Za právní služby radnice zaplatila statisíce

Lucie Steklá 2020-05-15 10:19:00

Tři sta tisíc za zpracování podkladů pro odvolání ředitelky školy je podle opozice cena příliš vysoká.

Louny (lus) Situace na Základní škole Školní, s níž od konce minulého školního roku nebyli spokojeni rodiče žáků, skončila odvoláním ředitelky Věry Benešové. Ta byla odvolána na základě výsledků šetření školní inspekce v závěru února.

„Cílem řešení situace bylo ukončit tak stav, který byl spojený s protesty rodičů, a negativně dopadal i na žáky této školy,“ uvedla lounská radnice. Vzápětí bylo vypsáno výběrové řízení na obsazení místa ředitele školy.

Pro zpracování podkladů k odvolání ředitelky si město objednalo externí právní služby, které stály městskou pokladnu více než tři sta tisíc korun. To ihned vyvolalo negativní reakce části zastupitelů, kteří se ptají, proč je cena za právní služby tak vysoká a proč záležitost neřešilo právní oddělení lounské radnice. „Pokud by město nezaplatilo za právní služby, vystavovalo by se riziku možného prohraného soudního sporu, jak se v obdobném případě stalo v roce 2015, což ho následně stálo 1,5 milionů korun, protože podcenilo kvalitu právních podkladů a složitost celé problematiky,“ vysvětluje vedení města v tiskové zprávě vydané po vznesení dotazů od opozice.

Městský úřad Louny si pro zpracování podkladů k odvolání ředitelky včetně posouzení právního stavu existence důvodů pro její odvolání, objednal externí právní služby s cenovou nabídkou zhruba v hodnotě tří platů ředitelky v superhrubé mzdě, celkově za 302 500 korun s dílčím plněním 266 200 korun za přípravu návrhu rozhodnutí o odvolání, 24 200 korun návrhu nabídkové povinnosti pro odvolanou ředitelku a 12 100 korun návrhu výpovědi z pracovního poměru.

„Rizika finančních dopadů na město byla prokazatelně vysoká, proto jsem se obrátila na expertku Kristinu Chrástkovou, která se danou problematikou dlouhodobě zabývá, je bezpochyby celostátní autoritou, v dané problematice přednáší a publikuje. Nabídka ceny služby vycházela z nabídky advokátní kanceláře v hodnotě tří superhrubých platů. Přestože se nejedná o nízkou částku, úřad i radní města ji po srovnání s veřejně dostupnými cenami právních služeb v obdobných případech a s ohledem na sjednanou odpovědnost advokátní kanceláře v případě, že by město v soudním sporu s odvolanou ředitelkou prohrálo, akceptovali,” vysvětlila vedoucí odboru školství lounské radnice Jovanka Zusková, která byla pověřena přípravou materiálu s návrhem opatření, jehož výsledkem mělo být případné odvolání ředitelky z funkce. Materiál navíc bylo nutné připravit rychle a v předem daných termínech, aby bylo možné opřít se o kritickou zprávu České školní inspekce.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video