V pátek se otevřou dveře při Noci kostelů

Jarka Cibulková 2020-06-12 10:25:56

Region (caj) Dvanáct set kostelů a modliteben se letos přihlásilo v České republice do Noci kostelů. Ta díky koronavirové krizi proběhne až tento pátek 12. června. V našem okrese se této akce zúčastní patnáct kostelů. A jaký program si pro návštěvníky připravily?


V Lounech spojily síly město, římskokatolická farnost a náboženská obec Církve československé husitské. U „husitů“ v Jakoubkově ulici zahájí program Noci kostelů zvonění a přivítání účastníků v 16.25 hodin. Pět minut poté následuje přednáška Petera Moréeho z Evangelické teologické fakulty v Praze s tématem Jak zakomponoval Bach víru do hudby. Morní rány a jiné epidemie v dějinách Loun a jiné epidemie v dějinách Loun je název přednášky Jana Mareše, ředitele oblastního archivu, která startuje ve tři čtvrtě na šest. Farářka Helena Smolová přiblíží vznik náboženské obce Církve československé husitské v Lounech a připomene sté výročí církve v 19 hodin. Její přednášku doprovodí chrámový sbor pod vedením Ivany Derflerové. Osobnost Vlastimila Řebce, od jehož úmrtí letos uběhlo osm let, přiblíží místostarosta Loun Vladimír A. Hons svou přednáškou ve 20.15 hodin. Koncert chrámového sboru zazní v kostele CČSH ve 21.15 hodin.

Program Noci kostelů začne v chrámu svatého Mikuláše v Lounech v 18.50 vyzváněním zvonů, o deset minut zatroubí trubač z ochozu věže. Náš kostel v proměnách času je název výstavy, která bude zahájena v 19 hodin a připomene letošní výročí 500 let od položení základního kamene dominanty Loun. V 19.10 přivítá návštěvníky Vít Machek, administrátor místní farnosti. Během večera provede kostelem třemi komentovanými prohlídkami Jaroslav Havrlant z lounského muzea. První přednáška bude o interiéru a exteriéru kostela a začíná v 19.30 hodin, druhá o pokladnici a půdě kostela (21.00) a poslední s popisem klenby a věže kostele začne v 22.30 hodin. Na všechny je nutná rezervace. Program mezi přednáškami vyplní ve 21.45 hodin vyhodnocení soutěže Putování po sakrálních stavbách a společný ekumenický program římskokatolické církve a československé husitské Modlitby z Taizé ve 22 hodin. Poslední tečkou v Noci kostelů bude v Mikuláši závěrečná modlitba a požehnání městu ve tři čtvrtě na dvanáct.

Farníci římskokatolické církve připravili malou soutěž Putování po lounských sakrálních památkách. „Hrací listy jsou k dispozici v kostele svatého Mikuláše. Na každého, kdo splní podmínky, čeká malá odměna a jeden vylosovaný právě o Noci kostelů získá dárek,“ vysvětluje Vít Machek.

Pandemie koronaviru posunula i autobusový zájezd po kostelech Lounska, které k Noci kostelů připravovali pracovníci lounského muzea. Přesunut bude zřejmě na sobotu 5. září.

K volné prohlídce se nabídne i kostel svatého Petra v Lounech. Navštívit ho můžete od 17 do 20 hodin, kde vás uvítají pracovnice Městského informačního centra. Své dveře otevře i kostel Nejsvětější Trojice a 14 svatých pomocníků. Od 17 hodin bude zpřístupněna výstava „800 let se svatou Zdislavou, patronkou našich rodin“ a zazní krátká ukázka dobové hudby v podání Musica Optica. Kostel se uzavře v 21 hodin.

Do Noci kostelů se tradičně připojila i kaple svatého Josefa na zámku Nový Hrad v Jimlíně. Od 18 do 22 hodin zde budou probíhat komentované prohlídky mimo času od 20 do 21 hodin, kdy je naplánovaný varhanní koncert Tomáše Borla a jeho hosta – sopranistky Evy Hartové. Na programu zazní klasické skladby od J. S. Bacha, A. Dvořáka, G. F. Handela, G. Pucciniho, F. Lehára i muzikálové skladby od A. L. Webbera a další. Kostel svatého Bartoloměje ve Smolnici nabídne o Noci kostelů volnou prohlídku od 20.15 do 22.30 hodin a varhanní koncert Roy Heyneho od 19 hodin (otázkou zůstává, zda německý umělec dorazí). Pro veřejnost se otevře i Kostel sv. Jakuba Většího ve Slavětíně. Zahájení Noci kostelů proběhne v 19 hodin, možnost prohlídky interiéru máte až do 22 hodin.

Pouze k soukromé prohlídce se otevře od 19 do 21 hodin Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Postoloprtech. K nahlédnutí a zapálení svíčku za své blízké láká od 17 do 20 hodin také Kostel sv. Michaela Archanděla v Bitozevsi, stejně jako i Kostel Narození Panny Marie v Nehasicích (15 – 17 hodin).

Evangelický kostel v Žatci své dveře o Noci kostelů otevře od 18 do 00 hodin. Farář Tomáš Pavelka od 19 do 20 hodin přečte a vysvětlí biblické texty. O hudební doprovod se postará komorní smyčcové těleso. Od 20 do 22 hodin poté následuje volná část programu s prohlídkami. „Umožněn bude vstup do věže, kde, pokud se zadaří, letos bude připraveno překvapení. Návštěvníci budou mít možnost vyzkoušet varhany nebo věžní zvon,“ uvádí pozvánka na Noc kostelů v Žatci. Nahlédnout můžete také do Kostela sv. Václava v Radíčevsi, a to od 18 do 20 hodin.

Historie kostela, vernisáž výstavy a beseda takový je program Noci kostelů ve svatostánku Božího Spasitele v Podbořanech. S historií budovy seznámí od 16 hodin přítomné kazatel Ivo Kraus. Stoleté výročí Církve československé husitské připravil také historik a archivář Jan Krško. Poté následuje vernisáž výstavy fotografií Laurencie Heláskové o historii a současnosti kostela a Podbořan. Od půl páté do pěti je možnost podrobně si prohlédnout kostel. Prohlídka kostela a bubnování Australien Buš-kovice takový je program od 17 do 18 hodin v kostele Narození Panny Marie v Buškovicích. Posledním kostelem, který je přihlášen na webových stránkách www.nockostelu.cz je ve Vroutku. Dvanáctého června zahájí v kostele sv. Jakuba Většího v 18 hodin zvuk zvonů, o čtvrt hodiny nato je připravený solový koncert Pavla Ereta, který nás pozve na setkání s Bachem a Paganinim. Od 19.15 do 22 hodin program ukončí komentovaná prohlídka, povídání a ztišení se.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video