkově chráněný dům rekonstrukcí dostane podobu, kterou měl na konci devatenáctého století po rekonstrukci slavným architektem Josefem Mockerem.

Rekonstrukce zatím běží podle plánu, k žádnému závažnějšímu zdržení nedošlo. Vážnější zdržení pro rekonstrukci neznamenala ani virová epidemie Covid-19, protože se na stavbě pracuje i během vyhlášeného nouzového stavu, byť s určitými komplikacemi. „Nicméně už dnes víme, že některé dílčí práce budou probíhat i přes letní měsíce. Původní termíny předání opraveného domu zpět našemu muzeu byly plánovány na červen 2020. Jedná se například o speciální restaurátorské práce na arkýři budovy, kde laboratorní testy vzorků odhalily enormní zasolení, a tím i degradaci, pískovcových kvádrů, na kterých je arkýř posazen,“ vysvětlil ředitel muzea Jiří Matyáš s tím, že osobně věří, že říjen, popř. listopad 2020 je pro otevření opravené expoziční budovy muzea pro veřejnost reálný.

Po dokončení prací získá dům Sokolů z Mor konkrétní podobu. „Už projektová příprava rekonstrukce byla vedena ideou vrátit domu podobu z konce 19. století, kdy byl přestavěn podle projektu známého architekta Josefa Mockera, rodáka z nedalekých Cítolib a jednoho z architektů dostavby svatovítské katedrály v Praze. Tato přestavba, která se v exteriéru promítla především regotizací arkýře, pak byla při následujících opravách v několika ohledech setřena,“ přiblížil budoucí podobu domu ředitel. Právě současná rekonstrukce domu navrátí tehdejší podobu exteriéru - pálenou střešní krytinu, režnou bobrovku, navrátí na většinu plochy střechy, břidlicovou krytinu na střechu arkýře, stejně i komíny, které zatím končily na půdě. Fasáda do ulice bude rozčleněna podle předlohy konstruované na základě historických fotografií. Celá rekonstrukce probíhá za odborného dohledu památkářů z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem. Jejich souhlas byl podle slov ředitele nutný i pro schválení zmíněné myšlenky, že podoba exteriéru domu Sokolů z Mor bude vrácena do konce 19. století. „Bedlivé kontrole jsou podrobeny také jednotlivé fáze postupu stavebních prací. Na druhou stranu je nutno zdůraznit, že spolupráce s památkáři je výborná a nese se v konstruktivním duchu. Ostatně muzeum samo iniciovalo rekonstrukci, protože chce objekt revitalizovat a zafixovat jeho stavebnětechnický stav, ne jej zničit,“ řekl J. Matyáš.

Velkorysá rekonstrukce exteriéru bude mít svůj odraz rovněž v rekonstrukci interiérů, kde však muzeum nemění dispozici objektu. Kompletně nové ale bude sociální zázemí pro pracovníky a návštěvníky muzea, ve výstavních prostorách bude parketová podlaha. „Zcela zásadní pozitivum bude pro dojem z krátkodobých výstav i ze stálé expozice představovat nové osvětlení. Mění se rovněž i způsob vytápění, takže muzeum by již nemělo být synonymem pro místo, kde je lidem zima,“ přiblížil změny v interiéru ředitel.

Rekonstrukce si vyžádá náklady ve výši přibližně 30 milionů korun. Konečná cena se ještě může změnit, neboť rekonstrukce historických objektů často při své realizaci skýtají mnohá překvapení. Veškeré náklady hradí zřizovatel muzea, tedy Ústecký kraj. „Zásadní novinkou jistě bude plošina pro handicapované návštěvníky do 1. patra budovy a vyrovnání většiny podlah v přízemí, což znamená zpřístupnění našeho muzea této skupině návštěvníků. Ty jsme zatím v našem muzeu nemohli přivítat a už nyní se na ně těšíme,“ prozradil J. Matyáš.

Co návštěvníky po znovu otevření domu čeká, změní se ,,styl“ výstav? „Myslím, že ,,styl“ výstav je už celkem jiný, než tomu bylo ještě před několika lety. Co jsme dosud postrádali, bylo především důstojné ,,zarámování“ naší práce směrem k veřejnosti. Mám tím na mysli určitou kulturu prostředí v našem muzeu. Pokud ve výstavních prostorách prezentujete například šperky, a měli jsme výstavy těch pravěkých, středověkých i novověkých, a o kousek dál Vás čeká sociální zařízení typu nádraží ČSD v 80. letech, pak to logicky vždy musí degradovat výbornou práci mých kolegů. Tento problém však nemělo smysl řešit dílčími zásahy, jeho řešení, spolu s řešením mnohých jiných problémů, muselo počkat na celkovou rekonstrukci objektu. V této chvíli je to však už minulost!,“ vysvětlil J. Matyáš.

Původní stálou expozici, která v muzeu byla 26 let, již do zrekonstruovaných interiérů vrácena nebude. Muzeum mu připravenu expozici novou, průřezově mapující dějiny regionu od počátků lidského osídlení až po současnost. Je zatím připravena v podobě projektové dokumentace a muzejníci ji dále rozpracovávají. „V souvislosti s virovou epidemií je pro nás zatím nejasná doba realizace nové expozice, která je podmíněna dostatkem finančních prostředků. Doufejme, že i přes obecně nepříznivou situaci se na ni podaří peníze najít a v roce 2021 zrealizovat,“ uzavřel.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video