Martina Řápková: Uměli jsme se ve správnou chvíli semknout

Soňa Šímová 2020-07-05 07:48:00

CHOMUTOV (soš) — V loňském roce oslavil spolek Masopust deset let od otevření pracovně–tréninkové chráněné kavárny Café Atrium v Chomutovské knihovně. Za tu dobu se jeho aktivity rozrostly také o sociální služby a sociální podnik Masopust gastro. Z jedné kavárny se stala síť, která pomáhá najít pracovní uplatnění lidem s mentálním, fyzickým nebo psychickým znevýhodněním. Stejně jako všechny gastro provozovny, i tuto citelně zasáhla omezení spojená s koronavirovou krizí. Jak se se situací vypořádali, a co nového chystají? O tom jsem si povídala s místopředsedkyní spolku Masopust Martinou Řápkovou.

Můžete nám nejprve přiblížit, co vše váš spolek zastřešuje?

Masopust sdružuje jednak síť kaváren, které jsme dali souhrnný název Chomutovské café. Jedná se o Café Atrium v knihovně, Café v SVČ Domeček a pak o naši pojízdnou kavárnu Café na cestách. Dále vedeme klub Esprit, který poskytuje komunitní aktivity lidem s duševním onemocněním a zajišťujeme dvě sociální služby.

Co jste dělali v době koronakrize?

Začali jsme šitím roušek. Těch jsme vyrobili rovných pět set a rozdali je potřebným. Klub Esprit a sociální rehabilitace poskytly 150 hodin pomoci po telefonu. V té době byli náhle izolováni, potřebovali se zorientovat v situaci a získat podporu. Po uvolnění nejpřísnějších opatření jsme se s našimi klienty, kteří se chtěli setkávat osobně,  procházeli v přírodě. Bylo to hodně náročné, protože tváří v tvář je jednání s klienty o něco jednodušší. Vidíte, jak reaguje. Ale i tak to všichni zvládli a nedošlo k žádné krizové situaci. V době koronakrize nám přibyli i další klienti, u kterých došlo ke zhoršení psychického stavu. Překvapilo mě to zejména u mladých lidí. Ti byli zvyklí na rychlé tempo a najednou došlo k přerušení, které nezvládli. Nejčastěji jsme řešili úzkosti a deprese.

Naše služby sídlí v samém centru města na Husově náměstí 38 v budově bývalé ČVUT. Ve spolupráci s městem Chomutov je zde od začátku roku také ordinace psychiatra, který sem dojíždí každou středu za týden.

Pracují vaši klienti rovněž ve vašich kavárnách?

Když to zvládnou, tak ano, je to ale hodně individuální. Naši zaměstnanci mohou dle potřeby využívat konzultace s terapeutkou a podpůrné aktivity Klubu Esprit. Café Atrium vzniklo s vizí pracovního uplatnění pro lidi s mentálním postižením. Postupně se okruh osob, se kterými pracujeme, rozšířil o osoby s duševním onemocněním a různými typy zdravotních znevýhodnění.

Jak se na kavárnách podepsala opatření spojená s koronavirem? 

Všechny jsme museli samozřejmě zavřít. Do Café v Domečku mohou zákazníci opětovně zavítat až s novým školním rokem. Díky skvělé spolupráci s chomutovským Zooparkem zde budeme během sezóny provozovat naši mobilní kavárnu Café na cestách. Pro návštěvníky je to doufám vítané zpestření nabídky sortimentu o naši skvělou kávu a dobroty z kvalitních surovin. Naše „vlajková loď“ Café Atrium otevřela prodej z okna do atria knihovny v polovině května. Naše cukrářská výrobna ve Feroně ovšem fungovala po celý čas. Ihned po uzavření našich provozoven jsme hledali možnosti, jak financovat mzdy našich zaměstnanců a další nezbytné náklady. Před Velikonocemi nás napadlo, že zákazníkům napečeme mazance. Nakonec jsme jich napekli a prodali osm set. Byl o ně obrovský zájem. Lidé si také mohli koupit vouchery na budoucí návštěvy Café Atrium. 

Kromě šití roušek jste pomáhali i vašimi dobrotami. Jak to probíhalo?

Při akci „Oslaďte jim život“ jsme z darovaných peněz po čtyři týdny napekli a rozvezli zákusky. První jsme vezli do nemocnice, postupně celému IZS a pak také prodavačkám, do lékáren a poskytovatelům sociálních služeb. Reakcí obdarovaných byla upřímná radost a mnohdy také dojetí. A nás to moc bavilo. Z jedné strany jsme hledali možnost zapojit se do práce a z druhé strany jsme měli radost z rozdávání radosti. Nyní lze říci, že se zákazníci začínají pomalu vracet. Za největší úspěch považujeme, že se nám podařilo zachovat všechna pracovních místa a nemuselo dojít k propouštění ani ke snižování úvazků.

Jaké to bylo po koroně?

Po znovuotevření Café Atrium jsme ihned pokračovali v plánovaných kulturních a osvětových akcích. Lidé mají chuť nejen na kávu a dorty, ale i na kulturu a zajímavé informace. Přes prázdniny jsme dříve akce nepořádali, ale letos budou probíhat po celé léto. Například 9. července se v atriu uskuteční koncert kapely Saiwala, v srpnu bude mít svůj operní pořad Berta Nováková a 3. srpna proběhne zajímavá vernisáž fotografií hluchoslepých z Klubu přátel červenobílé hole. Na září pak chystáme hodně zajímavý cyklus přednášek o Alzheimerově chorobě, které povedou odborníci z Alzheimer centra, plánována je také tématická výstava.

Velmi se těšíme na 19. září, kdy v atriu Chomutovské knihovny proběhne velká dobročinná akce Židlování, která završí naši celoroční skvělou aktivitu Komunitní židlování, kterou se nám daří uskutečňovat navzdory koronakrizi. Nejprve jsme požádali veřejnost o darování starých židlí, které nyní renovujeme na společných výtvarných workshopech. Potěšilo nás, kolik dárců přispělo. Židlí se vybralo více než 70 a jsou mezi nimi opravdu krásné kusy. Tyto originální židle budou již brzy sloužit návštěvníkům naší kavárny Café Atrium. Několik darovaných židlí zkrášlí místní výtvarníci a na akci Židlování 19. září se budou dražit. Program bude zajímavý pro všechny — plánujeme zábavné workshopy pro děti i dospělé, prodejní výstavu fotografií na téma židle a koncerty Tea Jaye Ivo Pospíšila a skupiny Čtvrtá cenová. Z výtěžku akce obnovíme opotřebované vybavení naší kavárny a mnozí návštěvníci zde potkají židle, které nám darovali.

Přinesla vám koronakrize nějaké nové impulzy či myšlenky?

Ano, zjistili jsme, že se nevzdáváme, nečekáme nečinně na pomoc odjinud, dokážeme se semknout, chopit se dobrých nápadů a přinášet lidem radost.

Děkuji za rozhovor. Soňa ŠÍMOVÁ

Foto: Martina Řápková se zaměstnancem oblíbené kavárny v atriu knihovny Janem Krpenským. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video