Michaela Brožová v čele Kulturního, informačního a vzdělávacího zařízení končí. Ředitelka jirkovské kultury rezignovala

Soňa Šímová 2020-06-20 05:47:00

JIRKOV – Jen rok a čtvrt vydržela na postu ředitelky Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení Michaela Brožová. Jak její odchod vnímá vedení města? A jak bude vypadat kulturní dění ve městě v následujících měsících?

Michaela Brožová rezignovala uplynulý týden, ve funkci ovšem setrvá až do konce srpna. „Jsem ráda, že to není ze dne na den, bude čas na nové výběrové řízení, které vypíšeme v nejbližší době,“ upřesnila místostarostka města Dana Jurštaková. Budoucí ředitel by podle ní měl být manažer, který je schopný vést tým a zároveň mít zkušenosti v kultuře či gastronomii.

Důvody, proč se ředitelka rozhodla svou funkci opustit, vedení města chápe. „Od začátku to neměla jednoduché. Veřejnost ji často kritizovala, ať už šlo o svatby na zámku nebo například vinobraní. Pracovala pod velkým tlakem. Musím ale ocenit její přínos pro kulturu, která tu byla celé roky neměnná. Přinesla například na zámek velmi oblíbenou akci — páteční hudební večery, letos ještě spustí únikovou hru a pořádá příměstský tábor,“ ocenila práci Michaely Brožové místostarostka. A právě páteční hudební večer na zámku, pomůže také znovu nastartovat sezónu, která kvůli nouzovému stavu v době koronavirové utrpěla velkou ztrátu. Akce se těší velké návštěvnosti a poprvé si ji letos můžete užít 26. června od 18 hodin.

O důvodech k rezignaci, ale také dalších novinkách v jirkovské kultuře, si přečtěte v rozhovoru s Michaelou Brožovou:

Proč jste rezignovala na funkci ředitelky?

Z mojí strany šlo o racionální rozhodnutí, které jsem velmi důkladně promýšlela. Dostala jsem se do situace, kdy jsem vnímala ze strany vedení Města nespokojenost s fungováním organizace i se způsobem vedení, který jsem aplikovala já osobně. Protože se mi však nepodařilo dosáhnout toho, aby se některé — pro mě však zásadní věci související s provozem organizace — vyjasnily, došla jsem k názoru, že bude vhodnější z funkce odstoupit. Není možné nést odpovědnost za věci, které nemůžete ovlivnit. Pak by z ředitele byla pouhá loutka, a to není dlouhodobě udržitelné ani funkční.

Cítila jste na sebe nějaký nátlak?

Nátlak na moji osobu jsem samozřejmě vnímala již od svého nástupu, nicméně většinou jsem to brala spíše jako „nutné zlo“ související s výkonem veřejné funkce. Rozhodující pro mě však byla skutečnost, že jsem ztratila podporu lidí, které jsem od počátku považovala za partnery. Jsem zastáncem otevřené komunikace. Dozvídat se věci formou neověřených „drbů“ či prostřednictvím facebooku, vnímám jako něco, co konstruktivní činnosti opravdu nepomáhá.

Ještě než odejdete, znovu se spustí akce zámeckých parků, které jste vymyslela, na co se mohou návštěvníci těšit?

Pro letošek jsme se snažili návštěvníkům vynahradit to, o co díky celoplošným opatřením přišli. Budeme mít opravdu „od každého něco“ (a doufám tedy, že i „pro každého něco“).

První Zámecký pátek startujeme 26. června s kapelou, která má na sociálních sítích sledovanost videí kolem pěti miliónů osob. Můžete se těšit také na revivalový večer, country styl i klasický rock. Závěr sezóny jsme tentokrát vyhradili pro zcela speciální věc: bude to „Pátek pro Paraplíčko“, který je zcela v režii umělců fungujících v rámci DDM Paraplíčko Jirkov. Ani letos nebudeme striktně určovat vstupné — rozhodli jsme se pro dobrovolné příspěvky, takže pokud nás bude chtít někdo podpořit, bude to skvělé.

Zároveň má být spuštěna úniková hra. Kdy a jak bude vypadat?

U nás upřednostňujeme název „zábavně vědomostní hra“. Je to hodně o logickém přemýšlení a schopnosti koukat a hlavně vidět. Nikdo se nemusí bát, že by šlo o něco nebezpečného nebo děsivého. Hra je kompletně hotová, aktuálně čekáme na vydání potřebné dokumentace ke změně užívání prostor. Dokonce již běží takzvaná „testovací fáze“. Osobně jsem hru s přáteli navštívila a objektivně mohu říci, že jako návštěvník jsem se výborně bavila. A jako ředitelka organizace jsem spokojená, že s minimem finančních prostředků dokázal tvůrce hry Pavel Franc se svým týmem udělat něco tak sofistikovaného a zajímavého. Jsem přesvědčená, že to bude mít u lidí úspěch a věřím, že v dohledné době (tedy o prázdninách) si hru budou moci zájemci vyzkoušet.

Zároveň budete realizovat příměstský tábor, jak nápad vznikl a jak bude probíhat?

Nápad na příměstský tábor není úplná novinka — mluvilo se o něm už v loňském roce. Jen jsme ho nestihli řádně připravit, protože do funkce jsem nastoupila až v červnu. Nyní jsme využili oddychový čas získaný díky koronaviru a povedlo se připravit zajímavý a zábavný týden, kdy se děti budou nejen dobře bavit, ale dozví se i spoustu zajímavostí o fungování zámku samotného.

Byla pro vás práce na zámku dobrá zkušenost?

Bez nadsázky mohu říci, že to byla moc dobrá zkušenost a rozhodně nelituji toho, že jsem zde pracovala. Díky téhle práci jsem se setkala se spoustou naprosto úžasných a kreativních lidí, kteří byli ochotni se se mnou podělit o svoje nápady i zkušenosti. I přesto, že ne úplně vše bylo tzv. na 100 procent, věřím, že to lepší má převahu. Pro mě určitě a doufám, že i pro ty, se kterými jsem mohla pracovat.

Děkuji za rozhovor.

Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video