Čas po „koronakrizi“

2020-07-11 06:16:00

Tento rok si pro nás přichystal období, na které nikdo z nás nebyl připravený, byla to pro všechny úplně nová situace. Nejenže její součástí byly různorodé emoce, ale dotkla se mnoha oblastí a velmi radikálně především ekonomické stránky nejen naší země. Pracovnice Sociální poradny Kamenná se však nejen na toto období dívají trochu podrobnějším okem, protože jejich práce s klienty je individuální, tedy by řekly, že situace, která nastala, se dotkla ať už více či méně snad každé domácnosti. A tam kde více, to znamenalo oslovení sociálních pracovnic se žádostí o radu či pomoc v nepříznivé situaci. Někteří se potýkali s omezením příjmů ze zaměstnání, někteří dokonce o příjem přišli úplně, ať už v důsledku poklesu či ztráty zakázek, tedy omezením nebo zastavením výroby, či zcela jednoduše protože byli propuštěni. Jednoduchou situaci neměli ani samotní zaměstnavatelé, drobní živnostníci či různě zaměřené organizace.

Krizová opatření neminula ani Sociální poradnu Kamenná, i přesto však sociální pracovnice byly po celou dobu zájemcům či klientům k dispozici, ač v přísnějším režimu. Přednost měly telefonický a písemný kontakt, později již byly opět vedeny i osobní konzultace, kdy se však obě strany vzájemně chránily rouškou, dezinfekcí rukou a také zvýšenou dezinfekcí prostor sociální poradny.   

Nyní se vše pomalu začíná vracet do běžných kolejí, v rodinách se začíná finanční situaci stabilizovat, někde stále přetrvávají velké finanční problémy, mnohdy umocněné ještě dluhy z minulosti. Byly pozastaveny splátkové kalendáře, vymáhání ze strany exekutorů… V důsledku krize může ale následně dojít ještě k prohloubení dluhové situace jedinců i rodin. Přichází čas prázdnin, zdánlivě klidné období, kdy trávíme společný čas na výletech, na různých setkáních…, to vše ale svádí k odkládání řešení problémů. Nezapomínejme na to, že zatímco letní prázdniny začínají, ty dluhové končí.

Když nastane jakékoli volno, člověk tak trochu zahálí, i když se třeba věnuje jiným, ne tolik běžným aktivitám, ve skutečnosti nabírá síly, aby mohl jít v životě dál a zdolávat překážky, řešit nastalé situace. Neodkládejte tedy ani přípravu k řešení nepříznivé finanční situace, nečekejte, až se dluhy zcela probudí. Nejste si jisti, zda Vám někde vznikl nějaký dluh? Vše je možné zjistit. Pokud si nejen v oblasti dluhů nevíte rady, nebo dokonce zvažujete svou situaci řešit cestou oddlužení, rádi se Vám v Sociální poradně Kamenná budeme věnovat.

Martina Klausová, DiS.

sociální pracovnice Sociální poradny Kamenná

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video