Proč se nedomluví? Ulice je rozkopána už počtvrté

Soňa Šímová 2020-08-09 07:21:00

CHOMUTOV (soš) — Už čtvrtým rokem nedají obyvatelům Husovy ulice spát různé opravy v ulici. Hluk a prach, které každou stavbu provází, by se podle nich daly lépe snést, kdyby se opravy sladily v jednu a nevynechávaly se úseky, které už pro samou záplatu už ani nepřipomínají vozovku. Na jeden takový nás upozornila Hana Sobotková.

„Bydlím v ulici, která vede z Husovy ke zdravotnímu středisku. Denně tak mám na očích desítky lidí, kteří tu procházejí a musí se vyhýbat dírám nebo vzrostlému porostu. Zvlášť pro ty o holích je to tu třeba v zimním období nebezpečné. Přitom je nesmysl, aby to museli obcházet další ulicí přes parkoviště u střediska, kde už je povrch nový. Naší ulicí se totiž i lépe dostanou na rampu s kočárkem nebo vozíkem,“ vysvětlila situaci Hana Sobotková a dodala, že komunikace je klíčová i pro lékaře, sanitky a laboratoře. Zároveň si tudy zkracují cestu senioři, kteří míří pro obědy do Merkuru a na zastávky autobusu. Přesto město na dotaz obyvatelky mezi důvody, proč se vozovka v současnosti opravovat nebude, uvedlo, že jde slepou komunikaci, kterou využívá hrstka lidí.

„Pokud si to situace žádá, provádějí se ke zjištění frekvence užívání komunikace sčítací průzkumy chodců, cyklistů, vozidel apod. Zde však musíme vycházet z logických návazností a ucelených celků. Prioritou je rekonstrukce ulice Husova a to kompletního uličního prostoru, který je ohraničen řadovou zástavbou v úseku dlouhém cca 650 metrů. V úseku Bezručova — Blatenská se jedná o tak rozsáhlou plochu, že ji město muselo rozdělit do dvou samostatných etap a to zejména z finančních důvodů. Jen úsek od Bezručovy k Jiráskově ulici město vyšel na cca 17 miliónů korun. Přesto město vyšlo vstříc návštěvníkům zdravotního střediska a nadstandardně připojilo k rekonstrukci Husovy ulice i rekonstrukci přilehlého parkoviště, byť se nejedná o logickou návaznost,“ uvedla tisková mluvčí magistrátu Denisa Špeilová.

Rozdělení prací takříkajíc leží v žaludku obyvatel této ulice dlouhodobě. „V roce 2017 to tu rozkopali plynaři, o rok později se dělala voda, další rok elektřina. Nechápeme, proč to nemohou udělat najednou a my tu musíme neustále žít v hluku a prachu. A nakonec, když už bude vše hotové, tak tu nechají pár metrů vozovky v dezolátním stavu,“ rozčílila se Hana Sobotková společně se sousedkou a poukázala i na poničené fasády domů, které se objevily po posledních opravách chodníků, a také na zničené dopravní značení. „Navíc je to od města nehospodárné,“ myslí si stěžovatelka.

Na stavební práce se nakonec budou muset obyvatelé připravit ještě jednou.

Vynechaný úsek se přeci jen opraví, bude to ovšem spojeno s opravami zdravotního komplexu. „Rekonstrukce zmíněné neveřejné účelové komunikace by měla být spojena s revitalizací střediska, které je majetkem soukromých vlastníků. Je tedy v plánu, avšak momentálně neumíme určit přesný termín provedení investiční akce. Za zmínku ale také jistě stojí, že současně s rekonstrukcí Husovy ulice probíhá rekonstrukce chodníčku za zdravotním střediskem,“ uzavřela mluvčí.

Foto: Co je před zábranami, bude opraveno. Co je za zábranami, zůstane zatím tak, jak je. Obyvatelům Husovy ulice a okolí to nedává smysl. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video