Zoopark Chomutov nabídne svým návštěvníkům zážitkové bydlení. Koronavirová krize přinesla do zoo nový nápad

2020-06-27 07:13:00

CHOMUTOV (tz, soš) — Prospíte se v posteli pod dřevěnými krovy, místo budíku uslyšíte cvrlikání ptáků a když vyjdete ven, přivítá vás bečení ovcí. Život na statku jako za dob našich prababiček je novou atrakcí, kterou od letošní sezóny začne nabízet chomutovský zoopark.

„Prvotním impulsem byl zásah koronaviru. Přišli jsme o příjmy ze vstupného a přemýšleli jsme, jak obohatit nabídku pro návštěvníky našeho zooparku tak, aby nám to přineslo nějaké finanční prostředky,“ vysvětluje ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Nápad na zážitkové bydlení pak vzešel nejen z toho, že je v současnosti taková nabídka ubytování v kurzu, ale také z předpokladu, že letošní dovolené budou lidé trávit hlavně v České republice. „Navíc návštěvnost skanzenu, byť je to krásný prostor, byla minimální. Zvláště přespolní návštěvníci se soustředili hlavně na areál Zooparku a sem zavítali spíše jen se Safari expresem nebo Amálkou. Skanzen tak byl podle mého názoru velmi nevyužitý. Předchůdce Přemek Rabas s ním měl jiný záměr. Projekt, který počítal i s Ahníkovským zámkem, nebyl bohužel realizován a od té doby se zde konají jen občasné akce a výstavy,“ říká Věra Fryčová.

První patro hrázděného statku ve skanzenu Stará Ves je přestavěno na útulnou chaloupku s novým vybavením, které ovšem připomíná staré časy.

Realizace vyšla zhruba na 300 tisíc korun. Ubytovat se zde může až deset lidí. „K tomu pro ně chystáme i drobné úkoly ze života na statku, třeba dát ráno vodu a seno ovcím nebo najít vajíčka v kurníku a udělat si je k snídani,“ popisuje další rozměr zážitkového bydlení ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Turisté nocující na statku budou moci využít i dalších drobných zážitků, které skanzen nabízí — natrhat si bylinky na blízké loučce, rozdělat si oheň v ohništi za stodolou, do budoucna se možná projet na loďce po nedalekém rybníku. „Chceme návštěvníkům nabídnout příjemný a klidný čas v přírodním prostředí, aby na chvíli zapomněli na všechen městský shon a zažili při tom něco nového,“ dodává ředitelka.

Do budoucna chce zoopark zážitkové bydlení umožnit i v dalších budovách skanzenu. Už na přelomu srpna a září bude takto přichystaná roubenka, ještě zajímavější může být nocování ve mlýně, který má otočnou střechu a je funkční.

Mnoho zajímavého čeká ubytované i za hranicemi skanzenu. Do samotného zooparku budou mít vstup zdarma, navíc si ho mohou projít i večer. K tomu bude možné objednat vše, co zoopark nabízí — třeba jízdu kočárem s koňským spřežením nebo projížďku Safari expresem. V sousedství je také rekreační areál Kamencové jezero se spoustou vodních atrakcí; kdo má radši výlety po přírodě, může vyrazit do nedalekého Bezručova údolí nebo využít rozsáhlou síť cyklostezek.

Základní cena zážitkového bydlení na statku je stanovená na rodinu — za čtyři osoby a noc zaplatí 3 600 Kč. Za každou další osobu je příplatek, u dospělých 900 Kč, u dětí 700 Kč. Rezervační systém spustí zoopark na svých webových stránkách 25. června.

„Spodní výstavní prostor jsme zanechali, ale když tu bude bydlet rodina, uzavřeme ho. Počítáme s tím, že zde lidé budou trávit čas třeba jeden nebo dva dny zejména přes prázdniny. Zvlášť, když na Kamencovém jezeře jsou chatky již vyprodány. Jak to bude dále, uvidíme po této sezóně,“ uzavřela ředitelka Zooparku.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video