Transparency International a Leo Steiner čerstvě ke kauze ROP Severozápad: Korupčníkům je třeba sáhnout na majetek!

Redakce 2020-07-16 09:49:00

ÚSTÍ NAD LABEM (tz, r) — Škody mají platit viníci, nikoli daňoví poplatníci. Tak zní závěr z tiskové konference, kterou minulý čtvrtek v Ústí nad Labem uspořádali dotační expert Leo Steiner a ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka v reakci na červnovou obžalobu 27 obviněných v kauze ROP Severozápad. A je třeba zastavit další systémové zneužívání dotací, jako se tomu děje v případě prokázaného střetu zájmů českého premiéra, shodli se dále oba jmenovaní.

Mezi sedmadvaceti obžalovanými je například bývalý chomutovský starosta a senátor Alexandr Novák či bývalá hejtmanka a chomutovská radní Jana Vaňhová. Všichni se měli podílet na podvodném rozdělování dotací určených na rozvoj chudých regionů Ústeckého a Karlovarského kraje. Tehdejší hejtmani, regionální politici a úředníci podle obžaloby jednali dle zadání místních kmotrů a dotace namísto skutečně potřebným projektům přidělovali tak, aby z toho ekonomický prospěch měly předem vybrané osoby a firmy.

„Byla to dvojitá krádež. Organizovaná zločinecká skupina si nejdříve přivlastnila 25 miliard, které měly pomoci zvednout životní úroveň místních obyvatel. Peníze pak investovala do předražených projektů, jejichž přínos pro strukturálně zaostalý severozápad Čech je minimální. Novák, Ježek, Vaňhová, Novotný a další tak okradli všechny obyvatele kraje nejen o peníze, ale taky o nejméně 8 let, kdy se měl kraj sebevědomě měnit z průmyslového regionu na centrum turistického ruchu a inovací,“ vysvětlil Leo Steiner, který jako úředník ROP Severozápad veřejně odkryl podvody v dotačním úřadě a poskytl cenné informace policejním vyšetřovatelům.

Steiner také upozornil, že kraje i stát jednají velmi laxně, pokud jde o vymáhání škod způsobených korupčníky v ROP Severozápad. Karlovarský a Ústecký kraj a ministerstvo financí totiž již musely uhradit přes dvě miliardy korun, které jim jako tzv. plošnou korekci za systémové chyby v dotačních programech vyměřily kontrolní orgány EU.

„Tu škodu mají platit viníci, nikoliv daňoví poplatníci,“ řekl Steiner, který už v roce 2013 vyvíjel společně s občanskou společností na kraje iministerstvo tlak, aby se v soudním řízení o škodu přihlásily. Ty tak přes počáteční odmítavá stanoviska učinili přesně v den začátku soudního jednání v jedné z větví složité kauzy. „Soud tehdy určil vymáhat škody v civilním řízení, jenže k tomu se od té doby nikdo neměl,“ komentoval nelogické chování vedení krajů a ministerstva dotační expert. „Náklady za ten eurodotační mejdan nesmí hradit občané, takže jsem dopisem opět vyzval vedení krajů včetně všech zastupitelů a ministryni financí, aby v kauze ROP Severozápad vymáhali škodu po vinících,“ doplnil Steiner.

David Ondráčka, ředitel Transparency International, během tiskové konference v Ústí nad Labem uvedl: „Ústecký kraj přišel kvůli podvodům některých svých politiků a úředníků o miliardy, které měly být použity na lepší život a rozvoj infrastruktury. Není možné to zahrát do autu a škodu nevymáhat. Korupčníkům je potřeba sáhnout na majetek.“ Leo Steiner i David Ondráčka se shodli, že k systémovému zneužívání dotací dochází v ČR i nadále, a to v případě zemědělských subvencí, ze kterých má prokazatelně osobní prospěch premiér Andrej Babiš.


Foto: www.nuts2severozapad.cz

Popisek: Sídlo ROP Severozápad v Karlových Varech

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video