Co s prostorem pod hradbami? Skatepark je pro mnohé místo plné vzpomínek, za které chtějí bojovat

Hedvika Mašková 2020-07-07 11:00:00

V prostoru pod hradbami vznikl v 90. letech skatepark. Ten se však již delší dobu nachází ve velmi špatném stavu a podmínky pro skateboarding se stávají nevyhovující a také nebezpečné. Mladí lidé sdružující se okolo neziskové organizace Občasné sdružení proto sepsali petici, která čítá přes pět set podpisů. Žádají o vybudování nového skateparku, jež by odpovídal současným trendům. Trvají na zachování současného místa, které je nejen tradiční, ale svým situováním v centru Žatce jedinečné. Poslední půlrok se ale o této lokalitě debatuje jako o místě, kde by mělo vzniknout parkoviště.

Debata o budoucnosti veřejného prostoru pod Nákladní ulicí byla také tématem na osmém Večerním klubu Žatecko, které probíhalo 17. června v restauraci U Orloje. Náplní večera byl, kromě debaty o žateckém podhradí, také pohled zvenčí. Jak se začleňují skateparky a volnočasové hřiště do veřejného prostoru v jiných městech při-jeli představit architekti z pražského studia Unicorn/Unicron, kteří se těmito úlohami dlouhodobě zabývají. Moderování večera se ujal Daniel Nociar z místního Občasného sdružení. Dorazili zástupci města a několik desítek mladých ,,skejťáků“.

,,Chceme upozornit na to, že v Podměstí se nenachází žádné veřejné sportoviště pro starší děti, které by nebylo zpoplatněno. Skatepark pod hradbami je často vnímán pejorativně, ale my bychom rádi, kdyby byl nově zrekonstruovaný prostor řešen multifunkčně. Může zde vzniknout místo pro sport i odpočinek. 

,,Do návrhu jsme zapracovali také malý amfiteátr nebo basketbalové koše,“ uvedl Daniel Nociar a doplnil: ,,Nutnost parkovací plochy v tomto místě nechceme rozporovat. Chceme jít cestou kompromisu. Vypracovali jsme proto skicu, ve které je řešen prostor i s parkovištěm.“

Svůj návrh prezentovalo Občasné sdružení i na zastupitelstvu, které se shodlo na tom, že chce nový skatepark vybudovat. Ne všichni jsou však pevně přesvědčeni o tom, že by měl zůstat na stávajícím místě.

,,Cítíme, že chce město skatepark decentralizovat. Tyto sporty jsou naopak často implementované do veřejných prostorů a parků. Může z nich těžit každý a zapojit se do performance teď a tady. Sporty provozované na nově vybudovaném místě mohou být benefitem i pro nezúčastněné. Vše lze propojit. Na současném skateparku v Žatci je však vidět, že s prostředím příliš nekomunikuje. Máte štěstí, že se váš skatepark nachází blízko centra, které se díky němu může oživit,“ podělili se se svým názorem architekti, kteří se realizací skateparků a volnočasových hřišť zabývají a ukázali některé ze svých děl a studií, jež jsou důkazem, že veřejný prostor může být atraktivní pro konkrétní uživatele i pro širší veřejnost.

,,Chtěli jsme se o místo poprat. Kluci umí využít místo multifunkčně. Nic podobného v okolních městech nemají, což by pro nás mohlo být plus,“ doplnil další z členů Občasného sdružení Pavel Broum.

Za nový skatepark a stávající místo přišlo na Večerní klub zabojovat a vyjádřit svůj názor také několik desítek adolescentů, kteří místo pravidelně navštěvují. ,,Současný skatepark se rozpadá. Není to bezpečné místo a není den, aby se tam někdo nezranil,“ upozornil jeden z nich.

Zastupitelstvo již mělo na svém čtvrtečním zasedání rozhodnout o změně územního plánu v lokalitě pod hradbami z důvodu vybudování parkoviště či nové kompromisní variantě parkoviště a skateparku. Hlasování bylo však opět odloženo. Výsledek by tedy mohl být znám nejdříve v září.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video