Jirkov nepochybil v zakázce na přestavbu budovy sídla Komerční banky

Soňa Šímová 2020-05-14 18:53:00

JIRKOV (soš) — Kontroverzní projekt přestavby budovy „U radnice“ na jirkovském náměstí Dr. E. Beneše se dostal až na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS). Za podáním podnětu mohla být jak některá z občanských iniciativ, které ve městě vznikly, tak některý z občanů či zastupitelů, kterým je stavba takříkajíc trnem v oku. Kontrola úřadu však žádné pochybení neprokázala.

„Investici „Rekonstrukci domu čp. 1561 na náměstí v Jirkově“ považujeme za ekonomicky nesmyslnou a rizikovou, která odčerpá z peněz daňových poplatníků minimálně 50 miliónů korun, které by šly využít efektivněji a smysluplněji pro občany Jirkova. Pokud ji bude realizovat „ověřená firma“, cena se určitě navýší, termín realizace prodlouží a o kvalitě prací můžeme polemizovat,“ píše se v části otevřeného dopisu Iniciativy 2020, který byl adresován jirkovské radnici na konci ledna letošního roku. Je možné, že na jeho základě byla zároveň podána stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

 

„Iniciativa se zřejmě domnívala, že je špatně nastavená smlouva o dílo. Dokládali jsme veškeré podmínky, které jsme samozřejmě ještě před jejím podpisem řešili s právníkem. Podobné dopisy nám chodily již v té době, nicméně stanovisko právníka bylo, že je vše v pořádku. Dokonce doporučil, aby se smlouva podepsala co nejdříve, neboť už nám mohly hrozit nějaké sankce,“ říká starostka Jirkova Darina Kováčová.

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale po kontrole dodržování pravidel a zadávacích podmínek stanovených zákonem neshledal žádné důvody k zahájení správního řízení a konstatoval, že město Jirkov v předmětné zakázce nepochybilo. Vyvrátil tím pochybnosti, že zadávací řízení není v pořádku. „Jsem ráda, že nám úřad potvrdil, že město není špatný zadavatel. Vzhledem ke krokům, které jsme podnikli v průběhu zadávacího řízení, jsme tento výsledek předpokládali, ale každopádně se nám ulevilo,“ dodává starostka.

 

Projekt přestavby budovy současní radní v podstatě zdědili po předchozím vedení města. Jednalo se o dlouhodobě připravovanou investici a krátce po komunálních volbách v roce 2018, se budova úplně vyprázdnila. „Naprojektovat takovou stavbu trvá, v tomto případě to bylo myslím kolem jednoho roku. Nejprve proběhly studie, kde se mimo jiné objevila varianta s lávkou v horní části. Zastupitelé ale nakonec v dubnu 2019 posvětili třetí verzi projektu, kde v přízemí vzniknou dva komerční prostory, v prvním patře pak sedm bytových jednotek. Ty budou sloužit jako městské a případně služební byty,“ připomíná Darina Kováčová. Původní projektová cena za přestavbu byla 59 miliónů bez DPH, tedy 72 miliónů s DPH. Nakonec se ale cena vysoutěžila za 49 miliónů bez DPH, tedy 59 miliónů s DPH. Do jednoho z přízemních nebytových prostor se má vrátit Komerční banka, ve druhém měla být původně kavárna, ale možnosti jsou stále otevřené. Stavba má být dokončena v polovině příštího roku.

 

V loňském roce také město zvažovalo, že by mohlo využít státní dotaci na sociální byty. Záměr ale nakonec zamítlo kvůli podmínkám jejího přidělení. Žadatelé, kteří by mohli být v takových jednotkách ubytováni, by totiž například museli splňovat statut pro toto bydlení celých 20 let. Agenda s tím spojená by se tak městu nemusela vyplatit.

 

Podnětů, které k této stavbě radní řešili, bylo několik. „Byli jsme napadáni, jak ze strany veřejnosti a občanských sdružení, tak od některých zastupitelů. Nejprve k zadávacímu řízení, ve druhé fázi jsme pak dostali dopisy od dvou subjektů, které navrhovaly stavbu zastavit z důvodu pandemie koronaviru. Jeden z nich požadoval budovu úplně zbourat a druhý zakonzervovat,“ říká starostka města a dodává, že radní v tuto chvíli neuvažují o zastavení všech již započatých investičních akcí. „Za jedno by to také stálo poměrně dost peněz a za druhé si myslím, že už to v této fázi ani není možné. Určitě by nám hrozily také nějaké sankce za nedodržení smlouvy,“ vysvětluje Darina Kováčová.

 

Na výstavbu budovy „U radnice“ je v letošním rozpočtu vyčleněno 26 miliónů korun. Opatření související s pandemií se ovšem dotkne jiných investičních akcí. Město odložilo ty, které ještě nebyly zahájeny ani připraveny. V kapitálových i běžných výdajích by tak mohlo ušetřit necelých 20 miliónů korun. Hlavní slovo bude mít ovšem zastupitelstvo, které dostane návrh úprav v rozpočtu pro rok 2020 s ohledem na to, že město očekávám nižší daňové i nedaňové příjmy. „Mluví se o více než deseti procentech, ale v našem rozpočtu to udělá asi 40 miliónů,“ uzavírá starostka.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video