52 procent lidí chce konec uhlí do 15 let

Redakce 2020-06-14 08:57:00

REGION (r, tz) — Nadpoloviční většina dospělých v Ústeckém a Karlovarském kraji podporuje konec těžby a spalování uhlí v Česku nejpozději v roce 2035. Vyplynulo to z průzkumu, který pro Hnutí DUHA zpracovala agentura Focus, Marketing & Social Research. V něm se pro tuto možnost vyslovilo 52 procent dotázaných.

Zajímavé je, že „hnědouhelné kraje“ podle výsledků průzkumu fandí konci uhlí do roku 2035 více, než činí celorepublikový průměr, kde to je 40 procent. Z podrobného modelování elektrizační soustavy ČR je podle představitelů hnutí v případě rozumného využití potenciálu obnovitelných zdrojů a přesunu spotřeby plynu z tepla na výrobu elektřiny možné odstavit všechny uhelné elektrárny do roku 2030; modelování počítalo s pokračováním využívání elektřiny z uhelných tepláren.

V severozápadních Čechách, kde se uhlí těží a převážně spaluje, chce 14 procent lidí jeho konec už do roku 2025; 20 procent do roku 2030 a 18 procent do roku 2035. Pětina lidí v hnědouhelných krajích chce konec uhlí později (12 procent do roku 2040 a 10 procent do roku 2050), čtvrtina dotázaných na tuto problematiku nemá názor.

Průzkum také potvrdil známý fakt, že lidé v ČR nejvíce preferují obnovitelné zdroje, hlavně malé vodní elektrárny, solární elektrárny, velké vodní a větrné elektrárny — kolem tří čtvrtin dotázaných odpovídá rozhodně či spíše ano. Nejméně naopak preferují uhelné elektrárny (15 procent), rozporuplně vnímají jaderné elektrárny (39 procent je preferuje, 35 procent s nimi nesouhlasí).

Průzkum dále ukázal, co lidé očekávají, že stát pro budoucnost energetiky udělá. Stát by měl podle nich podporovat zejména využívání obnovitelných zdrojů energie (nejčastěji uvedeno na 1. místě), aby za 10 let dosáhl snížení ceny pro koncového uživatele. Dále by se měl zaměřit na úspory energií (nejčastěji uvedeno na 2. místě) a zateplování domů (nejčastěji uvedeno na 3. místě). V průměrném hodnocení jsou tato opatření hodnocena podobně a oproti zbývajícím dvěma možnostem výrazně upřednostňována. Naopak jako nejméně vhodné opatření k budoucímu snížení cen energií je považována jednak výstavba nových jaderných reaktorů a vůbec nejméně vhodné je zajištění dostatku uhlí.

Foto: Proti uhelné energetice protestovali aktivisté v pátek před Elektrárnou Prunéřov I, kde právě zasedala tzv. Uhelná komise. Jak píšeme na 1. straně, elektrárna na konci června končí s výrobou elektřiny. Příchozí si na kole štěstí mohli vytočit, který další uhelný provoz by měl být na řadě. Foto: Tomáš SKŘIPSKÝ

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video