V centru zahájila provoz nová Galerie U Radnice

Hedvika Mašková 2020-07-03 14:00:00

Židovská komunita našemu městu v historii hodně přinesla. Vždyť právě díky Židům se v Žatci můžeme dodnes pyšnit velkým množstvím chmelařských památek, díky nimž se ucházíme o zápis na Seznamu světového dědictví UNESCO. O Židech na Žatecku vyprávěla výstava v prostorách zdejší synagogy. Ta však nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí, a proto musela být výstava přesunuta do nových prostor. Spolek Rodáků a přátel města Žatce v sobotu 13. června zahájil činnost nové galerie na náměstí Svobody, jež nese název Galerie U Radnice. První výstavou, kterou lze do 31. července navštívit, je právě výstava Židé na Žatecku. Galerie bude mít otevřeno každou sobotu od 14 do 17 hodin. 

Slavnostní otevření nové galerie v domě vedle radnice proběhlo předminulou sobotu za účasti několika významných hostů, které přivítal předseda Spolku Rodáků a přátel města Žatce Petr Šimáček. Ten podepsal smlouvu na užívání prostoru galerie s majitelem teprve nedávno, a to 1. června. Přes šest desítek návštěvníků se mohlo při vernisáži přesvědčit o tom, že se zde za pouhých třináct dní podařilo, s ohledem na místní podmínky, nemožné.

Jedním z milých hostů, bez něhož by se slavnostní otevření nové galerie jen těžko obešlo, byl pan Otokar Löbl, který přijel až z Frankfurtu nad Mohanem. Je kurátorem výstavy a vlastně i otcem myšlenky celé výstavy Židé na Žatecku, která musela být ze žatecké synagogy, jež se v současné době rekonstruuje, přenesena do nových prostor.

,,,Proč jsme udělali tuto výstavu? Mnoho lidí mi stále vyčítá, že se neustále hrabu v minulosti. Já jsem toho názoru, že žiji dnes a zajímá mě, co bude zítra. Ale dějiny nejsou jenom slet určitých událostí. Dějiny jsou to, co zůstane ve vědomí lidech. Proto je výstava pro Žatec velice důležitá a také aktuální, jelikož se Žatec uchází o zápis na Seznam světového dědictví UNESCO se svými chmelařskými památkami, jejichž většina byla postavena Židy. I na to bychom měli vzpomínat. Co všechno židovská komunita městu přinesla,“ upozornil během slavnostního otevření galerie kurátor výstavy Otokar Löbl.

Své zastoupení na vernisáži měla také Židovská obec Teplice, pod kterou Žatec spadá. ,,Děkuji panu Šimáčkovi a panu Löblovi ze Spolku Rodáků a přátel města Žatce, kteří se ujmuli této akce a jsou dlouhodobě motorem v Žatci a dělají nejrůznější akce, které připomínají významnou židovskou komunitu, která zde v historii byla. Většina z vás je ze Žatce, takže víte, že Žatec je jedním z měst, kde byla velká synagoga, je zde velký židovský hřbitov, ale to nejpodstatnější je, že zde žilo mnoho lidí, kteří se hlásili k židovské komunitě, zabývali se různými činnostmi a jednou z hlavních bylo obchodování s chmelem. Bohužel tomu osud přál či nepřál, že v současné době zde lidí hlásících se k židovské komunitě mnoho není. Máme zde ale památky a mnoho sympatizantů, za což jsme velice rádi,“ nešetřil slovy díků předseda Židovské obce Teplice Michael Lichtenstein a doplnil: ,,Židovská obec Teplice spravuje celé území Severozápadních Čech od Podbořan, Žatce, Loun, Chomutova, Ústí nad Labem až po Plzeň. Je to jedna z největších obcí v Čechách. Máme poměrně mnoho aktivit a jednou z nich je připomínání historie. Zde v Žatci započal osud státu Izrael, když v roce 1947 přijala Organizace spojených národů usnesení, že mohou vzniknout na Blízkém východu dva státy – Izrael a Palestina. Všichni předpokládali, že vzniknou dva státy. Nebylo tomu tak. Vznikl pouze jeden stát – 14. května 1948 byl vyhlášen stát Izrael. Hned následně arabské státy podnikly všechny kroky k tomu, aby byl tento stát vymazán z mapy světa, ale i díky městu Žatec a aktivitám lidí, kteří zde žili, byl vytvořen letecký most Žatec - Ekron, který pomohl státu Izrael přežít.“

Díky panu Igoru Vyznalovi je výstava Židé na Žatecku doplněna o jeden významný exponát. Jde o model letounu Avia S-199, kterého na celém světě existují pouze dva kusy. Jeden je v muzeu v Izraeli a druhý máme my v Žatci.

,,K modelu, který jsme do výstavy umístili jako exponát, mohu říct jen to, že šlo o shodu obrovsky šťastných náhod. Jsme výrobci stavebnic létajících modelů, mimo jiné Meserschmittů Bf-109, ze kterého přestavbou vznikl letoun Avie S-199, který potom sloužil v Izraeli. Když mě pánové pořadatelé oslovili, jestli nemám nějakou Avii, tak jsem odvětil, že mám, ale bohužel jen izraelskou, na což všichni zajásali, že je to přesně to, co hledají. Model je v měřítku 1:6, rádiem řízený model schopný letu, který vyhrál i předloni soutěž maket. Kuriozitou je, že létá na elektriku s elektromotorem o příkonu skoro 3 kW a létá rychlostí skoro 100 km za hodinu. Předlohu jsem našel na fotografii modelu z izraelského muzea. Letoun tam Izraelci oprašují, protože je to pro ně obrovská legenda,“ vysvětlil modelář Igor Vyznal.

Po úvodních slovech nezbývalo nic jiného než přestřihnout pásku a dát návštěvníkům možnost vstoupit do nových prostor Galerie U Radnice. Při slavnostním otevření a vernisáži startovní výstavy zahrál na klávesy talentovaný Stanislav Kadlec, který ve svých dvanácti letech patří k nejlepším hráčům na klávesové nástroje v České republice. Jako první skladbu zahrál adekvátně k výstavě izraelskou státní hymnu Hatikvu.


Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video