Volyňské kořeny – poselství dalším generacím

Alla Želinská 2020-08-14 12:05:00

Pamětníci, ozvěte se, vyzývají autoři nového projektu

Podbořany, Žatec - Na světě je nový projekt Volyňské kořeny – natáčení rozhovorů s pamětníky pro uchování ústních vzpomínek a historie volyňských Čechů. Projekt vznikl z iniciativy Stanislava Sabola, předsedy Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel v regionu Vyškov, který se rozhodl tímto způsobem předat paměť volyňských Čechů dalším generacím. Projekt je založen na nahrávání vzpomínek rodáků z Volyně a probíhá nyní v několika regionech, také na Žatecku a Podbořansku. Pamětnické výpovědi jsou postupně zveřejňovány na YouTube – Volyňské kořeny a na internetové stránce Paměť národa.

„Je mi velkou ctí, že se mohu účastnit tohoto projektu. Na Podbořansku a Žatecku již svá svědectví předali Emílie Marková, Marie Ješkeová, Jaroslav Žitný, Josef Knop, Helena Tomrdlová, Marie Jedličková, Lydie Valentová, Helena a Josef Sahulkovi, Vlastislava Ledvinová, Anna a Vladimír Cejthamrovi. Za spolupráci všem pamětníkům patří velké poděkování a velmi si vážíme jejich trpělivosti,“ říká Romana Havrdová z Podbořan, která natáčí rozhovory s pamětníky.

Od svých spolubesedníků žena během natáčení slyšela mnoho krásného i bolestného. „Porozuměla jsem přátelství, které lidi na Volyni pojilo, poslouchala jsem o smrti a utrpení, které přinesla válka. Pochopila jsem, jak tvrdě volyňští Češi pracovali, aby změnili zdivočelou krajinu v úrodný kraj, a jak si po desetiletí života na Volyni dokázali zachovat český jazyk, kulturu a lásku k vlasti. Ta pro ně byla nejcennější hodnotou. Mnoho volyňských Čechů dobrovolně vstoupilo do 1. československého armádního sboru, aby své vlasti pomohli navrátit svobodu. Dojalo mě vyprávění mé pratety Vlasty Ledvinové o mých blízkých. Jsou to krásná poselství, která se budou předávat v rodinách a ve školách. Záleží nám na tom, aby i naše mladá generace poznala a pochopila hodnoty vedoucí ke spokojenému životu a lásce k rodnému kraji,“ vypráví paní Havrdová. A spolu s kolegy pátrá dál, i v dalších regionech, třeba na Lounsku či Chomutovsku.

V rámci natáčení projektu Volyňské kořeny jeho realizátoři prosí pamětníky, aby ukázali své fotografie, dokumenty či předměty, které si převezli z Volyně, předali rodinné recepty z volyňské kuchyně atd. Všechny materiály budou postupně přístupné na Volyňáci.cz.

„Velkým pokladem pro nás byly například dopisy z války, které psal domů tatínek Marie Ješkeové. Velmi zajímavé jsou třeba fotografie žen, které se sešly „na loupačku“ a připravovaly společně ovoce k vaření povidel… Zaznamenáváme také volyňské recepty, tradice a české písničky, které se na Volyni zpívaly,“ dodává Romana Havrdová.

Za spolupráci děkuje řediteli Domova pro seniory v Podbořanech Kamilu Hajnému a řediteli Domu s pečovatelskou službou v Žatci Petru Antonimu. Poděkování patří také studentce Martině Vlkové z Ústí nad Labem, která sbírá materiály pro diplomovou práci, a Davidu Herblichovi ze Siřemi, který domluvil setkání s pamětníky v okolí Siřemi. 

„Milí pamětníci, pokud vás projekt oslovil, ozvěte se mi prosím, abychom společně vaše vzpomínky mohli zaznamenat pro další generace!“ vyzývá R. Havrdová a přidává kontakt na sebe: romanahavrdova@gmail.com

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video