Deset milionů za dublovanou smlouvu? Bývalé vedení Žatecké teplárenské čelí další žalobě

Hedvika Mašková 2020-06-02 12:23:00

Problémy v Žatecké teplárně neutichají.  Bývalé představenstvo má na krku další žalobu za podvodné jednání. Současné vedení městské společnosti prověřilo, mimo jiné, fakturu ve výši deseti milionů korun, která byla proplacena firmě Metrostav. Bez výběrového řízení byla uzavřena smlouva na práce, které dle znaleckého posudku, měly být provedeny a byly uhrazeny již v rámci zakázky tzv. ,,rekonstrukce kotlů".

,,Při kontrole jsme narazili na fakturu ve výši kolem deseti milionů korun, kterou bývalé vedení teplárny proplatilo firmě Metrostav po soutěži, převzetí kotlů i kompletním vyúčtování dle výběrového řízení. Bývalí členové zastupitelstva ani rady nebyli o této skutečnosti nikdy informováni,“ upřesnil Jaroslav Hladký.

Po překvapivém zjištění si Žatecká teplárenská nechala zpracovat odborný posudek, podle kterého se jednalo o dublovanou smlouvu. ,,Soudní znalec konstatoval, že to, co bylo ve smlouvě požadováno, mělo být dodáno dle smlouvy podepsané v rámci výběrovém řízení na rekonstrukci kotlů K1, K2. Na základě těchto zjištění jsme podali žalobu,“ vysvětlil Jaroslav Hladký.

Minulý měsíc již mohly být navíc již vyřčeny rozsudky obžalovaných v kauze machinací s dotací na rekonstrukci kotlů. Pro zločin poškození finančních zájmů Evropské unie byla podána obžaloba na tehdejšího předsedu představenstva společnosti Petra Šmída, zástupce stavebního dozoru a dodavatelské firmy, ale také na samotný městský podnik. Kvůli koronaviru je jednání soudu odsunuto. Nyní byla na bývalé vedení podána další žaloba, u níž ještě není znám přesný termín prvního stání.

Současně Představenstvo požádalo Dozorčí radu společnosti o prověření faktur za poradenskou činnost v hodnotě 9 milionů korun.

Od letošního roku má Žatecká teplárenská nového ředitele, kterým se stal Ing. Pavel Jonáš. Personální změny se dotkly rovněž náměstků. Stávající dva náměstky (technického a výrobního), nahradil pouze jeden. Po prodlouženém výběrovém řízení na tuto pozici byl náměstkem jmenován Ing. Jan Andrejovský.

,,Ve společnosti jsme se rovněž rozhodli zrušit manažerské smlouvy, které zavedlo bývalé představenstvo. Ty byly v rozporu s kolektivní smlouvou, kdy měl každý z manažerů nárok na deset odstupných platů. Odchodné je nyní řízeno kolektivní smlouvou a souvisí s délkou působení v podniku,“ dodal na závěr předseda představenstva Jaroslav Hladký.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video