Kruhové objezdy čeká zkrášlení. Ozdobí je nejen rostliny, ale i centrální dominanta

Hedvika Mašková 2020-05-13 14:00:00

Kruhové objezdy, kterých má město požehnaně, nemusí být jen šedivé a nudné. Využívají se jako okrasný prvek. Při projíždění totiž nelze přehlédnout jejich středový kruh. Uměleckou výzdobu tvoří květiny nebo dominanta, která charakterizuje příslušnou obec – znak, symbol či tradiční zaměření. Stejně tak tomu má být i v Žatci.

Čtyři kruhové objezdy – u Lidlu, Kauflandu, evangelického kostela a památníku válečným letcům, dostanou novou tvář. Osazovat by se měly okrasnými květinami.

,,Kruhové objezdy budou osazeny okrasnými travinami, keříčky a trvalkami. Kruhový objezd u kostela bude zdobit liliová louka. Dodávku nám zajišťuje firma Floravil, která si nechává květiny dovážet z Holandska. Kvůli zavřeným hranicím jsme se obávali, že budeme muset cibuloviny dosazovat na podzim, ale jsou již na cestě a do poloviny května budou v zemi,“ vysvětlila Martina Mrázková, která má na odbor místního hospodářství a majetku na starosti údržbu zeleně.

Na okružní křižovatky u Lidlu, Kauflandu a památníku válečným letcům v Podměstí by měl být, kromě květin, dosazen také architektonický/umělecký prvek – dominanta, která by symbolizovala Žatec, respektive žatecké chmelařství.

,,Tyto kruhové objezdy jsou dostatečně velké a přímo vybízejí k tomu, aby na nich byla umístěna nějaká dominanta. Něco, co symbolizuje naše město. Žatec je vyhlášen svým chmelem, díky němuž jsme známí po celém světě. Dominanty navrhuje pan Vaníček. Do celkového návrhu vegetace je poté zakomponuje projektant Tomáš Pilař, který má zkušenosti s návrhem okružních křižovatek v Lovosicích,“ prozradila Martina Mrázková a dodala: ,,Po konzultaci s panem Vaníčkem by mohla být na okružní křižovatce u Kauflandu replika chmelového majáku. Na kruhový objezd u památníku válečným letcům se pokusíme vrátit pivní sud, ale v menším provedení, aby se okolo vešla ještě zeleň.“

Před samotnou instalací dominant na kruhové objezdy bude zapotřebí souhlas ředitelství silnic a dálnic. Na okružních křižovatkách by nemělo být umístěno nic velkého a vysokého, co by bránilo projíždějícím řidičům ve výhledu.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video