Odešel nejstarší lounský skaut Stanislav Procházka

Lucie Steklá 2020-06-07 22:22:00

Louny (fpo) Lounské skautské středisko s lítostí oznámilo, že nás navždy opustil bratr Stanislav Procházka, který byl přesvědčeným skautem tělem i duší. Byl pro lounské středisko inspirující osobností, morální autoritou, vzorem. Stanislav Procházka zemřel v úterý 12. května 2020 ve věku 89 let. Jeho pohřeb proběhl v úterý 19. května v 11 hodin, poté byl uložen do rodinného hrobu.


Stanislav Procházka - prostě „Standa“ - věnoval svůj život skautingu a výchově mno-ha generací. Zažil druhou světovou válku, bourání tábora gestapem, pálení skautských kronik komunisty i zvonění klíčů na náměstí. Už v roce 1945 vedl 3. oddíl, po roce 1968 i po Sametové revoluci se věnoval pro změnu vlčatům. Snad proto si také říkal „fousaté vlče“. Ale ani v době zákazu činnost nesložil ruce do klína. Pracoval s dětmi v TJ Lokomotiva a později v turistickém oddílu v Pragovce, který vedl.  

,,Měl rád přírodu, kanoistiku a svou zahrádku. Pamatuji se na jeho pravidelnou podzimní poznávačku snad patnácti druhů vlastních výpěstků zeleniny, kterou pravidelně udivoval paneláková vlčata. Svým jedinečným nadšením dokázal získat spolu-práci potřebných institucí. Vždycky se staral o růst nové generace. Do jeho rukou složilo slib více než sto vlčat a skautů. Pořádal kurzy, závody, skautské oslavy i letní tábory. Když bylo středisku nejhůř, vzal na svoje bedra vedení střediska. Za svůj život dostal celou řadu vyznamenání, ale nejvíce si cenil členství ve Svojsíkově oddíle. Nám, kteří jsme ho poznali, bude chybět jeho nadšení a radost, která tryskala z jeho velkého srdce, které bylo otevřené všem, kteří chtěli naslouchat,” vzpomíná Franta Pošťák Pospíšil.

Za všechny, které pomáhal formovat, aby byli lepšími a ušlechtilejším na nejstaršího skauta vzpomněl Vladimír A. Hons: ,,Kdykoli jsem s ním v poslední době hovořil, vždy se řeč nakonec stočila na vyprávění, v žádném případě nudné, o Standově skautské práci a o sepětí s dětmi a mládeží, v nichž viděl naději a budoucnost národa. Proto jsem se v duchu těšil, že ,,Nejmladšímu vlčeti“, jak se mu začalo v posledním čase přezdívat, přinesu 23. července k jeho životnímu jubileu jako malý dárek knihu ,,Louny 1989 – 2019“, aby při četbě objevil sám sebe. To už, bohužel, nestihnu.”


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video