Doražte NaFest! - První ročník hudebního festivalu bude našlapaný rockovou muzikou

Hedvika Mašková 2020-07-15 07:50:00

Fanoušci rockové hudby, a nejen oni, se budou moci přesně za měsíc vyřádit na prvním ročníku hudebního festivalu NaFest. Nápad uspořádat v Žatci festival se zrodil v hlavách pořadatelů již před pár lety, ale ne a ne přijít vhodná sezóna. Až teprve letos, kdy udeřila pandemie koronaviru, která dala stopku masovým akcím, se konečně odhodlali dotáhnout svou myšlenku do finále. Potvrdilo se tak přísloví, že všechno zlé je pro něco dobré. Které kapely se na festivalu představí a hlavně, kde a za kolik lze sehnat vstupenky na akci, jsme se zeptali organizátorů hudebního festivalu kterými jsou Jakub Grežo a Jiří Hričoviny.

Do Žatce míří NaFest. Vysvětlete, o co přesně půjde?

Jakub: NaFest je hudební festival, který se letos ponese v rockovém duchu. Bude se konat v sobotu 15. srpna v areálu Letního kina v Žatci. Brány otevřeme ve 14 hodin s tím, že v 15 hodin odstartuje program, který pojede až do 22.30 hodin.

Kteří interpreti se na hudebním festivalu představí?

Jiří: Hlavní hvězdou celého festivalu bude legendární skupina Harlej, která v letošním roce odstartovala velkolepou halovou TOUR 25 LET a své narozeniny přijedou oslavit i na náš festival. Harlej se do Žatce vrací po dlouhých pěti letech a návštěvníci se mohou těšit na téměř dvouhodinovou show plnou notoricky známých hitů jako je ,,Svařák“, ,,Proč pocit mám“ nebo ,,Proměna“, stejně jako na písně z aktuálního CD „Smutku dávám sbohem“, ze kterého zazní například aktuální singl ,,Tráva“ či píseň ,,Až tady jednou nebudu“ nebo loňská oblíbená klipovka ,,Nejsem zklamanej“.

Skupina Loco Loco - energická rock-hop-metalová pražská kapela - spolupracovala například s americkými Dog Eat Dog, Dymytry, Dr. Karym, Status Praesents, Mario Bihárim a dalšími. Na kapelním Youtube najdete nesčetně videoklipů. Jejich najzdařilejší jsou určitě ,,Kdo je víc“ s Dog Eat Dog, balada ,,Slova lžou“ nebo hitovka ,,Tak počítej“ a nyní úplně čerstvá pecka z nového alba ,,Lekce hudby“. Kapela má za sebou i mnoho koncertů a turné například i s kapelami Harlej a Dymytry.

Kladenská punkrocková kapela Falešný Obvinění vznikla na přelomu roku 2001 – 2002, kdy dostala nápad založit si kapelu po vzoru českých punkových klasik jako byli v té době E!E, Visací Zámek, Totální Nasazení, Jaksi Taksi nebo Houba. V roce 2020 nastupuje na post zpěváka Zdeněk Šnejdar, kterému nikdo neřekne jinak než Ciril. Známý jako zpěvák z kapel Dilemma in Cinema a Krize. Kapela v čele s charismatickým Cirilem udělala remake songu ,,Ocelové město“, ke kterému natočila i videoklip. V červnu vyšla novinka s názvem ,,Populisti“, která bude součástí nové desky s názvem „Na rozcestí“ a světlo světa by měla spatřit na začátku roku 2021. Změna zpěváka prospěla a myslím, že se máme na co těšit a že o téhle partičce ještě hodně uslyšíme!

Z Prahy přijede zazpívat a zahrát bývalý kytarista kapely zakázanÝovoce Štěpán Soukup, který se po letech úspěchů a pádů rozhodl dál vystupovat a skládat pod vlastním jménem s novou nabitou kapelou za zády. Na koncertě zazní songy jako ,,Alkoholka“, ,,Genocida“, ,,Malá víla“ nebo ,,Na tvrdou zem“.

Další skupinou budou HOT Pants – punk-rocková čtyřčlenná formace ze severozápadních Čech dorazí se svým novým albem, kterým vyplňuje českou a slovenskou undergroundovou scénu odlehčenými texty a jasnou message pro všechny flinky a floutky, kteří se chtějí na show hlavně pobavit a nelámou si hlavu se současnou pop-kulturou.

