Orientační závod vedl do Žatce. Kolemjdoucí se mohli pokochat krásou veteránů

Hedvika Mašková 2020-06-19 10:30:00

Veterány staré třiceti let a více mají kromě svého neodolatelného kouzla i jistou ekonomickou přednost. Navíc se mohou zúčastnit orientačního závodu ,,300 mil zemí českou“, jejíž historie sahá až do roku 1938. Závod oficiálně startuje v Tuchoměřicích u Prahy, ale letos končila jeho první etapa v Žatci. V sobotu odpoledne se tak mohli místní občané na náměstí Svobody pokochat krásou a leskem motoristických skvostů rozličných značek.

,,Letošního orientačního závodu se zúčastnilo celkem 21 posádek, ale bohužel dvě závod nedokončily. První pro technickou závadu a druhá z důvodu nehody. Nic vážného se nikomu ale nestalo,“ sdělil organizátor závodu Ondřej Demut a doplnil: ,,Ze Žatce se žádná posádka závodu nezúčastnila. Nejblíže byla posádka z Klášterce nad Ohří v Mercedesu W123. Trasa závodu je pro každý rok jiná a letos byl vybrán Žatec, protože z něj pocházím. Příští rok se uskuteční zase, ale jestli povede opět přes Žatec, zatím nevíme.“

Historie závodu sahá až do roku 1938, kdy chystala pražská Liga motoristů a Čs Touring Klub velice zajímavou a náročnou automobilovou a motocyklovou soutěž, nazvanou ,,300 mil zemí českou“. Tato soutěž spolehlivosti byla mimořádná tím, že start byl připraven hned na několika různých místech po plánované trase a startovat se mělo ve stejný čas za pomoci přímého rozhlasového vysílání, kdy jednotlivá vozidla startoval přímo moderátor rozhlasu. Plánovaná a pečlivě připravovaná automobilová a motocyklová soutěž se ale před válkou nakonec neuskutečnila. Myšlenka okružní soutěže okolo Čech však přetrvávala v hlavách motoristických fandů po celou dobu války a hned, jak jen to bylo možné, se ji snažili znovu oživit.

Po osmdesáti letech od prvního plánovaného ročníku soutěže, našel jeden motoristický fanda na půdě své chaty kompletní původní, ještě nevyplněnou přihlášku k soutěži ,,300 mil zemí českou“, která se měla jet 29. května 1938. Po spiklenecké dohodě s několika dalšími kamarády, také příznivci historických automobilů, došli tito motorističtí fandové k závěru, že by mohli tuto soutěž obnovit, jako jízdu historických automobilů.

Minulý rok 1. června startoval první oficiální ročník a byl též rozdělen na dva dny. Trasa závodu vedla přes Prahu, Plzeň, Nepomuk, Písek, Tábor, Pelhřimov, Humpolec, Havlíčkův Brod, Čáslav, Kolín, Mladou Boleslav, Brandýs nad Labem. Do cíle, opět v Praze, účastníci závodu dojeli druhý den odpoledne. Součástí akce byl i zajímavý doprovodný program s představením vozidel účastnících se závodu.

Pro letošní rok byl uspořádán druhý ročník závodu 6. a 7. června. Místo sobotního a nedělního cíle byla opět Praha, ale trasa vedla tentokrát do Žatce přes velmi zajímavá místa, kam si řidiči běžně výlet neudělají. Po startu na žateckém náměstí Svobody závodníky čekala oklika přes sever Středočeského kraje zpět. Letošní ročník závodu byl ojedinělý rovněž v tom, že jeden z loňských finalistů Ondřej Dekoj řekl své krásné ženě své ,,ano“ rovnou na konci první etapy v budově žatecké radnice. Gratulujeme!


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video