Vábení ani Dočesná letos nebudou. Náhradou by mohly být malé lokální akce

Lucie Steklá 2020-05-16 10:28:00

Žatec (hm, lus) Velké festivaly se v průběhu léta konat nebudou. Tisícihlavé akce tak, jak jsme na ně zvyklí, si hygienici ani ministerstvo zdravotnictví představit ne-dovedou. Zastavily se tak přípravy na Letní lounské vábení i Žateckou Dočesnou, stejně jako Letní podbořanské slavnosti, ani jedna letní akce se konat nebude. Na-děje pro větší kulturní akci se tak skýtá v Postoloprtech, kde se rozhodli svoje městské slavnosti nezrušit, ale přesunout.

Letošní, již sedmnáctý, ročník oblíbeného Letního lounského vábení, jehož termín byl stanoven na polovinu srpna neproběhne. „Rozhodli jsme se letošní ročník vzhledem k aktuální situaci zrušit. Vábení je masová akce a chodí stále informace, že takové velké akce budou povolené až mezi posledními, až za delší dobu. Vábení je velká slavnost, je potřeba ho řadu měsíců dopředu připravovat a teď je vše nejisté,“ informoval starosta Loun Pavel Janda po jednání rady města. Na zrušení městských slavností se jednomyslně shodlo všech osm radních přítomných na jednání. Zároveň se zrušením Vábení přišlo vedení Loun ale také se slibem. ,,Počítáme s tím, že až to okolnosti dovolí, až se uvolní podmínky, město uspořádá pro své občany důstojnou náhradu ve skromnějším provedení. Mělo by se jednat o komornější akci z lounských zdrojů. Lounské kapely, počítáme se zapojením lounských podnikatelů,“ představil plán starosta Loun.

Většinový názor, že je nereálné, aby se Dočesná v tradičním formátu uskutečnila, se shodli také v Žatci. „Město bude řešit, jak dělat lokální akce malého formátu. Řešení stále hledáme,” vysvětlil místostarosta Žatce Jaroslav Špička. ,,Nerozhodovalo se nám snadno, ale vlastně to v současné situaci o rozhodování ani moc nebylo. Děkujeme všem, kdo jste si zapsali návštěvu do diářů, rezervovali si volno a těšili se. Vážíme si toho, jaké máme fanoušky a věříme, že pochopíte, že v této situaci není možné zajistit bezpečnost, zdraví a adekvátní hygienické podmínky návštěvníků a obyvatel města na takto rozsáhlé a otevřené akci,“ vzkazuje návštěvníkům Dočesné Městské divadlo v Žatci.

V Postoloprtech tamní radní rozhodli, že svoje městské slavnosti přesunou. Původní letošní termín slavností nesoucí se v duchu divadla byl 6. června. ,,V původní termín s největší pravděpodobností slavnosti nebudou. Chceme je udělat v náhradním termínu, pravděpodobně na konci září,“ uvedl Pavel Panenka, ředitel Kulturních zařízení města Postoloprty. Nové bude také téma, a to “Zpátky do života”. V Podbořanech městské slavnosti, které měly proběhnout 19. a 20. června, zrušili.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video