Letecké muzeum již otevřelo. Vzpomíná především na 11. stíhací letecký pluk

Hedvika Mašková 2020-07-08 14:00:00

Přeletem dvou letounů Gripen bylo slavnostně otevřeno Letecké muzeum Korea - Merkur v Bezděkově, které je věnováno z velké části památce 11. stíhacího leteckého pluku Žatec. Korea je muzeem příběhů lidí a techniky. V expozici se návštěvníci dozvědí nejenom o pilotech, zabezpečovacích službách letiště, historii Tygří letky, leteckém mostu Žatec – Ekron, který měl podíl na vzniku státu Izrael, ale také zde naleznou letouny vytvořené modeláři, letecké snímky či velitelské stanoviště řízení letounů.

Základ a dnešní stěžejní část expozice leteckého muzea vznikl díky Spolku Letci Žatec. Nápad založit muzeum věnované nedávné historii se však zrodil teprve před rokem, kdy především členové klubu, spolupracující firmy a podnikatelé dělali vše, aby byl nápad úspěšně zrealizován.  

,,V dnešní divné době, pokřiveném světě, kdy jsme se rozhodli svoji odvahu dokazovat likvidací bezbranných soch, vzniká toto, co by mělo připomenout především té nejmladší generaci. Aby věděli, že zde bylo ně-jaké letiště, že mělo svoji nezastupitelnou roli při zajišťování bezpečnosti vzdušného prostoru státu a že tu žili nějací lidé, kteří na tomto letišti pracovali. Za více než padesát let života chlapa mě provázela různá kréda. Už dlouho vnímám, že největší moudrost světa je, že nakonec je vždy vše jinak a již dlouho vím, že první dojem podruhé neuděláš. Já přeji, aby na vás a samozřejmě na veškerou veřejnost udělala tato expozice ten nejlepší první dojem,“ uvedl při otevření muzea předseda Spolku Letci Žatec Václav Vašek.   

Slavnostního otevření se 20. června zúčastnila spousta pamětníků, ale také velitel slovenského letectva generál Štefan Gombík, vojenský letec a kosmonaut Oldřich Pelčák, jeden z velitelů 11. stíhacího leteckého pluku Josef Macek, velitel vzdušných sil Armády ČR Petr Hromek a řada dalších významných hostů.

,,Já sám osobně na tomto letišti párkrát létal, byl jsem příslušníkem 1. leteckého stíhacího pluku v Českých Budějovicích, patřili jsme pod stejnou třetí divizi, která měla sídlo v Žatci. Strávil jsem zde několik týdnů a odlétal zde několik letových hodin, i když jsem nebyl příslušníkem jedenáctého stíhacího leteckého pluku. Chtěl bych muzeu popřát hodně a hodně spokojených návštěvníků a aby se nynější expozice nadále rozrůstala,“ vysvětlil své vazby k letišti Korea Petr Hromek.

Na slavnostním otevření organizátoři při-slíbili, že se muzeum bude neustále vyvíjet a jeho expozice rozhodně nezůstane po celou dobu existence stejná. ,,Chceme, aby muzeum žilo svůj příběh a neustále se vyvíjelo. Máme plný sklad artefaktů a písemností, které nám lidé nanosili a zatím je nemáme kam dát,“ potvrdil moderátor a člen Letců Žatec Jiří Rámeš a doplnil: ,,V budoucnu zde ještě bude stát kompletní MiG-21, který létal u 11. stíhacího leteckého pluku. Nyní je ještě ve Kbelích.“

Letecké muzeum bude pro veřejnost otevřené až do září každou první sobotu v měsíci od 9 do 16 hodin. Zavítat do muzea mohou i různě velké skupiny po předchozí do-mluvě na telefonu 736 613 081. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video