Zájem o studium na ZUŠ Chomutov pandemie neovlivnila

Tomáš Skřipský 2020-07-04 06:16:00

CHOMUTOV (PI) – O dopadu koronavirové krize na školství se většinou hovořilo v souvislosti se školami základními. Součástí našeho vzdělávacího systému však jsou také základní umělecké školy (ZUŠ), o kterých se pro změnu nehovořilo skoro vůbec. Jak pandemii COVID-19 přečkala ta chomutovská? Podepsalo se toto období na počtu žáků, kteří se ke studiu hlásí v příštím školním roce? Chystá „ZUŠka“ nějaké novinky? O odpověď nejen na tyto otázky jsme požádali ředitele ZUŠ Chomutov Karla Žižku:

Jak pandemie ovlivnila chod vaší školy? Znamenalo její umělecké zaměření nějaká specifika?

Řekl bych, že pandemii koronaviru jsme prožívali podobně, jako kterákoli jiná škola. Vše, co se dalo, jsme se snažili odučit on¬ line, děti dostávaly domácí úkoly a podobně. V této souvislosti mě příjemně překvapilo, jak se naši vyučující vyrovnali s moderními komunikačními technologiemi. Nyní po rozvolnění opatření proti šíření koronaviru mě trochu mrzí libovůle vracení se do školy – rodiče k nám mohou, ale také nemusí děti posílat. To je špatně, protože děti spolu musí komunikovat, společně cvičit v orchestrech a podobně. To žádné informační technologie nenahradí.

Projevila se nějak koronavirová krize na počtu žáků, kteří se do ZUŠ příští rok hlásí?

Kupodivu jsme žádný výkyv v zájmu o studium nezaznamenali a v současnosti máme stejný počet přihlášených, s jakým jsme začínali tento školní rok, to znamená přes 900 žáků. K tomu je ještě nutné připočítat děti do pěti let, které navštěvují doplňkový obor Kreativní školička, a seniory, zapojené v projektu Akademie umění a kultury pro seniory. Navíc počítám, že do konce školního roku a během prázdnin ještě budou chodit přihlášky ke studiu od opozdilců.

Do kdy je možné se na školu hlásit?

Elektronické přihlášky přijímáme stále prostřednictvím formuláře, který je k dispozici na úvodní stránce našeho školního webu. Dodatečné přijímací zkoušky pak budou probíhat ve dnech 24. až 28. srpna. Dotazy lze směřovat na můj e¬mail reditel@zuschomutov.cz.

Co škola chystá v nejbližším období? Mohou se děti a rodiče od nového školního roku těšit na nějaké novinky?

Žádné zásadní novinky nechystáme. Obávám se, že budeme rádi, pokud se vrátíme k fungování tak, jak probíhalo před koronavirem. Rádi bychom navázali na výuku seniorů a co se nejbližšího dění týče, máme podanou žádost o dotaci na evropský projekt - tradiční společný koncert našich žáků s hudebníky saské Mozartovy společnosti a mnoha dalšími evropskými muzikanty s názvem Letní filharmonie. Žádost postoupila do závěrečné fáze, kdy by konečné schválení mělo být už jen formalitou. Koncert má proběhnout o prázdninách na tradičním místě – v chomutovském Letním kině, kam si na něj pravidelně najdou cestu tisíce posluchačů.

Děkuji za rozhovor.

Tomáš SKŘIPSKÝ

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video