Řidiči, tady se neparkuje! Za přestupek hrozí pokuta

Hedvika Mašková 2020-07-27 11:00:00

Správně zaparkovat je někdy pěkný oříšek. Pokud se vám to nepovede, může vás čekat nepříjemná pokuta. Proto se vyplatí zopakovat si pravidla, která se k parkování vztahují. V centru Žatce se ukazuje, že spousta řidičů pravidla při parkování nedodržuje. Využívají každého volného místa, ale ne všechna jsou pro parkování určena. Často se chybuje u ostrůvku, na němž stojí sloup Milénia.

,,Zastavil jsem na náměstí a za oknem našel lístek od městské policie, že jsem se prý dopustil dvou přestupků, a to parkování v protisměru a nedodržení minimální šířky jízdního pruhu. V místě se nenachází žádné značení, že by se zde nesmělo parkovat. Nic, co by řidiče upozorňovalo. Postoj městské policie jsem tedy nepochopil, i když bylo nakonec vše řešeno jen domluvou,“ vysvětlil nám řidič s monogramem F. B., který nedávno na problematickém místě zaparkoval.

A o jaké místo se vlastně jedná? Řidiči často zanechávají vozidla po pravé straně ostrůvku se sloupem Milénia (směrem k třídě Obránců míru). V místě se podél podloubí nachází placené kolmé stání. Na vyhrazené parkoviště se dá vjet jak z náměstí Svobody, tak i z ulice Dvořákova. Komunikace je tedy obousměrná.

Řidič se tak při parkování skutečně dopustil dvou přestupků. Při vjezdu z centrálního náměstí mohl dle pravidel silničního provozu zaparkovat pouze po pravé straně, ve směru jízdy. Jestliže zanechal vozidlo po straně ostrůvku čelem k budově bývalé spořitelny, vjel a zaparkoval v protisměru. Dovolit si zaparkovat na obou stranách, lze jen v jednosměrné ulici. Navíc zaparkoval tam, kde pro každý směr jízdy nezbyly potřebné tři metry.

,,Řidiči na daném místě parkují v komunikaci v rozporu se zákonem, jelikož zde není dodrženo šest metrů pro obousměrný provoz. Místo je problémové a pro návštěvníky města zmatečné. Dali jsme proto podnět dopravní komisi, které by měla situaci vyřešit. Ideálním krokem by bylo na místě zavést jednosměrný provoz, čímž by se podél ostrůvku smělo parkovat,“ popsal ředitel Městské policie Žatec Miroslav Solar.

Na jednáních dopravní komise města bylo již problémové místo několikrát diskutováno. Členové se shodli na tom, že by se zde měla doprava vyřešit jinak. ,,Místo chceme komplexně řešit s druhou vlnou zpoplatnění parkování na náměstí Svobody,“ potvrdil tajemník dopravní komise Miroslav Rusiňák.

Na místě, které bylo prvním zpoplatněným parkovištěm na centrálním náměstí, se sice dá vjet z obou stran, avšak potřebná šíře šesti metrů pro obousměrný provoz zde při parkování větších vozidel ani tak dodržena není. Jednosměrka se tak jeví jako nejvhodnější možnost, která by chaotické místo opět ,,hodila do klidu".


Popiska foto: Problémové místo využívá k parkování dennodenně několik řidičů. Na fotografii se přestupku dopustil šofér červeného Citroënu.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video