Dokončení cyklostezky brání vzácný brouk

Hedvika Mašková 2020-06-12 10:00:00

Po deseti letech, kdy se připravovala cyklostezka podél řeky Ohře, která má propojit Ústecký kraj s Karlovarským krajem, se vše vrací téměř na začátek. A co je důvodem? Pozemková problematika jednotlivých katastrálních území obcí, dohody s dotčenými vlastníky, ale také problematický a zastaralý projekt, který se za celou dobu nedokázal vypořádat s očekávanými potížemi.

„Dobrou zprávou je, že na úseku ze Žatce na Nechranickou přehradu budou pokračovat procesy územního řízení, což znamená, že neskončíme na začátku jako ostatní úseky v kraji,“ vysvětlil žatecký místostarosta a zároveň krajský zastupitel Radim Laibl a doplnil: ,,Problémem však může být biologický průzkum v tomto úseku, což je podmínkou ochránců přírody, neboť se zde nachází vzácná flóra a fauna, a to především brouk krasec (Cylindromorphus bohemicus), jenž je asi v současné době největším soupeřem pro cyklostezku.“

Východiskem by mohlo být použití unikátního multienzymového produktu jehož složení by vycházelo z původního složení cesty, kde by trasa cyklostezky vedla.

,,Plánujeme v letošním roce rovněž naprojektovat zbývající úseky na katastru našeho města, aby Ústecký kraj na nás mohl hned navázat, k tomu ale potřebujeme větší vůli kraje, koronaviru navzdory. Je totiž až k neuvěření, že se po takové dlouhé době projekt více než 130 km dlouhé cyklostezky téměř nikam neposunul,“ doplnil na závěr zklamaný Radim Laibl.

Podél cyklosezky by se měl doplňovat i nový mobiliář v hodnotě jednoho milionu korun. Přibýt by mělo například veřejné griloviště, cykloboxy, edukační a herní prvky pro děti, altán nebo další lavičky. Z žateckého úseku cyklostezky by se tak mohla stát kvalitní relaxační zóna, která je již nyní vyhledávanou a oblíbenou lokalitou nejen místních občanů, ale i lidí z širšího okolí.



Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video