Hasiči vyjeli k požáru skládky Vrbička, zase

Alla Želinská 2020-05-07 15:49:00

Ve čtvrtek 7. května po 14. hodině vyjeli hasiči SDH Lubenec, profesionální a dobrovolní hasiči z Podbořan a jednotky SDH Vroutek, Kryry, Nepomyšl a Krásný Dvůr na požár skládky Vrbička.

"Hoří skládka komunálního odpadu ve Vrbičce. Doporučuji všem omezit větrání budov," upozornil veřejně starosta Vroutku Jaromír Kubelka.

K požáru na skládce komunálního odpadu Vrbička u Nepomyšli - Dětaně vyjelo celkem jedenáct hasičských jednotek. "Hořelo na ploše 100 x 50 metrů. Byl vyhlášen třetí stupeň poplachu z důvodu počtu nasazených jednotek. Byl informován starosta Vroutku, aby informoval obyvatele Vrbičky a Skytal, aby omezili větrání. Požár byl lokalizován," uvedl kolem 17. hodiny mluvčí HZS Ústeckého kraje.

Na místo události byly povolány i dobrovolné jednotky z Karlovarského kraje. Bylo nasazeno několik proudů, několikahodinový zásah probíhal v dýchací technice. Pozdě odpoledne hasební práce na skládce komunálního odpadu Vrbička byly ukončeny. Do ranních hodin však na místě, v rámci preventivních opatření, zůstaly jednotky Vroutek, Kryry a Nepomyšl. Hasební práce a následné dohašování probíhalo až do ranních hodin.

Je to za posledních několik týdnů již minimálně druhý požár na skládce. Předtím zasahovali hasiči v noci z pátku na sobotu 18. dubna. „Při příjezdu na místo se již šířily plameny do okolí. Tomuto bylo zabráněno třemi útočnými proudy. Zásah probíhal za použití dýchací techniky,“ informoval tenkrát J. Švolba ze SDH Vroutek. Také tehdy na místě zasahovaly v součinnosti s profesionálními hasiči z požární stanice Podbořany jednotky SDH Vroutek, Lubenec a Kryry. 

Proč v poslední době skládku zasáhl několikrát požár? Na tuto otázku, podle slov vedení společnosti Skládka Vrbička, není snadné odpovědět. "Snad shoda náhod nebo okolností. Těžko říci. Myslím si, že hlavní příčinou vzniku požárů na skládce je v současné době značný deficit dešťových srážek v naší oblasti. Uložený odpad je velmi vysušený a tím pádem je velice náchylný k samovznícení. U tohoto posledního zahoření to bylo zcela zřejmé, jelikož to bylo dobře patrné z kamerového systému. Co takto vysušený materiál může zapálit? Snad nepředvídatelná chemická reakce nějakých látek, možná zahoření od skla, další možností může být i horký popel v popelnici, nezodpovědné odhození nedopalku cigaret, těch příčin může být celá řada. Rozhodně to nikdo nedělá schválně, nemáme z toho žádnou radost, jelikož je to především komplikace pro nás a v neposlední řadě nestojíme ani o žádnou veřejnou medializaci," uvedl na náš dotaz jednatel Skládky Vrbička Zuliko Vychytil.  

VIDEO Hasičů Nepomyšl ZDE

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video