Ve Březně teklo proudem víno nejen od místních

Soňa Šímová 2020-07-25 07:13:00

BŘEZNO (soš) — Druhý ročník vinného trhu se uskutečnil minulou sobotu v obci Březno. Na příjemně komorní akci se sjeli lidé ze širokého okolí, aby nejen ochutnali to nejlepší z regionálních vinic, ale také poseděli u lahodného moku a užili si kulturní zážitek v podobě hudebního vystoupení dvou kapel.

„V obci Stranná, kde se nachází vinice tří místních vinařů, se na jaře každoročně pořádá otevření vinic a na podzim zase vinobraní. Je to krásná vesnice, ale má omezený prostor. Proto se vinaři už podruhé rozhodli uspořádat vinné trhy v parčíku ve Březně, kde mají skvělé zázemí — dostupnou elektřinu, pódium, a v neposlední řadě je v těchto dnech prostředí parku příjemné pro naše občany a návštěvníky. Hned vedle parčíku se navíc mohou osvěžit na koupališti,“ přiblížila akci místostarostka obce Zdeňka Buzková.

Návštěvníci si hned u vstupu na trhy mohli ve stánku místního infocentra zakoupit sklenice, ze kterých pak koštovali vína ze stánků pěti regionálních vinařů. „Jsme nejseverozápadnější obec v republice, ve které se pěstuje vinná réva. Ve Stranné se nacházejí tři vinařství, která se na vinných trzích prezentují. Svou nabídku zde představilo také vinařství z Chrámců u Mostu a úplně nové nevelké vinařství z Chlumčan u Loun,“ představil nabídku organizátor akce, vinař Lukáš Němeček.

Kromě vína mohli zájemci ochutnat i další lokální produkty jako například sýry, sladké dortíky a koláčky, tradiční i netradiční pomazánky, domácí limonádu nebo kýtu na rožni. „Akci bychom nemohli pořádat bez podpory obce Březno. Za to jim patří veliký dík,“ usmíval se Lukáš Němeček a dodal, že by i do dalších let rád zachoval komorní ráz několika stovek návštěvníků, kteří nemusí stát fronty a naopak se u dobrého moku sejdou k příjemnému popovídání. Kromě toho jim k tanci a poslechu zahrála místní kapela Sillentium 24 a oblíbený Minďa band.

Vedle vinného trhu se ve Březně ve stejný den odehrála také soutěž O velkou cenu vodníka Březuly. „Je to každoroční tradiční akce pro rodinné týmy z řad našich občanů. Vycházeli jsme z konceptu, že bychom tady ve Březně chtěli pořádat kulturní program na souši i ve vodě. Využili jsme rybníček, protože by byla škoda, aby taková krásná plocha zůstala nevyužitá. A hlavně jsme chtěli zapojit rodiny s dětmi,“ vysvětlila místostarostka.

Pro šest družstev byly připravené různé netradiční soutěžní disciplíny, které si všichni užili. „Každý rok je to lepší a lepší, rodiny si to užívají. Lidé se na akci tak těší, že si dokonce přesouvají i dovolenou, pokud ji mají mít v termínu soutěže,“ usmívá se místostarostka.

Jak dodala, akce typu Otevřených vinic a také letního promítání v parku, inspirují nejednu obec v blízkém i vzdálenějším okolí. V dohledné době by měl ve Březně vzniknout divadelní soubor a na začátku října by se kromě tradičního vinobraní ve Stranné mělo uskutečnit také slavnostní otevření nového kulturního domu ve Březně.

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video