Když už jsme v Žatci, chtěli jsme dát prostor i místním kapelám, které si mohou zahrát po boku známějších hudebníků. Dorazí proto žatecká rocková stálice, kterou není potřeba dlouze představovat – kapela NAJUST.

Kde, jak a za kolik lze sehnat vstupenky na akci?

Jiří: Lidé si mohou kupovat vstupenky v síti TICKETSTREAM, kde jsou v předprodeji za zvýhodněnou cenu 440 korun. Poté se budou dát kupovat vstupenky také na místě v den konání akce až do vyprodání. Na místě však bude cena 490 korun. Nabízíme také snížené vstupné pro ZTP/P a doprovod (dvě osoby za cenu jedné zlevněné vstupenky) za 220 korun. Děti do patnácti let mají vstupné na festival zdarma, ale pouze v doprovodu rodičů.

Vzhledem k omezenému počtu návštěvníků, dle nařízení vlády, doporučujeme si koupit vstupenky s předstihem.

Před konáním akce chceme ještě vyhlásit anketu a zároveň soutěž o vstupenky. Budeme hledat jméno pro našeho nového maskota – bratrance chmelového skřítka Hopíka. Zájemcům, kteří se chtějí do soutěže zapojit, doporučujeme, aby nás sledovali na sociálních sítích – facebookové stránky NaFest či na instagramu NAFEST_OFF.

Kromě skvělé muziky, na co se mohou návštěvníci festivalu ještě těšit?

Jakub: Jelikož se letos nekoná Dočesná, chtěli jsme ji v menším formátu přesunout do areálu letního kina a pozvali jsme několik minipivovarů. Nebudou chybět Pioneer Beer, Zámecký pivovar Chyše, Chrám chmele a piva a své zastoupení bude mít nejspíš i Pivovar Kácov.

Program festivalu bude skutečně našlápnutý, takže mezi vystoupeními kapel budou pouze půlhodinové přestávky, které vyplní moderátor akce Patrik Koutník.

Pro návštěvníky bude zajištěná také voda na mytí rukou a také možnost dezinfekce. Objednali jsme rovněž osm mobilních toalet s tím, že zůstanou zachované buňky, které již v areálu letního kina jsou.

Kolik lidí se na organizaci akce, kromě vás dvou, podílí?

Jiří: Pomáhá nám rodina a blízcí kamarádi, ve kterých máme svou oporu a jsme rádi, že při nás stojí. Na akci v den konání budeme mít ještě kolem dvou desítek kamarádů a známých, kteří nám za menší úplatu, také pomůžou. Zapotřebí bude určitě několik securiťáků, minimálně dva lidi u vstupu a alespoň pět bedňáků, kteří budou pomáhat při střídání kapel, abychom neměli zbytečně velké prostoje.

Zorganizovat takový festival není zřejmě jen tak. Co všechno to obnáší?

Jiří: Nejdůležitější je mít představu, jak by to mělo vypadat. Pořadatel musí zajistit sociální zázemí, zázemí pro kapely, specializovanou firmu, která má na starosti zvuk, osvětlení a pódium. Dále je potřeba zajistit ochranku, občerstvení a ostatní věci, které jsou velmi důležité a hlavně velmi nákladné, takže dělat festival za účelem zisku opravdu nejde. S tím souvisí potřeba zajištění sponzorů, kteří jsou ochotni akci finančně nebo materiálně podpořit, protože bez nich akci takového formátu dělat nejde. Tím bych chtěl zároveň poděkovat všem sponzorům, kteří se na prvním ročníku NaFestu podílí.

Plánujete udělat z festivalu tradiční akci, která by se opakovala pravidelně každý rok?

Jakub: Jestli se letošní první ročník vydaří a lidé o něj budou mít zájem, rádi ho zorganizujeme i v dalších letech. Festival je možné protáhnout do více dní a na více míst ve městě. Nabízí se lokalita letiště ,,Macerka“, kde by mohly být dvě stage – jedno rockové a druhé popové. Tímto bychom oslovili širší okruh návštěvníků. Uvidíme. Variant je spoustu.

Děkuji za rozhovor a na viděnou NaFestu!

Hedvika Mašková

Napsal(a): Hedvika Mašková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video