V okrese přibyl pozitivně testovaný člověk, v Podbořanech

Lucie Steklá, Alla Želinská 2020-07-28 10:18:00

Za posledních dvacet čtyři hodin přibylo v kraji osm případů. Nově infikovaní jsou v Chomutově a na Lounsku, kde přibylo po jednom nakaženém. Jednoho pozitivně testovaného hlásí Podbořany. S vyšším výskytem počtu nakažených nemocí Covid-19 souvisí také znovuzavedení mimořádných opatření.

Na Teplicku a Ústecku jde o dva lidi, dvakrát testy upozornily na pozitivní nález také na Litoměřicku. Celkem byla nemoc Covid-19 odhalena u 622 osob, které mají trvalý pobyt na území Ústeckého kraje. Počet vyléčených je stále 540.

Jeden nový případ na Lounsku je z Podbořan. V pondělí ve večerních hodinách informovala podbořanská radnice obyvatele města, že je v Podbořanech první potvrzený případ koronaviru. ,,V zájmu svém a svých nejbližších omezte sociální kontakty na nezbytné minimum, noste roušky, myjte si ruce a obecně zvyšte hygienu svého okolí. Pacient je hospitalizován, jeho známé kontakty jsou v karanténě a testováni,“ uvedl tajemník úřadu Martin Gutzer.

Jeden nový případ v Podbořanech, podle jeho slov, "se dotýká i jiných obcí na Podbořansku". Radnice v Podbořanech v této souvislosti okamžitě zavedla opatření - na úřad jen s rouškou. "Firma Ulke - Šeda provedla desinfekci veřejných prostor. Pracuje zde Krajská hygienická stanice, čekáme na vývoj, zda se bude jednat jen o ojedinělý případ, nebo jich bude víc. Podle toho budeme konat, nyní musíme vyčkat 7 - 10 dní, jaký bude vývoj situace," dodal Gutzer. 

"Prosím vás všechny o zodpovědnost a dodržování nařízení ministerstva zdravotnictví a doporučení KHS. Město Podbořany bude pokračovat v plošné dezinfekci veřejných ploch, zastávek,  popelnicových stání apod. Nakupujeme i nadále dezinfekce a ochranné prostředky. Věnujte zvýšenou pozornost ochraně sebe sama i vašich blízkých, abychom společně minimalizovali rizika s Covid-19 spojená," vyzval na sociální síti starosta města Radek Reindl. 

Na situaci vzápětí reagovala například dětská skupina Chůvička Podbořany. Ta požádala rodiče, kteří do skupiny dávají své ratolesti, aby je předávali u dveří a nevstupovali do herny. ,,Používejte dezinfekci dole u vstupu do budovy. Pokud ráno i odpoledne u předání přijdete v roušce, oceníme to. Moc nás to mrzí, ale musíme být opatrní. Děkujeme za spolupráci,“ vzkázaly pracovnice skupiny rodičům. V 1. České společnosti, která Chůvičku provozuje, je také stále možné si vyzvednout zdarma roušku či dezinfekci, upozornila ředitelka Zuzana Bechyňová.

V Kryrech zasedal krizový štáb, který v pondělí vydal prohlášení: „Vzhledem k výskytu nemoci Covid-19 v blízkém okolí a po zasedání krizového štábu města Kryry, doporučujeme všem občanům od úterý 28. července opětovné používání roušek na veřejných prostranstvích, obchodech, úřadech, ordinací lékařů atp. Žádáme občany, aby omezili shromažďovaní většího počtu osob. Používejte prosím dezinfekční prostředky. Děkujeme za uposlechnutí přijatých opatření.“

Zpět jsou v souvislostí s opětovným zvýšením nemocných také mimořádná opatření. Po několika týdnech uvolnění vláda reaguje na zvyšující se počet nakažených nemocí Covid-19. Od tohoto pondělí platí přísnější omezení maximálního počtu účastníků vnitřních hromadných akcí. V Ústeckém kraji je navíc od pátečního rána povinné nosit roušky či jinou ochranu dýchacích cest při návštěvě sociálních a zdravotnických zařízení a lékáren.  

Město Louny v návaznosti na zpřísnění omezení hlásí, že je na mimořádná opatření připraveno. ,,Máme skladem dostatečné množství jednorázových roušek (tisíce), dezinfekci i respirátory FFP2. Nakoupíme i ochranné obleky,“ uvedl lounský starosta Pavel Janda. Dodává ale, že o tom to není. „Na jaře se podařilo zkrotit nákazu, protože jsme byli zodpovědní. Protože jsme si zjišťovali informace a chovali se tak, jak se patří. A do doby, než se na trhu objeví vakcína, si nesmíme myslet, že by to mělo být jinak. Proto prosím, myjte si ruce, když to je možné. Chovejte se ve veřejném prostoru tak, abyste si drželi odstup. Já osobně si už zase beru roušku s sebou, do autobusu nebo do jakékoliv fronty. A chci všechny požádat o totéž. Je to hnusná choroba a nenechme se uchlácholit zprávami o lehkém průběhu nemoci,“ vyzývá občany starosta.

A jaká jsou nová omezení? Z dosavadního tisíce lidí, kteří se mohou účastnit vnitřních hromadných akcí, se od pondělka jejich povolený počet snižuje na polovinu. Limit maximálně pět stovek účastníků se týká veřejných i soukromých akcí konaných převážně ve vnitřních prostorech budov, ať jsou to akce kulturní, společenské či sportovní. „Opatření se netýká obchodů nebo restaurací,“ upřesnil minulý týden ministr Vojtěch.

Od počátku epidemie Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje provedla celkem 11 930 vyšetření. Z tohoto počtu bylo na koronavirus pozitivně testováno 622 osob s trvalým pobytem v Ústeckém kraji, 540 se jich již uzdravilo. V okrese Louny byla nákaza prozatím prokázána u třiceti osob, tři lidé v souvislosti s nemocí Covid-19 zemřeli, pětadvacet se jich uzdravilo. K 15. hodině 26. července v okrese byli evidováni dva nemocní. Od soboty 18. do neděle 26. července v našem kraji přibylo čtyřicet nemocných osob. 

Napsal(a): Lucie Steklá, Alla Želinská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video