Studenti oboru sladovník-pivovarník absolvovali zkoušky přímo v pivovaru

Hedvika Mašková 2020-06-23 11:00:00

Vystírání, rmutování, scezování, kvašení, stáčení lahví, etiketování,… S tím vším si museli při závěrečných praktických zkouškách poradit studenti oboru sladovník – pivovarník, kteří předminulou středu v prostorách Žateckého pivovaru prošli jednotlivé provozy. Mezi prvními, kteří absolvují závěrečné zkoušky tříletého učebního oboru, jež je v naší zemi stále ještě raritou, jsou pánové Vladislav, Petr a Vojtěch.

Studenty jsme minulou středu zastihli na varně, kde měli za úkol vysvětlit celý varný proces od takzvaného vystírání, rmutování, scezování a chmelovar.

,,Důležité je, aby studenti vysvětlili podstatu a principy dějů, které zde jsou,“ vysvětlila učitelka odborných předmětů Střední odborné školy a Středního odborného učiliště SČMSD Žatec Jana Camprová.

Dále nás čekal přesun na další oddělení – na spilku, kde probíhá hlavní kvašení. Zde studenti vysvětlili proces, předvedli zkoušky, měření, vyhodnocení a určili dobu, jak dlouho kvašení probíhá. Ve sklepě se pak odehrává ještě další proces, kterým je dokvašování.

,,Mezitím jsou ještě další dílčí děje, jako je například chlazení mladiny,“ doplnila Jana Camprová.     

Ze sklepů se studenti vydali na stáčení lahví a sudů, kde bylo zapotřebí vysvětlit, co se děje na lince a proč, jak probíhá sanitace, jaký je princip plnění, označování a etiketování.

,,Všichni studenti prošli během učebního oboru odbornou praxí, během níž se dostali na všechna střediska, včetně varny, a jsou připraveni na to, aby po škole mohli jít a někde pivo vyrábět,“ vysvětlil, kde velkou část znalostí potřebných k praktické zkoušce studenti získali, člen zkušební komise a zároveň sládek Žateckého pivovaru David Reska.

Praktickým zkouškám předcházela písemná práce a v pondělí 22. června se studenti zúčastnili ústních zkoušek. Po úspěšném zvládnutí těchto tří částí bude mít Střední odborná škola a Střední odborné učiliště SČMSD Žatec své první absolventy učebního oboru sladovník – pivovarník, který se zde teprve jako čtvrtý v republice otevřel před třemi lety. Mezi pivovarníky a sládky se tak třeba zařadí i Vladislav Bureš z Oseku, který jako jediný navštěvoval na žatecké škole denní studium.

,,K oboru jsem se dostal souhrou náhod, kdy se mi do ruku dostal leták s informací, že se zde tento obor otevírá. Pivo mě vždycky zajímalo, tak jsem si řekl, proč to nezkusit,“ prozradil dvacetiletý Vladislav Bureš a doplnil, že se mu již teď nabídky na práci jen hrnou: ,,Nějaké nabídky na práci v pivovarnictví a sladovnictví jsem již na email dostal. Ještě se rozhoduji. Chtěl bych si totiž dodělat maturitu, protože jsem si řekl, že nechci skončit jen s výučním listem.“

Společně s Vladislavem Burešem se účastnili závěrečných praktických zkoušek také Petr Bohata z Mostu a Vojtěch Bradáč z Loun, kteří rovněž prozradili, co je k tomu-to specifickému učebnímu oboru přivedlo.

,,V Lounech provozuji restauraci s mini-pivovarem. U mě byla jasná vidina toho, že jednou budu sám sobě vařit pivo a v případě, že by se stalo něco našemu sládkovi, ho můžu zaskočit,“ sdělil nám Petr Bohata a předal slovo Vojtěchu Bradáčovi: ,,Já jsem si začal doma vařit pivo během vysokoškolského studia a řekl jsem si, že se posunu dál a rozšířím si své znalosti tím, že si ještě vystuduji výuční obor. Vaření piva je jen koníček. Profesí jsem lékař.“

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video