Květnaté louky ozdobí město a změní klima

Lucie Steklá 2020-07-09 16:42:00

Louny (lus) Loni na území Loun vznikla první květnatá louka, která kvete v ulici Na Horizontu. Letos v dubnu k ní přibyly další vytrvalé květnaté louky - jedna mezi budovami úřadů v ulici Pod Nemocnicí s plochou 350 metrů čtverečných, druhá u mostu Veslařů u řeky Ohře na ploše osmdesáti metrů čtverečných.

Plochy jsou osety směsí Česká květnice, která je oblíbená díky velkému množství druhů lučních rostlin a svou pestrostí je louka vhodnou plochou pro motýly. ,,Zalo-žení květnatých luk včetně instalace dřevěného oplocení a informačních cedulí provedla společnost Zahradníček. V následujících letech se můžeme těšit na pestré louky plné lučních květin,“ uvádí lounská radnice. Na první květnaté louce v Lounech, která je nyní v plném květu, roste směs pro květnaté louky - řebříček obecný, rmen barvířský, sedmikráska obecná, chrpa modrá, krásnoočko barevné, mrkev obecná, hvozdík kartousek či kopretina bílá nebo len vy-trvalý či rozrazil klasnatý a pomněnka rolní.  

Louky v květu nabízejí pestrobarevný pohled. Louky se snadno přizpůsobují nejrůznějším podmínkám a pro svoji velkou pestrost jsou vhodné k pěstování jako louky vhodné pro motýly. Květnaté louky vznikají napříč městy v republice a úkol mají jediný, změnu klimatu i vzhled města. Vymizet mají zastřižené trávníky, objevovat se loučky.

Všechny louky jsou oploceny dřevěnými kůly, které jsou spojeny lanovým prověsem, umístěna je u nich informační tabule.

Louky mají nahradit ,,pečlivě zastřižené zelené pásy trávy”, které v posledních letech bývají upřednostňovány. A právě květnaté louky to mají změnit, zvláště v dobách dlouhodobého sucha, které každoročně postihne naši republiku.  


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video