Vrakodávný veledub je ve finále

Hedvika Mašková 2020-07-22 10:00:00

Ve svahu nad zámečkem ,,Stroupeček" roste památný dub letní, jemuž se přezdívá Otec lesů. Svůj název ,,Vrakodávný" získal od vrakovitě vyhlížejících zpevňovacích obručí. Strom totiž, bohužel, zažil několik požárů, poslední v roce 2007. Přesto stále žije a roste. Pro zdejší obyvatele je symbolem a inspirací, proto jej Jaroslava Mangová za místní Okrašlovací spolek navrhla do ankety Strom roku České republiky 2020, ve které se probojoval až mezi nejlepších dvanáct.

Porota ankety letos vybírala z čtyřiapadesáti návrhů. ,,Kvůli obavám z nižšího zapojení veřejnosti do navrhovaných stromů jsme se letos rozhodli nominace o měsíc prodloužit. I díky tomu se nám nakonec sešlo krásných 54 tipů. Fakt, že se lidé nemohli scházet a domluvit se na hromadné nominaci, se projevil také větším počtem individuálních přihlášek," popsala těžkosti letošního ročníku koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža.

To se ovšem netýká 540 let starého památného dubu, který do soutěže přihlásil místní okrašlovací spolek ve spolupráci s Lesy České republiky. Vedle úctyhodného věku anketní porotce také zaujaly vrakovitě vyhlížející zpevňovací obruče, které drží pohromadě tento druhý nejširší český strom.

,,Vlivem prohoření protilehlých spojnic se už skoro jedná o dva stromy se třemi rozlehlými větvemi, které připomínají ruce široce rozevřené k obloze a ke slunci. Již generace rodin z přilehlé obce Stroupeč a okolí docházejí ke starodávnému stromu obdivovat jeho krásu, sílu a chuť žít. Jak symbolické! V každé době a v každé situaci, každý jeden z nás bychom si mohli od něj vzít inspiraci, jak den co den bojovat o život, jak je na světě krásně a že má cenu za to žít a rvát se o své právoplatné místo na tomto světě. Strom je jedním z 12 státem chráněných stromů - jedenácti dubů a jednoho jilmu, které rostou blízko sebe v lokalitě zvané Stroupeček. Přes to všechno, čím si Otec lesů za svůj dlouhý život prošel, dal vzniknout dalším novým mladým stromkům, které hustě rostou v jeho okolí. Zaslouží si péči a ošetření. Přestože není v nejlepší kondici, anebo právě proto, zaslouží si od nás dík za to, co přinesl pro budoucí generace," vzkazuje za Okrašlovací spolek Jaroslava Mangová.

Anketa Strom roku podporuje aktivní lidi v péči o stromy a jejich okolí a představuje veřejnosti zajímavé stromy s jejich příběhy. Klání o nejzajímavější dřevinu u nás odstartovala 21. července, kdy se na webu www.stromroku.cz zobrazily profily všech finálových stromů a podrobné informace o hlasování. Pro svého favorita můžete hlasovat tři měsíce. Vítězný strom vyhraje odborné arboristické ošetření a bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodním kole ankety.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video