Vydejte se na benátský karneval do Galerie Lurago

Soňa Šímová 2020-07-10 10:24:00

CHOMUTOV (soš) — Roman Dušek, Miroslav Rada, Bořek Zasadil a Libor Zavoral. To jsou jména čtyř fotografů, kteří spolu vyrazili na tradiční karneval v Benátkách, aby tam zachytili jeho atmosféru. Výstavu fotografií představili ve čtvrtek v Galerii Lurago.

Pro svou cestu do Itálie si čtveřice nevybrala zrovna nejšťastnější období. Zrovna se zde totiž rozpínala hrozba celosvětové pandemie, a tak i výstava dostala název S koronavirem v zádech… Benátky 2020. „Nápad vznikl v hlavě Míry Rady, chtěl zažít atmosféru této slavnosti a tak přišel za námi a vše jsme naplánovali. Původně jsme měli na místo letět, ale letenky nám na začátku ledna zrušili, nakonec jsme tedy jeli tisíc kilometrů autem. Dva týdny před cestou se přitom objevily informace, že v kanálech není voda a nejsou tam turisté, ale protože jsem tam 14 dní předtím fotil svatbu, znal jsem aktuální situaci,“ popsal počáteční zádrhely fotograf Roman Dušek.

Všichni fotografové měli novinářskou akreditaci a s ní bylo focení i přes velké davy turistů přijatelnější. Na výstavě lze spatřit zhruba stovku různorodých fotografií. „Snažili jsme se nekopírovat sami sebe, jsou tam podobné typy záběrů ale každý máme jiné oko a jinou techniku. Mých snímků je zde zhruba 25, bylo opravdu těžké vybrat ty nejlepší. Měl jsem jich celkem 650 a nakonec jsem hledal mezi pěti stovkami. Některé další, nejen ty mé, se ale určitě objeví na facebooku,“ upřesnil Roman Dušek a dodal, že v této sestavě spolu fotografovali poprvé, ale do dalších akcí by určitě rád znovu šel.

Lounský chirurg Bořek Zasadil byl ze čtveřice fotografů jediný amatér, ale rozhodně se toho nezalekl: „Fotit se třemi profesionály bylo lákavé. Už jsem sice některé své výstavy dělal, ale jinak fotím hlavně pro sebe. Nemám na to žádné vzdělání. Jediné mi dal profesor Mirvald, kterého jsem měl na výtvarnou výchovu a zároveň to byl pan fotograf. Od té doby jsem experimentoval sám. Bylo milé, že mě vzali do party a mohl jsem si to s nimi vyzkoušet.“ Lásku k fotografování objevil už v šesti letech a v Benátkách ho nejvíce uchvátilo zákulisí festivalu. „Masky si mohu vyfotit i tady. Tam jsem vyhledával zákulisí, lidi, kteří se v něm pohybovali a jejich gesta , zkrátka to, co je za těmi maskami. Mám i spoustu fotek bahna v kanálech, rezavé plechy… To je můj styl focení. Mám rád historii, která je zapsaná v tom materiálu, ale tyto fotky na výstavě nenajdete,“ vysvětlil Bořek Zasadil. A protože má široký záběr, chystá v září v Lounech další výstavu s názvem Na Stagi. „Bude rekapitulovat 10 let, kdy jsem fotil muzikanty, hudebníky a umělce, kteří se pohybovali v regionu Loun,“ uzavřel fotograf.

Výstavu si v Galerii Lurago můžete prohlédnout až do 21. srpna.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video