,,Synagoga je taková moje milenka, a když potřebuji, můžu u ní přespat," říká s úsměvem majitel žatecké synagogy Daniel Černý

Hedvika Mašková 2020-06-11 14:00:00

Žatecká synagoga je po té plzeňské druhou největší dochovanou v Čechách. Vybudována byla v roce 1872, avšak v průběhu Křišťálové noci byla vypálena a zničeno bylo i její vnitřní vybavení. Stavba byla uhašena z obav, aby požár nepřeskočil na sousední domy. Od té doby již nikdy nesloužila svému účelu. V roce 2012 ji koupil Daniel Černý, který v ní pořádá koncerty, výstavy a další akce. Uspěl v žádosti o dotaci a pouští se do rozsáhlé rekonstrukce. Jak Daniela Černého vůbec napadlo koupit si synagogu, jak dlouho potrvá rekonstrukce, s jakými konkrétními architekty spolupracuje, jak bude synagoga v budoucnu fungovat pro návštěvníky a co si myslí, že by mohl městu přinést zápis na Seznam kulturních památek UNESCO? Dozvíte se v následujícím rozhovoru.

    • Při přípravě na tento rozhovor mě překvapilo, kolik židovských památek se, kromě žatecké synagogy, v lounském a chomutovském okrese zachovalo. Dokonce i v Lounech stále ještě stojí synagoga…

Synagoga je i v Jirkově. Dlouho se o ní nevědělo, protože je trochu bokem. Byla tam sběrna druhotných surovin. Když jsem se dozvěděl, že se objekt prodává, volal jsem židovské obci, jestli jí nechtějí koupit, ale řekli, že ne.

    • A Vy jste se rozhodl, že budete sbírat synagogy?

Ne ne, další už nemohu sám zvládnout (smích). Jedna v Žatci mi na celý život stačí.

Hned jsem ale volal bývalému jirkovskému starostovi Radkovi Štejnarovi, aby se jí pokusilo získat město, a nakonec jí Jirkov koupil. Rovněž v ní budují kulturní stánek.

Je dobře, že se v poslední době daří dávat čím dál tím více židovských památek dohromady.

    • Jak je to vlastně dlouho, co jste koupil žateckou synagogu?

Koupil jsem ji 13. listopadu 2012 v exekuční dražbě.

    • A jak Vás to vůbec napadlo?

To je trochu delší příběh… Před mnoha lety jsem viděl, že se žatecká synagoga prodává. Tenkrát ji za symbolickou cenu prodávalo město, které mělo podmínku, že nový majitel opraví vnější plášť. Když jsem viděl tu zprávu v novinách, tak jsem si poklepal na čelo, jaký blázen může koupit synagogu…

Pak uběhlo mnoho let a v Chomutově náš bývalý starosta a senátor Alexandr Novák koupil starý historický pivovar, zbořil ho a postavil tam Kaufland. Najednou si uvědomíte, jak se památky ztrácejí jen kvůli ziskuchtivosti.

V té době se znovu objevila možnost koupě žatecké synagogy. Tentokrát v exekuční dražbě. Říkal jsem si, že je to znamení, a když se nepodařilo zachránit chomutovský pivovar, tak zkusím jinou významnou historickou stavbu v našem kraji.

Půjčil jsem si peníze na složení jistiny a vyrazil jsem na dražbu.

Srdeční záležitost

    • Jakou částku jste vlastně za synagogu v dražbě zaplatil?

Vyvolávací cena byla necelých 3,7 milionů korun. Naštěstí nikdo další, kdo by přihazoval, na dražbu nedorazil.

    • Vaším důvodem koupě synagogy byla tedy pouze její záchrana? Nejste vyznavatel judaismu?

Ne, já jsem klasický „neznaboh“ jako většina z nás v našem kraji (smích).

Já byl do Žatce zamilovaný už dlouho. Můj otec se narodil v Žatci v těsné blízkosti synagogy v ulici Nádražní schody. Koupě synagogy je pro mě i z tohoto důvodu srdeční záležitostí.

Samozřejmě v mém rozhodování hrál roli i můj vztah k historii a památkám.

Někdo nesmyslně vyhazuje peníze za velká auta, já se rozhodl, že je raději budu investovat do něčeho, co po nás zbyde pro další generace.  

    • Vy už ale nejste žateckým rodákem…

Já se narodil už v Chomutově.  

    • A neuvažoval jste, že byste se do Žatce kvůli synagoze přestěhoval?

No nevím, jestli by se má rodina kvůli mému rozmaru se mnou přestěhovala do Žatce.

Synagoga je taková moje milenka, za kterou můžu z domova dorazit za 20 minut, a když potřebuji, můžu u ní i přespat (smích).

