Pieta za vypálený Český Malín letos proběhla důstojně u obnoveného památníku

Alla Želinská 2020-07-21 10:00:00

Žena utíkající před plameny ohně... Tento výjev zobrazuje pískovcová socha v nadživotní velikosti od sochaře Františka Rady – pomník obětem z Českého Malína, který stojí v parku před žateckým hřbitovem od roku 1958, kdy byl slavnostně odhalen. Ještě loni tento památník, kde se každoročně v polovině července koná velký pietní akt, skýtal docela jiný obrázek, než dnes a řečníci vyjadřovali naději, že letošní pieta u příležitosti 77. výročí vypálení obce Český Malín na Ukrajině se zase po letech odehraje na místě, které dostojí vážnosti aktu. Stalo se. Desítky lidí, kteří přišly uctít památku zavražděných téměř čtyř set obyvatel Českého Malína osudného 13. července 1943, přivítala v neděli 12. července roku 2020 opravená socha a zvelebený celý okolní prostor u pomníku.

Dojemná shledání pamětníků druhé světové války, zástupců a potomků Volyňských Čechů, vítání starých kamarádů, čestná stráž u pietního místa, vojenská hudba, květiny a věnce, emotivní proslovy – to vše doprovázelo nedělní pietní shromáždění v Žatci. Všechny účastníky přivítala starostka města a senátorka Zdeňka Hamousová. „Děkuji vám za trpělivou a úctyhodnou účast. Vy všichni každý rok u tohoto pomníku, který je nositelem vzpomínky, přinášíte poselství těch, kteří na Volyni našli svůj druhý domov, ale také ztrátu nejvyšší, ztrátu svého života,“ uvedla Zdeňka Hamousová.

Ve svém projevu opět připomněla hrůzné události. „Dne 13. července 1943 obsadily ukrajinskou vesnici Český Malín německé oddíly. Veškeré obyvatelstvo bylo vyhnáno na ulice, postupně do kostela, stodol, školy a dalších budov, které byly polity benzínem a zapáleny. Ti, kteří se snažili utéci, byli zastřeleni. Bylo zavražděno 374 Čechů (104 mužů, 161 žen, 105 dětí a 4 osoby z jiných obcí), 26 Poláků a 132 Ukrajinců. Zachránilo se 74 lidí – ti, kteří nebyli přítomní. Byli to lidé, kteří museli hnát dobytek Němcům nebo odvážet nakradený majetek. V Českém Malíně Němci spálili 68 domů, 223 stodol a dalších hospodářských budov.“

Poklonit se památce malínských obětí a položit věnce k pomníku v neděli přišli i letos hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, velitel Krajského vojenského velitelství Ústí plukovník Petr Gajdoš, předsedkyně celostátního výboru Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel Dagmar Martinková, ale také místostarosta Loun Milan Rychtařík, starosta města Kryry Miroslav Brda, místostarosta Podbořan Karel Honzl, ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík, zástupci Vojenského historického ústavu, Oblastní charity Ústí, Svazu bojovníků za svobodu, pravoslavné církve.

„Jsem velmi poctěn, že jako zástupce města Louny mohu projevit hlubokou úctu a poklonu obětem Malínského masakru. Tento čin budiž nám stálým mementem, obzvláště i v době, kdy se v Evropě objevují aktivity identické s fašistickými myšlenkami. Masakr v Malíne byl spáchán tím nejhorším možným způsobem a je nutné pro nás i naše děti připomínat hrůzy války,“ pronesl u památníku místostarosta Loun Milan Rychtařík. Jeho poděkování v projevu patřilo i Dagmar Martinkové za její příkladnou práci pro Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel.

,,Včera jsme byli v Novém Malíně u Šumperka, kde také vzpomínáme, a třetím místem je Český Malín na Ukrajině, kam se každoročně vypráví delegace,“ řekla D. Martinková. Měla radost z pohledu na renovovaný a zvelebený památník obětem z Českého Malína, památník, jehož základní kamen byl položen z iniciativy volyňských Čechů v den třetího výročí malínské tragédie 13. července 1946. Tehdy započala sbírka mezi krajany a po 12 letech ze sbírky volyňských Čechů byl pomník postaven a odhalen.

Rekonstrukce památníku byla dlouho na spadnutí. Provedení i financování opravy mělo na starosti Město Žatec. Autorem projektu je Ing. arch. Jiří Vaníček. Letos na jaře proběhla oprava povrchů, doplnění mobiliáře a úprava zeleně u pomníku. Místo dříve popraskané asfaltové cesty vedoucí k soše je tu nová z šedého umělého kamene. Podél ní zůstaly zpevněné vedlejší cesty, nově však z drcených kamenů bílé barvy. Přístupové schodiště bylo očištěno a opraveno, zachován je i živý plot. Celou proměnu završují dva nové stromy a především samotná socha, která byla odborně očištěna a konzervována. U vstupu jsou dvě nové lavičky a nechybí ani dva vlajkové stožáry. Večer kolemjdoucí nově překvapí podsvícení sochy. Práce byly naplánovány tak, aby se stihly do letošní piety. Celková výše investice je 1,4 milionu korun, z toho restaurátorské práce byly za 129 000 Kč. Tento projekt podpořil Ústecký kraj částkou 100 000 Kč, zbytek nákladů hradilo město Žatec. „Pieta má význam nejen pro nás, ale už dávno dosáhla celospolečenského významu. Děkujeme městu Žatec, že se o památku volyňských Čechů stále stará,“ poděkovala D. Martinková.

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička využil příležitosti a předal ocenění jedné z nejstarších členek Sdružení přátel Čechů z Volyně k jejím 90. narozeninám. "Celá akce na mne velmi zapůsobila. Hojná účast veřejnosti na pietě svědčí o tom, že vzpomínka na tuto událost je v lidech stále živá," řekl nám místostarosta Podbořan Karel Honzl, který k pomníku v Žatci vzal i svého vnuka. 

    

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video