Podporuje Ústecký kraj všechny poskytovatele zdravotnické péče nebo ne?

Tomáš Skřipský 2020-07-04 09:34:00

CHOMUTOV (tos) – Převod majetku rumburské nemocnice na příspěvkovou organizaci Krajská majetková a memorandum o převodu podílu z litoměřické nemocnice do společnosti Krajská zdravotní schválili minulý týden krajští zastupitelé. V souvislosti s tímto krokem se ozvala koalice Spojenci pro kraj, podle kterých má špatném stavu obou nemocnic vinu také Ústecký kraj, který na menší místní nemocnice zapomínal.

„Na situaci, do které se obě nemocnice v průběhu let dostaly, má svůj podíl Ústecký kraj, který finančně podporoval jen svou Krajskou zdravotní a na ostatní poskytovatele péče v kraji zapomínal,“ řekl za Spojence pro kraj chomutovský lékař a zastupitel Marian Bystroň.

Vyjádřil se také k tomu, že Lužickou nemocnici v Rumburku hodlá provozovat Ústecký kraj, který slovy radního Ladislava Drlého teď bude usilovat o příslušné zdravotnické licence a smlouvy s pojišťovnami. „Není mi zřejmé, proč chce kraj rumburskou nemocnici provozovat samostatně, když na zajišťování zdravotnické péče sám založil akciovou společnost Krajská zdravotní,“ dodal Bystroň, který s dalšími Spojenci prozkoumá také financování záchrany obou nemocnic.

O vyjádření ke kritice Nástup požádal náměstka hejtmana pro zdravotnictví Stanislava Rybáka. Ten záležitost označil za součást předvolebního boje a tvrzení Spojenců o zapomínání na ostatní poskytovatele péče za hrubou nepravdu. „Již několikrát jsme v různých sdělovacích prostředcích a i na veřejných zasedáních zastupitelstva kraje uváděli naši současnou a mnohaletou podporu všem poskytovatelům akutní lůžkové péče. Již mnoho let existuje dotační titul „Podpora zvýšení komfortu pacientů“ a k němu se před několika lety přidal i další dotační titul „Podpora zlepšení pracovních podmínek zdravotnického personálu“. V rámci nich Ústecký kraj vynaložil stovky miliónů korun pro všechny poskytovatele akutní lůžkové péče bez ohledu na jejich zřizovatele. Navíc v některých letech to byly další desítky miliónů i pro poskytovatele následné péče,“ uvedl.

K tomu je podle něj potřeba připočítat další desítky miliónů korun, které v loňském a letošním roce kraj vyčlenil pro nemocnice v majetku měst, tedy městům Litoměřice, Kadaň, Žatec a i Rumburk, ale také stipendijní program pro budoucí lékaře a sestry, který mohou využít všichni poskytovatelé zdravotní péče v našem kraji jako jejich budoucí zaměstnavatelé.

„Ještě jeden údaj si neodpustím. Tvrzení, že se podporují jen „krajské“ nemocnice, lze také označit minimálně za zkreslené i z jiného pohledu. Krajská zdravotní má sice své nemocnice jen v pěti okresech Chomutov, Most, Teplice, Ústí a Děčín. Ale jen v roce 2018 byla v těchto nemocnicích poskytnuta zdravotní péče více než 27 tisícům občanů okresu Louny a více než 37 tisícům občanů okresu Litoměřice. Nešlo přitom jen o pacienty specializovaných center, jako je onkologie nebo kardiologie či perinatologie. To vše, co uvádím, jsou veřejně dostupné informace. Na závěr vyjádřím i malé zklamání z osoby, která se takto prezentuje. K lékaři naprostá většina občanů vzhlíží s důvěrou a věří mu. Psát nepravdy se od takovéhoto člověka určitě nečeká. O to je jeho vyjádření horší,“ uzavřel Rybák.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video