Začala rekonstrukce synagogy. Proměnit se má v muzeum a kulturní prostor

Hedvika Mašková 2020-06-01 10:00:00

Žatecká synagoga je po té plzeňské druhou největší dochovanou v Čechách. Vybudována byla v roce 1872, avšak v průběhu Křišťálové noci byla vypálena a zničeno bylo i její vnitřní vybavení. Stavba byla uhašena z obav, aby požár nepřeskočil na sousední domy. Od té doby již nikdy nesloužila svému účelu.

V roce 2012 ji koupil Daniel Černý, který v ní pořádá koncerty, výstavy a další akce. Uspěl v žádosti o dotaci v programu IROP v celkové částce 47,3 milionů korun. Stejně jako radnice, budova knihovny, Mederův dům či dům na Žižkově náměstí, kde vzniká muzeum pivovarnictví, získaly evropskou finanční podporu díky kandidatuře města do UNESCO.

,,Koupit synagogu v centru Žatce byl nejbláznivější nápad v mém životě, ale toho nikdy jsem toho rozhodnutí nezalitoval. Synagoga zažívala od roku 1938 jen fyzickou a morální devastaci. Ať už za nacistů nebo za komunistů, kteří byli schopni v ní udělat sklad nebo tržnici. Ani předchozí majitelé z Kazachstánu, po kterých jsem jí koupil v exekuční dražbě, stavu moc neprospěli. Bylo na čase to prokletí prolomit. Teď je to na mně, mých spolupracovnících a vlastně taky na vás. Budu rád za každou podporu synagogy a neskrývám, že nejvíc by teď pomohly finance. Sice většinu z padesátimilionových nákladů na rekonstrukci uhradí stát a Evropská unie, ale spoluúčast znamená zaplatit dalších osm a půl milionu korun,“ uvádí majitel synagogy Daniel Černý a již teď se těší na setkání při otevření nového kulturního centra a expozice připomínající místní dějiny: ,,Za necelé tři roky vás rádi přivítáme ve zrekonstruovaném muzeu a kulturním prostoru ,,Synagoga Žatec“. Věřím, že se tam potká hodně lidí, kterým není lhostejná obnova památek ani rozvoj severozápadních Čech.“

Snem Daniela Černého je synagogu zachránit, neotřelou expozicí oživit a uchovat toto historické dědictví města pro současnost i budoucí generace. Spolupracuje při tom i s architektem Jiřím Vaníčkem, jehož jméno jen dotvrzuje, že nás čeká velmi zajímavé pojetí vnitřního prostoru stavby. Více informací o rekonstrukci synagogy se dočtete v rozhovoru s Danielem Černým v příštím vydání Žateckých novin, které vychází 3. června.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video