    • Měla koupě synagogy nějaké podmínky tak, jak tomu bylo v případě předchozího prodeje?

Neměla. Šlo čistě o exekuční dražbu, takže bylo nutné dát nejvyšší podání a včas zaplatit. Musel jsem si tehdy nějaké peníze půjčit, a to jak v rodině, tak od banky.

Rabínský dům

    • Jak moc se od té doby synagoga změnila? Fasáda již provedená byla, tu jste si mohl odškrtnout…

Kazašská firma, která synagogu od města tenkrát koupila, měla v podmínkách, že musí do pěti let opravit fasádu. Bohužel se do toho pustili na polední chvíli a v nevhodných klimatických podmínkách. Rekonstrukce byla provedena nekvalitně a fasáda začala velmi rychle opadávat. Dá se říci, že to byla zbytečná práce. Musí se udělat z velké části znovu.

Jinak hned od k roku 2012 jsem začal dělat nezbytné opravy. Bylo potřeba vyměnit některé trámy a opravit kus střechy, protože do objektu zatékalo.

Úplně prvním zásahem ale bylo vyklízení. Bydleli zde holubi a místy byla až třiceticentimetrová vrstva jejich trusu.

    • Součástí synagogy je také rabínský dům...

Ano, patří k sobě a jsou vzájemně propojeny. V samotné synagoze je velký sál, ale chybí zázemí, které vznikne i s expozicí právě v sousedním rabinátu.

I zde mě čekali velké vyklízecí práce ve sklepích, kam předchozí obyvatelé házeli odpad. Odvozili jsme neskutečné množství bordelu.

    • A co akce? Jak se synagoga uplatňuje jako kulturní stánek?

Když jsem synagogu koupil, tak jsem nechal udělat tři klíče. Jeden jsem dal Spolku rodáků a přátel města Žatce a jeden klíč městu Žatec. Synagoga byla vždy veřejnou stavbou a chci, aby to tak bylo i nadále. Kdokoliv může přijít s nápadem, jakou akci uděláme.  

Občas mě oslovil místní spolek či nadšenec s nápadem udělat koncert, promítání nezávislých filmů, výstavu, pietní akci nebo třeba sochařské sympozium. Tímto způsobem jsme začali fungovat.

    • V prostorách synagogy jste ale představil své práce v rámci několika výstav i Vy sám…

Jeden můj koníček je sbírání kulturních památek a druhý fotografování. Vždy v průběhu Dočesné dělám svojí autorskou výstavu. Během těch dvou dní synagogu navštíví kolem tisíce lidí, kteří mají možnost si nejen prohlédnout mé práce, ale i si dát s autorem nějaké to pivo.  

    • Na konci měsíce odstartovala rozsáhlá rekonstrukce synagogy i sousedního rabinátu. Jak dlouho potrvá?

Oficiálně už bylo předáno staveniště. Stavební firma začala s přípravami a s bouráním nepůvodních příček v rabínském domě.

Samotné stavební práce jsou na dva roky a poté budeme mít zhruba tři čtvrtě roku na vybudování expozice.

Zbrusu nový plášť

    • Jaké zásahy se dotknou exteriéru obou objektů?

Synagoga a rabínský dům se zvenčí opraví kompletně, včetně vitrážových oken, sgrafit a dalších restaurátorských prací. Dostanou zbrusu nový plášť.

Lehce se změní barevnost obou domů, aby vynikla symetrie synagogy.

    • Pracujete na rekonstrukci s nějakými konkrétními architekty?

Projekt pro mě dělali architekti Jiří Vaníček a Pavel Huml. Jsem rád, že můžu spolupracovat právě s žateckými architekty, kteří mají k městu vztah, a za kterými je vidět několik povedených realizací.

    • Synagoga je kulturní památkou. Její oprava tedy není stejná jako oprava běžného rodinného domu. V čem se liší? Musíte dávat o každém zásahu vědět památkářům? Jaká je s nimi spolupráce?

Proces je následující: Památkáři vydají závazné stanovisko, kde je popsáno, co se v rámci stavby může dít. Kdy se musíme držet stavebních postupů nebo vizualizace, která koresponduje s určitým obdobím.

Naopak je součástí i vyjádření, kdy můžeme použít modernější postupy. Památkáři nás budou při rekonstrukci samozřejmě celou dobu hlídat, jestli všechno dodržujeme.

    • Jak bude po rekonstrukci synagoga vypadat?

Zvenčí to bude synagoga se vším všudy. Co se týká interiéru, finance nebyly dostatečné, abychom synagoze vrátili původní podobu. Není vlastně ani naším cílem udělat židovský svatostánek, protože zde židovská komunita prakticky není. Vnitřek synagogy bude modernější a univerzálnější, aby tam mohly probíhat výstavy, koncerty, konference ale i pietní akce jako například připomínka Křišťálové noci.

