Těžce postižená Kačenka z Chomutova se dočkala nového vozu

2020-08-10 12:46:00

REGION (Pl) – Život někdy staví do cesty překážky, které je velmi těžké, ne-li nemožné překonat. Ty nejtěžší se dotýkají zdraví dětí. Takový osud potkal i rodinu Kačenky Škubové z Chomutova, která se před jedenácti lety narodila s vážným poškozením mozku. To s sebou přineslo řadu diagnóz, se kterými se rodiče usměvavé slečny každodenně potýkají. Když jim před necelými dvěma lety začalo dosluhovat auto, které je pro ně doslova životně důležité, byl to takřka neřešitelný problém. Na speciální vůz totiž ani se státním příspěvkem a veřejnou sbírkou nemohli dosáhnout. Ovšem díky štědrému daru společnosti GRAPE SC mohla rodina v pátek 7. srpna vysněným automobilem zamířit domů.

Kačenka měla být zdravým miminkem. Když ale její mamince Romaně Škubové praskla ve 29. týdnu těhotenství plodová voda, mladým manželům se obrátil život vzhůru nohama. K akutnímu císařskému řezu totiž došlo až po čtyřech dnech, kdy byl mozek děvčátka po celou dobu bez přísunu kyslíku, čímž došlo k jeho poškození. Přestože to zpočátku vypadalo, že bude mít Kačenka jen lehčí zdravotní postižení později se přidaly komplikace. „V šesti měsících prodělala svůj první epileptický záchvat a postupně se ukázaly další a další diagnózy: dětská mozková obrna, Westův syndrom, těžká mentální retardace, subluxace kyčelních kloubů, centrální postižení zraku a špatná imunita. Kačenka nechodí, nesedí, neleze, nemluví, maximálně se jí povede přetočit na bříško, jí jen rozmixovanou stravu. Je naprosto odkázána na naši pomoc a nikdy na tom nebude lépe,“ upřesnila Romana Škubová. Její dceři se navíc před nedávnem zhoršila epilepsie a rodina tak musí absolvovat další z nekonečných koleček za lékaři, kteří jí pomohou vhodnou medikací. „Je to neustálý koloběh. Chvíli něco zabere a pak zase zkoušíme novou léčbu. Dvakrát do roka také jezdíme do lázní, kde Kačence pomáhají se stabilitou,“ dodává maminka.

Péče o Kačenku je nejen časově i finančně velmi náročná. Rodina, do které časem přibyly ještě dvě zdravé děti, je přitom odkázána jen na sociální dávky a příjem ze zaměstnání Václava Škuby. „S Kačenkou navštěvujeme mnoho lékařů, za kterými musíme dojíždět. Před osmi lety jsme pro tyto potřeby kupovali ojeté auto, které je dnes již 17 let staré. Časem jsme museli investovat stále více peněz do oprav, což bylo pro nás finančně neúnosné a museli jsme to občas řešit i půjčkami. Přáli jsme si proto nový spolehlivý vůz, ale našetřit na něj bylo opravdu nad naše možnosti,“ vysvětlila Romana Škubová, která před téměř dvěma lety za tímto účelem zřídila veřejnou sbírku. Ovšem ani ta nestačila. „Potřebovali jsme velké auto, aby v něm Kačenka mohla mít své vlastní otáčecí sedadlo, protože neudrží hlavičku a musí být tedy v pololehu. K tomu už je poměrně dlouhá, a protože kvůli spasticitě natahuje nožky, potřebuje pro ně dost prostoru před sebou. Do vozu se také musí vejít speciální vozíček, který je těžký a nejde složit. Přála jsem si také automatické otevírání dveří, které jsme měli již ve starém autě. Když totiž Kačku přenáším do sedadla, velmi to ulehčí práci,“ vypočítala maminka potřeby své dcerky. Automobil, který byl schopen tyto požadavky splnit, našla rodina u Toyoty za částku převyšující 700 tisíc korun, ale i přes finanční sbírku z řad veřejnosti, příspěvek od úřadu práce a výraznou slevu od prodejce vozu se na něj ani za rok a půl nepodařilo dosáhnout.  

Když se o příběhu Kačenky a její rodiny dozvěděli ve společnosti GRAPE SC , s pomocí neváhali. „O Kačence nám řekla kolegyně Veronika Čápová, která má dlouholetý vztah k rodině. A my jsme se prakticky okamžitě rozhodli, že bychom jí chtěli nějakým způsobem ulehčit její bytí. Loni jsme proto sponzorovali hudební akci na Kamencovém jezeře, jejíž výtěžek putoval na konto její sbírky a nyní jsme doplatili téměř polovinu částky, která k pořízení auta chyběla. Je to taková malá velká věc, která té rodině strašně pomůže a my jsme rádi, že jsme mohli být její součástí,“ usmíval se výkonný ředitel společnosti GRAPE SC Ladislav Růžička při předávání vozu. K tomu došlo v pátek 7. srpna v ústecké pobočce Toyota Louwman. 

„Moc se mi ulevilo. Pořád jsem byla ve stresu, jestli se nám to nakonec podaří. Když mi z GRAPE SC zavolali, že je náš nový vůz zaplacený a můžeme si pro něj přijet, chtělo se mi dojetím brečet. Spadl mi obrovský kámen ze srdce a jsem vděčná, že teď už se zase můžeme naplno věnovat rodině a nestrachovat se, jestli nám někde po cestě k lékaři nevypoví naše auto službu. Chtěla bych moc poděkovat společnosti GRAPE SC , bez ní bychom se vůbec nepohnuli a nedosáhli tohoto velkého cíle, kterým je především pohodlí Kačenky,“ řekla po předání klíčků od nové Toyoty maminka Kačky Romana Škubová. 

„Společnost GRAPE SC podporuje dobročinné projekty dlouhodobě. Podílíme se nejen finančními dary pro rodiny jako je ta Kačenky nebo různá občanská sdružení, ale také sponzorstvím kulturních či sportovních akcí. Tou nejbližší, kterou momentálně sponzorujeme je žatecký hudební festival NaFest 2020. Uskuteční se v areálu letního kina 15. srpna a výtěžek půjde částečně také na dobročinné účely. Zároveň chceme lidi vytáhnout ven, aby si užili zábavu,“ říká člen představenstva GRAPE SC Jan Hladký. „I do budoucna rádi podpoříme projekty na Lounsku, Chomutovsku a Žatecku, které mají smysl a pomáhají lidem. A určitě nesmíme zapomenout poděkovat i našim zákazníkům, díky kterým můžeme pomáhat tam, kde je potřeba,“ uzavřel Jan Hladký.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video