Obřady snoubenci přesunuli o měsíce, ale i na příští rok

Lucie Steklá 2020-05-27 12:34:09

Lounsko (lus) Omezení, zavedená kvůli koronaviru, se okrajově dotkla také svatebních obřadů. Ač není jarní sezona mezi snoubenci tou nejoblíbenější, několik z nich muselo svůj termín přesunout, jiní svatbu odložili dokonce o rok, někteří vy-užili první vlny rozvolňování a svůj velký den ,,si užili“ v komorním počtu svatebčanů.

První svatba od začátku pandemie, když to vládní nařízení umožnilo, se v matričním obvodu Postoloprt konala v pondělí 27. dubna. „V obřadní síni postoloprtské rad-nice bylo přítomno u sňatečného obřadu sedm osob. Snoubenci měli původně termín 21. března,“ uvedla matrikářka Eva Caniniová. Další svatba se v Postoloprtech chystá na 16. května, dva obřady z původních termínů 21. března a 25. dubna snoubenci odložili bez vybrání termínu. Budoucí manželé, kteří měli mít 20. června sto hostů, například svatbu zrušili úplně. ,,Jedna červnová svatba byla přesunuta na září. Na dva poslední červnové víkendy máme zatím domluvené tři svatby, snoubenci, kteří se mají brát 13. června na konání obřadu trvají,“ spočetla Caniniová s tím, že na červenec a srpen jsou v plánu dvě svatby, obě jen s účastí novomanželů a svědků. „Snažíme se snoubencům vyhovět, pokud to je možné. Uvidíme, jak se dále situace vyvine,“ dodala.  

V lounském matričním obvodu bylo podle vyjádření matrikářky Jaroslavy Hájkové jedenáct obřadů na žádost snoubenců pře-sunuto na červen až říjen. ,,Volné termíny stále jsou. Do roku 2021 byly přesunuty čtyři obřady,“ řekla matrikářka.

Na zámku v Jimlíně, který je také oblíbeným místem pro svatby, prozatím nebyla zrušena žádná. V dubnu měl proběhnout jeden svatební obřad, snoubenci se ho ale rozhodli posunout na září. Oddává se také v chrámu v Panenském Týnci, kde se obřad konal v sobotu 9. května, další je 22. května. Během obřadu je vstup pro návštěvníky do chrámu omezen.

Vláda v rámci dalšího uvolnění opatření povolila od 11. května účast na sňatečném ob-řadu sto osobám. V počtu jsou zahrnuti snoubenci, svědci, oddávající, matrikář a ostatní účastníci obřadu. Snoubenci v průběhu obřadu nemusejí mít ochranný prostředek dýchacích cest, ostatní účastníci obřadu již nemají povinnost dodržovat od-stupy nejméně dva metry. Po skončení sňatečného obřadu, nebo uzavření registrovaného partnerství, je provedena dezinfekce všech použitých pomůcek.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video