Slet letadel potrápilo počasí. Návštěvníky však naštěstí neodradilo

Hedvika Mašková 2020-07-03 11:00:00

Počasí je jedním z faktorů, které zkrátka neovlivníme. Své o tom ví i Letecký klub Žatec, který předminulou sobotu na letišti ,,Macerka“ pořádal jubilejní třicátý ročník Sletu letadel a dětský den. Ačkoli se v odpoledních hodinách v našem městě počasí umoudřilo, letiště, odkud k nám měly letadla zavítat, se stále potýkala s vydatným deštěm. Výčet ultralightů byl sice na sletu daleko skromnější, než se předpokládalo, zato návštěvnost dopadla nad očekávání. Během dne dorazilo cirka 1 500 letadlových fandů!

,,Kvůli nepříznivému počasí, které nás trápilo celé dopoledne, jsme na akci zrušili vstupné a parkovné. Po poledni naštěstí přestalo pršet a lidí nakonec dorazilo opravdu velké množství, což jsme nečekali. Návštěvnost byla daleko větší než loňský ročník,“ pochvaloval si předseda Leteckého klubu Žatec Jiří Kettner.

Návštěvníci, kteří se na 30. ročník Sletu letadel a dětský den dorazili, zajisté nelitovali. Letiště ,,Macerka“ nabídlo rozličné stánky s občerstvením, dětské atrakce i ukázky leteckých a vojenských modelů, hasičů, policie či kynologů a jejich svěřenců.

,,Bohužel k nám, kvůli deštivému počasí, nedorazila historická letadla z Mladé Boleslavi a velká část ultralightů z několika letišť. Bylo nahlášeno pětačtyřicet letadel a byli jsme připraveno na to, že budeme mít plné letiště. Počasí se ale ovlivnit nedá,“ řekl se zklamáním Jiří Kettner a doplnil: ,,Vojáci nás ale nezklamali. Z letiště Praha-Kbely přiletěl vojenský vrtulník ,,Sokol“, který byl pro návštěvníky velkou atrakcí. Mohli si vrtulník prohlédnout nejen zvenčí, ale také zevnitř, kde se mohli v kabině nechat i vyfotografovat. Následovala ještě parádní ukázka pilotáže.“

Pro statečné návštěvníky byly připraveny vyhlídkové lety včetně výsadků ve dvouplošníku Antonov An-2. O vyhlídkové lety byl rovněž velký zájem. Létalo se až do půl sedmé do večera.

Organizátoři měli pro příchozí připravenou rovněž soutěž o tři slosovatelné vstupenky s možností vyhlídkových letů v ultralightu či motorovém rogalu. I když bylo vstupné nakonec zrušeno, našla se řada jedinců, kteří přesto chtěli žatecký letecký klub finančně podpořit. U komentátorského stanoviště darovali dobrovolný příspěvek a získali slosovatelné vstupenky. Mezi třemi šťastlivci, kteří vyhlídkový let vyhráli, jsou i tací, kteří ještě nikdy v životě neletěli. Rádi si to ale zkusí.

,,Doufejme, že příští rok nám již počasí vyjde. Jsme už předběžně domluveni s těmi, kteří letos na slet nedorazily, že k nám určitě napřesrok zavítají,“ dodal na závěr s úsměvem na tváři Jiří Kettner.

FOTOGALERIE z akce ZDE

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video