Úvod   /   Zprávy   /   Oslavila 104. narozeniny

Oslavila 104. narozeniny

Soňa Šímová 2020-06-17 12:20:15

JIRKOV (soš) – Narodila se ještě za vlády Františka Josefa I, miluje sladké, maso, čtení a humor. Nejstarší jirkovská obyvatelka oslavila 13. června již sté čtvrté narozeniny. Dnes jí v městském ústavu sociálních služeb uspořádali tradiční velkolepou oslavu.

„Dříve jsem hodně pletla, ale teď už na to nevidím, tak alespoň čtu s lupou,“ prozradila Františka Votavová své nynější koníčky a s humorem jím vlastním dodala, že už může číst pouze útlé knihy, protože by druhý den zapomněla, co četla ten předchozí. „Vyhledávám sentimentální literaturu, mám ji ráda, i když každý příběh prožívám tak, že jsem z toho pak smutná,“ upřesnila paní Františka své preference.

I příběh jejího života by vydal na knihu. Františka Votavová se narodila ještě za Rakouska-Uherska v Libkovicích u Duchcova. Vesnice zanikla v roce 1993, kdy musela ustoupit dolu Hlubina. S manželem se seznámila v osmnácti letech a žili spolu 80 let, než zemřel. Prožili druhou světovou válku, nástup i pád komunismu. Do Jirkova se přestěhovali v padesátých letech a vychovali dva syny. Jeden z nich již zemřel, ale 73letý Petr je stálým návštěvníkem a usměvavým gratulantem na každé oslavě. „Teď to pro nás bylo těžké, když jsme za maminkou nemohli tři měsíce v době karantény, takže jsem rád, že už za ní opět můžeme chodit,“ usmíval se Petr Votava, který dnes k mamince zasedl za slavnostně nazdobený stůl společně s manželkou Evou a synem Petrem. „Máme v rodině takovou zvláštnost, můj syn Michal se narodil týden po devadesátých narozeninách babičky. Dříve jsme pořádali velkou oslavu na zahradě. Obzvláště ta, kdy syn slavil desáté a babička sté narozeniny, byla povedená,“ zavzpomínal Petr Votava mladší. Františka Votavová mohla díky svému úctyhodnému věku přivítat na světě tři vnoučata, pět pravnoučat a dvě prapravnoučata. Má tak v městském ústavu, kde se jí stále velmi líbí, mnoho návštěv, které – jak podotkla – ji velmi rády zásobují oblíbenými sladkými kynutými buchtami a koláči.

„Ráda bych paní Votavové popřála hlavně hodně zdraví,“ ujala se po gratulacích slavnostního přípitku starostka města Jirkov Darina Kováčová. Mezi dlouhým zástupem gratulantů nechyběli přátelé oslavenkyně, se kterými se dojemně vítala a při přijímání darů nešetřila slovy plnými lásky. „Připomínáte mi domov,“ zmínila několika z nich. Popřát jí přišli samozřejmě také zaměstnanci městského ústavu sociálních služeb. Mezi záplavou květin Františku Votavovou potěšily také oblíbené jahody, sladké dobroty, župan a samozřejmě úžasný dort s motivem tolik oblíbeného pletení.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video