Goldmannova vila už asi nemá šanci na záchranu

Soňa Šímová 2020-05-29 09:58:00

CHOMUTOV (soš) — Kdysi honosná vila v Čelakovského ulici z počátku minulého století je dlouhodobě takříkajíc trnem v oku nejednoho obyvatele města Chomutov. O chátrající dům se dlouhodobě nikdo nestará a v posledních letech to vypadá, že již ani nemá naději na záchranu.

Na webových stránkách www.prazdnedomy.cz, které mapují opuštěné domy v celé republice, se nedávno objevila informace, že rekonstrukci brání nepřístupnost ze strany pozemků jiného vlastníka. Tím je chomutovský lékař a městský zastupitel Marian Bystroň s přítelkyní.

Třípatrovou vilu si nechal postavit advokát Richard Goldmann, který pocházel z početné židovské rodiny, na počátku dvacátého století. Po jeho smrti v ní žila jeho manželka Sally Goldmannová s jejich jedinou dcerou. Historické události ovšem rodině nepřály, v roce 1938 vilu zkonfiskovali nacisté, později byla Sally s dcerou Margaretou a vnučkami Alžbětou a Františkou převezeny do koncentračního tábora v Terezíně, kde všechny zemřely.

„Byl jsem v kontaktu s další větví této rodiny — dětmi bratra Richarda Goldmanna. Ti k vile nemají bezprostřední vztah, ale věnovali mi fotografie, jak to tam dříve vypadalo. K vile náležel i rozlehlý park. Stromy, které rostou v zahradě, jsou stále původní, snažím se o ně pečovat, nicméně sucho jim dává dost zabrat,“ říká Marian Bystroň, kterému patří dvě části pozemku přiléhající k domu. Po válce ve vile působilo ministerstvo informací, od sedmdesátých let do roku 1989 zde pak sídlil Dům pionýrů. Po revoluci se město soudilo s podnikem Vodní stavby, neboť chtělo vilu získat jako svůj historický majetek. Během vleklého sporu dům začal chátrat a poté, co byl v roce 2003 prodán v dražbě současnému majiteli Petrovi Součkovi, se jeho stav už nezlepšil.

„Pozemky, které sousedí s těmi mými, jsem odkoupil od dědiců Richarda Goldmanna, nabízeli je i panu Součkovi, ten ale na jejich nabídku nepřistoupil. Následně je ode mě chtěl získat soudně s tím, že má potřebu zákonného přístupu. Ten ovšem ze dvou stran má, tedy se mu to nepovedlo. Vilu mi chtěl také prodat, ale za cenu, která nebyla adekvátní ke stavu budovy. V té době jsem měl možnost se do domu podívat.  Není v něm jediná známka údržby a v polovině vily jsou popadané stropy. 

Podle mě, a také podle nezávislých odborníků z oboru stavebnictví, kteří viděli dům zvenku, už není naděje na záchranu. Ekonomicky se to nevyplatí,“ popsal Marian Bystroň, který důrazně odmítá, že by bránil majiteli ve vstupu na pozemky za účelem rekonstrukce. „Informace na webu možná souvisí se zahájením stavebního řízení. Pan Souček totiž požádal o prodloužení termínu stavby, která byla zahájena v roce 1980 podnikem Vodní stavby. Měla by zde být tělocvična, herna, ředitelství Domu pionýrů; vytváří se tu nějaká fikce, že tu 40 let běží rekonstrukce, ale dům už je v takovém stavu, že to ani není možné,“ nastínil Marian Bystroň.

„Goldmannova vila je zařazena v seznamu sledovaných staveb, které stavební úřad pravidelně kontroluje. U tohoto objektu se jedná zejména o zabezpečení vstupu na pozemek. V případě zjištění závady zajistí nápravu vlastník stavby — uzamčení, oplocení objektu. Vlastník nemovitosti se stavebním úřadem komunikuje. V posledním roce nedošlo k žádným změnám, opravám ani dalšímu využití objektu,“ doplnila mluvčí magistrátu Denisa Špeilová.

„Sám jsem majitele požádal, aby budovu zajistil, protože mi jednou spadne na hlavu, ale tvrdil, že statika je v pořádku. Občas odtamtud vyháním děti nebo volám městkou policii, protože nezajištěný vstup samozřejmě láká různé lidi, ale dokud se tam nikdo nezraní, tak se pravděpodobně nic dít nebude,“ uzavírá Marian Bystroň.

S Petrem Součkem jsme se pokusili opakovaně spojit, nicméně se nám to nepodařilo.

Foto: Goldmannova vila na dobové fotografii. Foto: Archiv Mariana Bystroně

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video