Válečné muzeum v Libočanech oslavilo 75. výročí osvobození. Aspoň komorně

Alla Želinská 2020-05-10 11:36:00

Jinak bych to prostě psychicky nepřežil, nevzpomenout si na všechny padlé, říká Martin Chrenko.

Den vítězství se letos slavil velice komorně, bez velkých shromáždění. Většinou 7. a 8. května, kdy starostové a starostky v tichosti položili věnce a kytice k památníkům padlým v druhé světové, rudoarmějcům, neznámým hrdinům… Zakladatel a provozovatel Válečného muzea v Libočanech Martin Chrenko si spolu s několika přáteli věnoval stylovou vzpomínku všem, kdo se zasloužili o vítězství nad fašismem, v sobotu 9. května.

Právě tento Den vítězství (День Победы) je státním svátkem v Rusku a některých dalších zemích na počest ukončení druhé světové války v Evropě (8. května). „Kvůli opatřením proti Covid19 musel jsem udělat alespoň tuto komorní oslavu, protože bych to prostě psychicky nepřežil, nevzpomenout si na všechny padlé,“ říká Martin Chrenko. Na státní svátek 8. května měl pracovní povinnosti a tak se malá oslava konala následující den. „8. května jsem byl v práci. Ale i tak bychom venku byli oba dny,“ dodal.  

Psal se začátek května 1945. Nacistické Německo mlelo z posledního... „8. května byl konec války. Bohužel nemůžeme uspořádat pořádnou oslavu. Ale vytáhli jsme alespoň naší novinku GAZ 67! Byla to úmorná práce udělat znovu vozidlo z totálního vraku. Takže když lidé nemůžou do muzeí ani o 75. výročí ukončení 2. světové války a všechny naše letošní životodárné akce byly zakázané a zrušené bez jakékoliv kompenzace, tak to oslavíme alespoň takto,“ uvedl Martin Chrenko. Před muzeem se tak objevilo malé stanoviště sovětských vojáků nejen z replik a figurín, s tehdejší vojenskou technikou, červenou vlajkou, s šeříkem pro osvoboditele, se samovarem a čajem a s hrou na harmoniku v podání Petra Kubeše.

V minulých dnech, přesně 5. května, také uplynul právě jeden rok od oficiálního otevření Válečného muzea v Libočanech. Přejeme provozovateli hodně sil k udržení a provozu muzea a do budoucna hodně spokojených návštěvníků.

Podpořit ho můžete např. i koupí tématických hrnečků k 75. výročí osvobození, kterých má na skladě hodně. „Měly se prodat na akcích a otevíračkách u muzea a všude jinde, kde jsme měli být. Kvůli Covid-19 se vše zrušilo, jak oslavy 75. výročí osvobození u muzea, tak i 1. výročí od oficiálního otevření. Od začátku roku jsme kvůli tomu v těžkém mínusu na provozu a výdajích na topení, odvlhčovaní a podobně. Bez jakéhokoliv příjmu. Tak kdyby někdo měl zájem, můžete si hrnečky objednat na této adrese: PŘEDMĚTY PRO PODPORU VÁLEČNÉHO MUZEA. Samozřejmě je možné i osobní vyzvednutí v muzeu,“ sdělil M. Chrenko.

V záložce Videa si můžete poslechnout živou hudbu z komorní oslavy před Válečným muzeem Libočany. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video