Komplikované dotace

    • Na rekonstrukci se Vám podařilo získat dotaci z programu IROP. O jakou částku jde?

Celý projekt rekonstrukce a vybudování výstavního prostoru s expozicí je za 55 milionů korun bez DPH. Z toho patnáct procent činí spoluúčast.

    • Vyřizoval jste si všechno ohledně žádosti o dotaci sám?

Dotace jsou poměrně komplikované. Přestože jsem dělal primátora Chomutova a dotace spadaly do mé gesce, sám bych si na to netroufl. Využil jsem pomoci dotační odbornice, protože administrativy je při tom opravdu hodně a nesmí se udělat žádná chyba.

    • Získat dotaci však neznamená, že Vám najednou na účtu přistane 50 milionů…

Peníze nikdy nepřistanou na účtu. Musí se nejprve proinvestovat a poté vám je zpětně proplácí. Řeším teď předfinancování proplácení. To je ale běžná věc, kterou využívají i města, když financují některé dotační tituly. Naštěstí je tu možnost proplácení po etapách.

    • Přesto, Vaše patnácti procentní účast na projektu není úplně malou sumou…

Je to přes osm milionů, což je velká částka. Do synagogy jsem již něco investoval v rámci vlastních prostředků, ale zbytek financí musím řešit úvěrem. Naštěstí se ozývají i podporovatelé, kteří by rádi přispěli třeba i symbolickou částkou. Z toho důvodu jsme založili Spolek přátel žatecké synagogy.

Na našich webovkách www.synagoga-zatec.cz můžete sledovat, jak probíhají práce nebo se dozvědět, jak přispět.

V prostorách synagogy loni proběhl benefiční koncert pro synagogu a nedaleký Mederův dům. Na něm se posbíraly první tisíce. Byla to úspěšná akce a já musím poděkovat organizátorům a všem, kteří přispěli.

    • Neplánujete ještě nějakou podobnou akci tohoto charakteru?

Teď už to půjde těžko, když začaly stavební práce. Akci jsme plánovali, ale nynější korona situace nám snažení malinko zhatila. Chtěli jsme ještě uspořádat poslední větší koncert, než se začne stavět, ale bohužel.

Videomapping

    • Ze synagogy by měl vzniknout kulturní prostor. Co všechno by zde mělo být?

V synagoze bude vlastně čistý prostor. Říkali jsme si, že než veškerou původní výzdobu znovu vymalovat, tak ji raději promítneme. V prostoru bude nainstalováno několik projektorů pro videomapping. To nám umožní nabídnout návštěvníkům několik různých programů.

V synagoze si tedy necháme prostor pro pořádání jakýchkoli kulturních akcích a v sousedním rabínském domě bude jak stálá expozice, tak prostor pro menší výstavy.

    • Co všechno chcete v expozici návštěvníkům představit?

Stálá expozice se bude zabývat historií Židů na Žatecku. Vznikne zde i modelový byt rabína.

    • Kde pro expozici hledat inspiraci? Kdo Vám s ní pomáhá?

Naštěstí mám kolem sebe spolupracovníky z muzeí, výtvarníky, vystudované scénografy či produkční, lidi s vizemi.

Musíme připravit scénář celé expozice, a pak vypíšeme výběrové řízení na její realizaci.

    • Už máte představu, jak budou pro návštěvníky synagoga a rabínský dům fungovat?

Objekty by měly fungovat v denním režimu jako další muzejní prostory. Synagoga, která je druhou největší synagogou u nás, je pro turisty velké lákadlo. Vím to z vlastních zkušeností. Pokaždé, když jsem zde prováděl nějaké drobné práce o víkendech, tak neustále bral někdo za kliku.  

    • Co se týče pořádání kulturních akcí v synagoze, bude objekt k dispozici městu, spolkům i organizátorům z řad občanů? Budou se na Vás v případě zájmu moci kdykoli obrátit?

Určitě. Vznikne programová rada spolku a ta bude připravovat jednotlivé akce. Program bude pestrý od židovské muziky po rock. Jestliže někdo pozve plzeňskou punkovou kapelu Znouzectnost, uděláme punkový koncert.

    • Nepůjde tedy o kulturní akce, které by musely s objektem nutně korespondovat a týkat se jen židovství?

Nemusí. Objekt by se takto ani neuživil. Zároveň zůstanou samozřejmě zachovány tradiční akce, které se v synagoze pořádaly doteď.

    • A myslíte si, že takový prostor například pro pořádání koncertů v Žatci chybí?

Synagoga vhodně doplní kulturní prostory, které zde již existují. Některé koncerty, které se ve městě pořádají, by si určitě zasloužily daleko větší prostor. Některé věci jsou zase komornějšího charakteru.

