Na sympóziu v Březně vznikly nové dřevěné sochy

Soňa Šímová 2020-07-11 09:51:00

BŘEZNO (soš) — Již čtvrtý ročník sochařského sympózia proběhl minulý týden ve Březně. Sedm sochařů zde celý týden tvořilo svá dřevěná díla a v sobotu je pak předvedli široké veřejnosti.

„V mých očích se sochy vydařily každý rok, ale letos je to obzvláště šťavnaté.  Jsem na výsost spokojený a překvapený úplně ze všech soch. Jako by to umění v naší obci zrálo,“ netajil se nadšením starosta obce Březno Zdeněk Valenta. 

Ten se rovněž ujal zahájení vernisáže a nenechal si spolu s návštěvníky ujít ani komentovanou prohlídku, při které každý ze sochařů prozradil něco o svém díle.

„Myšlenka vytvořit draka ve mně zrála asi pět let. Kmen, ze kterého je vytvořen tu po celé ty dlouhé roky ležel a nikdo se ho nechtěl ujmout, protože byl složitý. A já v něm viděl toho draka, proto jsem se ho ujal,“ přiblížil vznik díla, které bude připomínat březenskou Dračí stezku, Milan Bezaniuk.

V samotném Březně zůstane jen jedna ze soch, která zároveň bude sloužit jako lavička. „Koncem srpna už bude k vidění dokončený nový kulturní dům včetně terénních úprav v okolí a právě tam bude a socha Lavička z letošního sympózia. Ostatní sochy poputují do našich spádových obcí,“ vysvětlil starosta.

Například Hvězdář Josefa Šporgyho, který je jeho první barevnou sochou, by měl stát na hřišti ve Střezově. Anděl Davida Fialy, by měl být umístěn v Nechranicích jako symbol přenesení se přes řeku těžkostí v lidském životě. Nejmladší účastník sympózia, který zde tvořil již druhý rok — osmnáctiletý Lukáš Sládek, vytvořil lavičku symbolizující oslavu včelařství. Posadit se na ni můžete v obci Holetice.

Kromě soch čeká turisty v obci Březno ještě jedno překvapení. „Návštěvníci si mohou projít také nový parčík naproti restauraci U Rybníčka. Tento prostor se původně jen sekal a byla škoda ho nevyužít. Jsme vinařská obec, proto jsme požádali zahradníka, aby nám udělal návrh, který to dá najevo široké veřejnosti,“ přiblížil Zdeněk Valenta. Jestli se záměr vydařil, se dozvíte při návštěvě obce.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video