Koronavirus zasáhl. Chmelový maják čeká na součástku z Číny

Hedvika Mašková 2020-06-24 14:00:00

V současné době probíhá oprava techniky 3D projekce ve Chmelovém majáku, která v minulosti byla zajímavou zážitkovou atrakcí a byla součástí prohlídek. Už v začátcích, kdy byl turistický komplex Chrám chmele a piva s dominantou Chmelového majáku postaven, se ukázalo, že téměř venkovní podmínky elektronickým součástkám 3D projekce ve výtahu vůbec neprospívají. Výtah s 3D projekcí prošel několika dílčími opravami, ale celkově byla technologie již za hranicí své životnosti. Proto při sestavování rozpočtu CHCHP byla navržena i velká investice od zřizovatele právě na kompletní obnovu 3D projekce. Tato investice byla zastupitelstvem města schválena v rámci rozpočtu CHCHP a od začátku roku 2020 započala realizace. Nová 3D projekce již bude o úroveň odolnější a měla by tak poskytnout delší životnost.

Už jsou to tři roky, kdy je výtah Chmelového majáku střídavě, až nakonec zcela mimo provoz. Unikátní výtah disponuje 3D projekcí, kde mají návštěvníci Chrámu Chmele a Piva možnost uvidět ojedinělou animaci. V současné době probíhá instalace nové techniky 3D projekce. Návštěvníci v rámci prohlídek zatím používají Chmelový maják jako klasickou rozhlednu s pěším výstupem. 

,,Výtah s 3D projekcí je vystavován venkovním vlivům, změnám teplot, vlhkosti a podobně. Technologie 3 D projekce musela být v posledních letech opakovaně a draze opravována, ale i přes to se dostala do stá-dia nefunkčnosti. V loňském roce jsme po-žádali zřizovatele o účelovou dotaci v rámci rozpočtu na rok 2020, ta byla zastupitelstvem města schválena a tak za asi 700 tisíc korun bude celý systém výtahu obměněn,“ vysvětlil současný zastupující ředitel Chrámu chmele a piva Karel Havelka.

Většina komponentů je již ve výtahu připravena a namontována. Výtah měl sloužit návštěvníkům již na konci minulého měsíce. Ale světe div se, i v tomto případě se-hrála svou roli pandemie koronaviru.

,,Pro dokončení nové 3D projekce chybí jen jedna významná elektronická součástka z Číny, která byla začátkem roku objednaná. Kvůli koronaviru na ni musíme nyní čekat a nezbývá nám nic jiného než dodavatele pravidelně urgovat. Zahájení provozu výtahu s 3D projekcí se tedy nejméně o měsíc zpozdí,“ dodal na závěr Karel Havelka.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video