    • Spolupráce s Vámi, se soukromníkem, v případě zájmu pořádání akcí, bude asi jednodušší a rychlejší než s Městem…

Ano, procesy na Městě jsou pomalejší, ale není to tím, že by byli vždy pomalí úředníci, ale ze zákona je potřeba dodržet některé lhůty a plánování rozpočtu.

    • Jak funguje Vaše spolupráce s Městem Žatec?

Výborně! Všichni mi zde od začátku pomáhají. Jsem moc rád, že jsem v Žatci potkal tolik skvělých lidí.

UNESCO

    • Zapojuje se radnice do rekonstrukcí synagogy a rabínského domu? Pomáhá Vám například s financemi?

Já jsem se ještě neodvážil zeptat (smích). Město má dotační tituly na regeneraci památkové zóny, což majitelé, kteří zde vlastní nemovitosti dobře ví a hojně využívají. Žatec dlouhodobě podporuje opravy památek a je to v historickém centru vidět. V mém případě jsme se ale ještě nebavili, zda by se našla nějaká forma finanční pomoci se synagogou.

    • Bylo skvělou zprávou, že se v jeden rok získaly dotace na několik staveb v centru Žatce, včetně synagogy a rabinátu…

Jednalo se o výzvu č. 52 z IROPu, která byla určena pro revitalizaci vybraných památek UNESCO. Protože je Žatec na indikativním seznamu UNESCO, mohly být do tohoto programu zařazeny rekonstrukce knihovny, radnice, muzea pivovarnictví, Mederova domu a synagogy se sousedním rabinátem.

Obávám se, že v budoucnu se už tak velké investiční peníze na památky nebudou opakovat. Bylo to opravdu velké štěstí.

    • Snahy o dosažení na seznam památek UNESCO se tedy vyplácejí…

Určitě! Všechny kroky, které se zde před tím pro UNESCO dělaly, pomohly k opravě všech výše zmiňovaných staveb.

    • Sice ještě nejsme v UNESCO, ale už z toho těžíme…

Ano, ale UNESCO je běh na dlouhou trať. Byl jsem pozván do jedné pracovní skupiny a měl jsem čest se věnovat paní hodnotitelce v rámci její prohlídky Žatce. Byla nadšená nejen ze synagogy, ale i z ostatních památek. Celý ten proces, ale může trvat dlouhé roky. Je ale dobré se touto cestou vydat a zkusit to. Loni byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO „Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří“, tak proč by se to nemohlo povést Žatci se svým příběhem pěstování a zpracování chmele.

    • Jste tedy pro? Co si myslíte, že by zápis na seznam UNESCO mohl Žatci přinést?

Ta značka je unikátní. A co si budeme povídat, Žatec potřebuje přilákat trochu víc turistů. Pořád není potenciál města dostatečně využitý. Samozřejmě v případě úspěchu bude z té značky profitovat výrazně širší region.

    • A co odvrácená strana UNESCO?

Nebojím se, že by se Žatec stal přelidněným jako třeba Český Krumlov před „koronakrizí“. A majitelé domů v památkové rezervaci již dnes musejí dodržovat přísné podmínky při opravách svých domů a tak se pro ně nic vlastně nezmění. Naopak ceny jejich nemovitostí mohou jen vzrůstat.

    • Já však pořád přemýšlím o tom, jestli je Žatec na UNESCO připraven…

Já o tom také často přemýšlím. Ptám se na to v rámci mých setkání se starosty jiných měst, jestli o turisty usilují a jakým jsou pro ně přínosem. Díky turistům mohou mnohdy podnikatelé udržet v centrech otevřené své provozovny, které pak využívat i místní. Bez peněz od turistů, by mnoho podniků či obchodů bylo dávno zavřeno.  

Je pravda, že hotely a penziony jsou v Žatci v případě konání větších akcí přeplněné, ale na to by měl zareagovat trh. Když zde bude poptávka po dalších ubytovacích kapacitách, nebojím se, že by tu nevznikly.

    • V současnosti se plánuje několik expozic - ve věži radnice, muzeu pivovarnictví, Mederově domě i rabínském domě. Zároveň v Žatci již funguje Chmelařské muzeum, Regionální muzeum, Galerie Sladovna atd. Ptám se, není toho moc? Kdo bude místa navštěvovat?

Je důležité, aby nabídka využití volného času byla ve městě pestrá. Když už sem někdo přijede, je potřeba, abychom mu zde dokázali nabídnout program na několik dní a ne, aby zde strávil jen dvě hodiny na oběd a zase odjel.

Mnoho zmiňovaných aktivit ale není určeno přeci pouze pro turisty, jsou součástí vzdělávání našich dětí, a to je možná důležitější než turismus.


Děkuji za rozhovor.

Hedvika Mašková


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video